Новините на 9 септември 2012


Плевнелиев: България и Македония са неразривно свързани!
Република България и Република Македония са суверенни държави, чието настояще и чието бъдеще са неразривно свързани, заявява президентът на България Росен Плевнелиев в писмо до македонския си колега Георге Иванов.

Писмото е изпратено на 6 септември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава в събота.

"Наше общо задължение е да укрепваме добросъседските отношения, да търсим съгласие, да се противопоставяме на разделението и най-вече – да работим за благоденствието на нашите общества", допълва Плевнелиев.

"България протяга ръка на Македония и очакваме конкретни доказателства, че се намираме на нова фаза на развитие в отношенията", коментира същия ден в Пловдив президентът.

В писмото си до Георги Иванов Росен Плевнелиев приветства изявлението на македонския държавен глава в Брюксел дни по-рано, в което той призова споровете около общата история с България да бъдат оставени на историците.

Президентът Плевнелиев припомня категоричната си позиция, споделена по време на последната среща на двамата в Белград, че България няма да прави компромис с историята и няма да допусне подмяна на историческите факти.

„Историята трябва да бъде оставена на историците, а отговорността на политиците е да работят за бъдещето чрез реализацията на общи проекти. Затова аз също като Вас вярвам, че Европейският съюз е обединителна идея и приветствам изявлението Ви, че трябва да оставим историята на историците. Именно това – да направим невъзможно разделенията, свързани с миналото, да опорочат общото ни бъдеще – е в основата на европейската идея", посочва още държавният глава в писмото си.

Според президента Плевнелиев, идеологизацията на историята и използването й за политически цели не е помогнала никому на Балканите.

Българският държавен глава е категоричен, че бъдещето на двете държави в обединена Европа трябва да даде сила и увереност, че България и Македония могат да честват заедно исторически събития и да почитат личностите от миналото, каквато е и препоръката на Европейския парламент от 14 март 2012 година.

„Така бихме допринесли за по-доброто разбиране на историята, за подобряване на добросъседските ни връзки и за поощряване на положителното отношение на младите хора към съседните страни", пише още президентът.

„Само с делата си можем да докажем, че сме европейци и споделяме общи ценности. Надявам се, че политиците в Република Македония ще изпълнят със съдържание Вашата позиция. Нека да работим заедно за стабилността и благоденствието на нашите две страни, като превърнем политическите декларации в реални действия. България е готова да подкрепи всяка инициатива в тази посока", се казва още в писмото на Росен Плевнелиев до Георге Иванов.

В него българският президент отправя и поздравление до македонския си колега по случай Деня на независимостта на Република Македония, който страната отбелязва на 8 септември.

....................................
Лидерът на БСП Сергей Станишев обвини управляващите от ГЕРБ в „шмекеруване" при участието си в годишния събор на русофилите в България.

„Нали чухте, че господин Цветанов преди няколко дни обеща, че само да ги изберат и такива чудеса ще се случат. Всички разбират, че става дума за предизборно шмекеруване и хитруване - да се внушат на хората очаквания, след като 3 години политиката на ГЕРБ води до обедняване на българите", Станишев по време на събора на русофилите на яз. "Копринка", предаде БГНЕС.

„Увеличиха безработицата с 200 000, тя вече е над 400 000 и още 250 000 хора, които са обезкуражени. Смазаха малкия и среден бизнес в интерес на своите приближени. Не увеличиха доходите, а ги замразиха. Инфлацията отдавна е изяла това, което обещават да увеличат догодина. Това е толкова цинично и наред с това имаме власт, която е станала толкова оядена и арогантна, че вече действително смята, че това, което говорят и лъжат, те си го вярват", добави лидерът на БСП.

„Аз искам само да използвам повода да поздравя министъра на културата господин Вежди Рашидов, само той имаше кураж да каже пред журналистите, че в тази власт този, който се подмазва на Бойко Борисов, си урежда живота и се облагодетелства. Остава да каже и имената на хората, които са се облагодетелствали", подчерта лидерът на БСП. Той посочи, че очаква Рашидов да направи тази следваща стъпка.

"Затова все повече българи отхвърлят този цинизъм, отхвърлят лъжите. Колкото и да промиват мозъците с пропаганда, реалността се разминава с тяхната реалност. Питайте хората по улиците, в магазините, на опашката, когато трябва да си плащат ток или вода как живеят, когато ГЕРБ се хвалят какви велики неща са постигнали", заяви още Станишев.

БГНЕС припомня, че по време на откриването на обновената сграда на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов" в София министърът на културата Вежди Рашидов заяви: "Премиерът е мой началник, аз съм длъжен да му се подчиня, тъй че нямам никакви поводи да му се подмазвам. Аз трябва просто да му казвам: "Да слушам!", ако мога да върша работа и за това съм се цанил, той е мой работодател", въпреки че някои хора си уредиха живота, докато му се подмазваха".

Министърът на културата обаче отказа да назове имената на тези, които са забогатели с подмазване на премиера и препрати тази проверка в полето на медиите.

.................................................

Втори ден возят гигантския реактор на „Лукойл" по улиците на Бургас
Вторият етап от транспортирането на гигантския реактор до „Лукойл Нефтохим Бургас" започна в събота.

До края на деня мегаструктурата трябва да бъде доставена през улиците на града, предаде Дарик. Тя се движи със скорост от 1 до 5 км в час.

Най-тежките товари, минавали някога през територията на България за всички времена, ще бъдат заснети от екип на "Discovery Channel", за поредицата Мега структури.

В истинска атракция за бургазлии се превърна транспортирането на 57-метровия реактор, предназначен за строящия се нов комплекс в бургаската рафинерия.

Самоходната модулна платформа, управлявана от специален пулт и тежаща 19 тона, върху която беше пренесен мегатоварът, на 7 септември премина първия етап от маршрута и се спря в 18.00 часа на Кронoшпан.

Товарът, пренасян на високия 9 метра реактор, тежи 1656 тона, заедно с платформата. Тя е разположена върху 240 колела, а на нея са монтирани управляеми до милиметри оси, така че товарът да е разпределен правилно и при завои да не се позволява наклон в една или друга посока.

Белгийската фирма, извършваща превозването на мегамашините, е внесла неотменима и безусловна банкова гаранция в размер на 500 000 лв.

Тя ще бъде използвана, в случай на повреждане на наличната инфраструктура по трасето, както това се случи при преминаването й в петък.

При завой на гигантската структура от пристанището към бул. "Демокрация" товарът засегна тротоара и там плочките пострадаха, въпреки че имаше поставени метални платна.

Въпреки че екипите на "Discovery Channel" не бяха забелязани, много любопитни граждани излязоха в ранните часове да видят чудовищния товар.

Само след седмица, на 15 септември втори реактор със същото предназначение и параметри ще повтори маршрута.

И двете съоръжения тежат по над 1400 тона без превозващата ги платформа. Всяко от тях е дълго над 56 метра, високо девет и широко шест метра.

.............................................
Цените на земята ще вървят нагоре, според експерти
Цените на земеделската земя в България ще продължат да растат през следващите години, според прогноза на Асоциацията на собствениците на земи.

През последните пет годии се наблюдава постоянен ръст на сделките, като най-активни купувачи си остават арендаторите, предаде БНТ в репортаж в събота.

Интересът към покупка на земеделска земя в България нарастна най-вече заради получаваните европейски субсидии за декар обработваема площ.

Освен това кризата накара много инвеститори от други сектори, да се пренасочат към имоти от земеделска земя.

Най-голямо е търсенето в Североизточна България - в района на Добруджа. Тук и цените са високи - достигат 1400 лева за декар, колкото са в най-плодородния американски щат, например Канзас.

Най-слаб е пазарът в Северозападните части на страната, макар че през последните години и тук има ръст и в броя на продажбите, и в цените.

Напоследък силно нарастнаха и изискванията към купуваната земя.

„Вече се търсят земеделски имоти с по-голяма площ, с по-високо качество и добра локация. Докато преди няколко години пазарът на земя беше хаотичен и се пазаруваше всичко,” казва Лилия Стоянова от Главна дирекция "Поземлени отношения" в МЗХ.

При проверка на пазара на земеделска земя в един среден за страната район - този на Ихтиман се оказва, че в ниските части търсенето е голямо и земята се търгува към 700 лева за декар. Към по-малките, разпокъсани, полупланински терени, интерес почти няма и цената им е около 350 лева за декар.

Според началника на Общинската служба по земеделие в Ихтиман напоследък производителите търсят все по-голяма стабилност и устойчивост на земеползването и затова искат да купят земята или да сключат по-дългосрочни договори за ползване.

„Има явна тенденция за закупуване на земя за отглеждане на трайни насаждения, като лавандула, арония и там има доста сделки. А що се отнася до многобройните реклами за покупка на земя - обикновено това са фирми, които купуват разпокъсани парчета на ниски цени, уедряват ги и ги продават доста по-скъпо. Може да се реализира сделка и чрез тях, но много внимателно”, обяснява Надя Велкова - началник на Общинска служба по земеделие, гр. Ихтиман.

Очаква се броят на сделките тази година да надмине миналогодишните с 5-6%, което означава, че ще се изтъргуват над 1,5 млн. дка земеделска земя.

..............................................
40 кораба са блокирани в плитките води на река Дунав край Свищов, а от Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път предупреждават, че е възможно корабоплаването напълно да спре.

По река Дунав един кораб може да превози едновременно по 6 безекипажни съда, натоварени с въглища, руда, пясък, части за машини.

В близките седмици, ако няма валежи в Средна Европа прекъсването на корабоплаването е много вероятно, смятат експертите. Загубите на корабоводителите се измерват в милиони, предаде Би Ти Ви.

В момента при остров Белене един кораб може да избута най-много един съд. Грижата да очертае плитчините по протежението на 270 километра, е на български екипаж.

Българският кораб „Вит" е единствената машина която показва пътя на корабите и откъде могат да минат безпрепятствено.

Пътят или фарватера на корабите се очертава със специални знаци. Промяната на линията веднага се обозначава в интернет.

Праговете в българския участък от Силистра до Сомовит са 29. Освен край Свищов тежки проблеми има и при Попина край Русе.

За миналата година загубите за четирите месеца ниски води на Дунав са повече от три милиона, без да се смятат щетите от блокираното от ледохода през зимата плаване.

.............................................
Затруднено е преминаването през ГКПП-Калотина, съобщиха от пресцентъра на МВР в събота.

Потокът на излизащи автомобили от България към Сърбия е изключително интензивен.

По-бавната обработка на пътниците от сръбска страна е причина за натрупването на автомобили между двата гранични пункта.

От Гранична полиция препоръчват използването на обходен маршрут през ГКПП-Брегово и ГКПП-Връшка чука.

В неделя се очаква засилен трафик на ГКПП-Кулата /Промахон/. Между българските и гръцките гранични власти е проведена среща, на която е било взето решение за създаване на организация за оптимален пропускателен режим на работа.

Влизащите в страната ни моторни превозни средства ще бъдат обслужвани на четири трасета. От българска страна са осигурени допълнителни гранични наряди, които да подпомагат дейността на пункта.

Гранична полиция припомня, че гражданите пътуващи от Гърция могат да използват и маршрута - Драма - ГКПП-Илинден - Гоце Делчев.

......................................................

България „по-конкурентоспособна" заради обществена поръчка?
Обществена поръчка, спечелена от фирма на Центъра за икономическо развитие, партньор на Световния икономически форум (СИФ), поставя под съмнение изкачването на България в годишната класация за конкурентноспособност на СИФ.

Това пише в неделя сайта за разследваща журналистика „Биволъ", като припомня, че по-рано тази седмица стана ясно, че България се е изкачила от 74-то до 62-ро място в годишната класация за конкурентоспособност на Световния икономически форум (СИФ), пише в редовния доклад на СИФ за конкурентоспособност на икономиките на 144 страни (The Global Competitiveness Report 2012-2013).

Подобен скок България не е правила през целия период на участие в това престижно издание, подчертават експертите на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), който е партньор на Форума за България при изготвянето на доклада.

"Една Румъния е с 20 места в инфраструктурата назад след България и усвоява четири пъти по-малко средства от фондовете на ЕС" - коментира и премиерът Бойко Борисов.

Според него България е постигнала най-големите, най-добрите резултати в конкурентоспособността за всички времена според излезлите данни.

„Биволъ" обаче пише за „други данни, които не бяха оповестени" -

на 11.05.2012 г. фирмата "Естат" е получила 440 724 лева без ДДС за „Социологически проучвания за изпълнение, мониторинг и оценка на Комуникационния план на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007 – 2013", според проверка в Агенцията за обществени поръчки.

В поръчката има две обособени позици "Провеждане на социологически проучвания и изготвяне на изследователски доклади" за 259624 лв. и "Извършване на медиен мониторинг и изработване и предоставяне на контент анализ на публикациите и излъчванията в печатните и електронни медии по теми, свързани с Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013". за 181100 лв.

Поръчката е възложена от МИЕТ без предварително публикуване на обявление в официалния вестник на Европейския съюз.

"Естат" е собственост 50/50 на Иво Желев Желев и на Фондация "Център за икономическо развитие" (ЦИР) - партньор на Световния икономически форум при изготвянето на доклада за България, който тази година се оказа толкова благоприятен.

"От 1998 година ЦИР изследва и анализира националната конкурентоспособностна България /през тази първа година експерти на ЦИР идентифицираха факторите за икономически растеж и разработиха показатели за конкурентоспособност в съвместна работа с Харвардския институт за международно развитие/. ЦИР спомогна България да бъде включена за първи път /1999 г./ в годишните доклади за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум, Давос /СИФ/. Оттогава досега ЦИР е официалният партньор на СИФ, който събира, обработва и предоставя информация за България за всички досегашни издания на Доклада за глобалната конкурентоспособност." - пише във визитката на организацията.

................................................

Б. Димитров: България да прокара „червена линия" за Македония
България няма да позволи посегателства върху своята история, коментира историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод прочита в македонските медии на изказването на президента Росен Плевнелиев в Пловдив.

Според Божидар Димитров – в случая с паметника на Димитър Талев, македонските медии просто изместват центъра на въпроса, който е разискван между двамата президенти.

„Там едва ли са разглеждали конкретни случаи, а са говорили по принцип (поне от наша страна). Този принцип беше заявен недвусмислено, вече два пъти от българския президент и веднъж от външния министър, а той е, че България няма да позволи посегателства върху своята история", заяви Димитров, цитиран от информационна агенция „Фокус".

„Нормално е македонските медии да се мъчат да детайлизират въпроса в един-единствен случай – паметника на Димитър Талев, тъй като ако недвусмислено им поставим тази червена линия – никакви посегателства върху българската история – Македония просто не може да я спази. По простата причина, че цялата държавна доктрина на Македония, както и доктрините за нацията и езика, не могат да се поддържат в днешния си вид, без посегателства върху българската история, заради отсъствието на собствена такава поне до 1944 година", каза директорът на НИМ.

„Ако искат да останат върху пилоните на държавността, езика и нацията, искат – не искат македонците ще трябва да грабят щедро от българската история поне за Средновековието, Възраждането и най-новото време, а за античната – да крадат от гърците", коментира Божидар Димитров.

По думите му - ще стане много интересно как ще реагира българското държавно ръководство, когато македонците преминат червената линия.

„Макар че още не е формулирана от външния министър – къде ще преминава тази червена линия, президентът недвусмислено показа къде ще бъде тя: тази червена линия ще бъде – никакви посегателства върху българската история. Оттам нататък може само да стоим, чакаме и гледаме – ще бъде ли „облечено" нашето, поне засега – твърдо решение – да не допускаме посегателства върху миналото ни, или пак ще си замълчаваме и ще си затрайваме, когато македонците вдигнат паметник на „македонския" писател Димитър Талев или – правят изложба с български ръкописи в Брюксел, обявени за македонски", обобщи Божидар Димитров.

....................................................
България ще доведе докрай разследването на кървавия атентат на Летище Сарафово край Бургас на 18 юли, при който загинаха петима израелски и един български гражданин.

Това послание ще занесе премиерът Бойко Борисов на израелския си колега Бенямин Нетаняху и на президента Шимон Перес при двудневното си посещение в Тел Авив и Ерусалим.

Официалната част на посещението ще е на знаковата в контекста на световния тероризъм дата 11 септември.

Визитата на Борисов е по повод уговореното по-рано съвместно заседание на правителствата на двете страни, пише "Монитор" в неделя.

С концерт в театър „Хабима" ще посрещне израелската страна българския премиер, който ще кацне в Тел Авив на 10 септември, става ясно от програмата на посещението.

В първия ден от визитата е предвиден коктейл в театър „Хабима". На следващия ден делегацията ни от 11 министри ще посети националния мемориал, посветен на холокоста, „Яд Вашем" в Ерусалим, където Борисов ще поднесе венец.

После премиерът и израелският му колега Нетаняху, както и военният ни министър Аню Ангелов ще разговарят в кабинета на Нетаняху.

Останалите министри пък ще имат двустранни срещи, а след това ще подпишат и четири споразумения за сътрудничество - в областта на информационните технологии и съобщенията и на здравеопазването и медицинската наука.

Очаква се двете страни да подпишат и спогодба, според която членовете на семействата на дипломатите ни в Израел вече ще имат право да работят в страната. Срещу това обаче ще трябва да се откажат от дипломатическите си имунитети.

Ще бъде подписан и меморандум за съвместно честване на 70-годишнината от спасяването на 48-те хиляди български евреи следващата пролет. По лично разпореждане на премиера за целта у нас ще бъде създаден специален комитет, в който ще влизат представители на еврейската общност у нас, на парламента, Министерския съвет и др.

С президента на Израел Шимон Перес Борисов ще разговаря малко преди да отлети за София.

.........................................................

Уорлик: България да търси сметка за тайни енергийни договори
Има тайни енергийни договори, които са сключени с парите на българите и държавата трябва да потърси сметка на хората, които са сложили подписите си под тях.

Това коментира пред Би Ти Ви американският посланик в България Джеймс Уорлик.

Според дипломата, сключените секретни договори в областта на енергетиката не се ограничават само до споразуменията за АЕЦ "Белене".

"Мисля, че е важна прозрачността, особено в енергийните сделки", подчерта Уорлик.

Като напредък в енергийната политика на страната Уорлик отбелязва стъпките към диверсификация на пазара.

"Когато пристигнах в България, не мисля, че имаше много българи, които да използват думата диверсификация. Те дори не знаеха какво означава. Сега я чувате всеки ден от премиера, президента, политическите партии, и мисля че вече наистина се осъзнава, че видовете енергия и енергийните източници трябва да се разнообразят," подчерта посланикът.

Той за пореден път изрази мнението си, че цените на енергийните източници ще паднат, ако те бъдат разнообразени, особено ако България разполага с шистов газ.

„За повече от 20 години България е доказала, че е лидер в областта на атомната енергетика и е доказала, че го прави сигурно и ефективно. Мисля, че това може да го направите и с шистовия газ, но това е дебат, който вие трябва да проведете. Има и нещо друго - ако аз бях българин щях да искам да знам дали има шистов газ в България. Щях да искам да съм информиран дори без да има добив... на изследователско ниво. Да се знае дали стоя върху златна мина или не. И не на последно място - технологията се развива, имало е и лоши практики в миналото, но сега технологиите са се подобрили, така че добиването на шистов газ да се осъществява безопасно. Имате парламентарна комисия, която се занимава с това, имате оживени дискусии и предстои да видим до какво ще доведат", каза още Джеймс Уорлик.

Той не пропусна да коментира и обвиненията, че прекалено се меси във вътрешните работи на България.

"Виждам хора, които ми размахват пръст – "О, той се меси във вътрешните ни въпроси". Моят отговор е следният: Въпросите на България трябва да бъдат решавани от българите, но аз мога да започна дискусия по даден въпрос дори и да е противоречив - по теми като енергетиката, например, или нещо друго. Мисля, че така си върша работата и се радвам, че заемах активна позиция", каза още Уорлик.

Посланикът на САЩ приключва своя мандат в България и ще напусне страната на 14 септември. Той се завръща във Вашингтон, където ще започне работа като заместник специален представител за Афганистан и Пакистан - длъжност за старши дипломат в офиса на държавния секретар.

.......................................................

Калфин предупреди да не се затяга бюджета на ЕС
Исканията на някои от страните-членки за затягане на бюджета на Европейския съюз не са логични, заяви евродепутатът Ивайло Калфин.

Според него ако подобно нещо се случи, то ще засегне икономическия растеж в държавите.

Бюджетът предстои да се обсъжда следващата седмица в Страсбург. Конфликтът идва и от това, че Европейската комисия (ЕК) поиска известно увеличение на средствата, каза Калфин в интервю пред БНР.

"Националните бюджети сега се свиват, защото имаше свръхразходи през последните години, докато европейският бюджет по дефиниция няма дефицит, там даже всяка година се връщат пари на страните-членки. На второ място, в близо 100% от държавите почти няма публична инвестиция, без да има европейско съфинансиране в нея. Спирането на европейските пари означава спирането на инвестиционните програми, а виждаме по примера на Гърция, че само затягане на кранчето не води до оживяване на икономиката. Така че на практика намаляването на европейския бюджет на ще засегне много силно икономическия растеж в редица страни", коментира Калфин.

Той посочи още, че втвърдяването на позицията на някои страни-членки ще доведе до промяна на досегашния модел за участие в европейските програми.

"При всички случаи следващият бюджет до 2020 година няма да бъде същия като сегашния. Това е абсолютно ясно. Това, което и Европейската комисия, и Съвета настояват, е да бъде оценявано качеството на проектите. Не просто както е досега, примерно да се знае, че се дават 3.5 милиарда евро за инфраструктурно строителство на България, а да се знае това строителство до какво води, колко работни места е създало, как повишава конкурентносоособността и какво носи на държавата. По този начин ще се оценява всеки един проект", посочи Калфин.

.................................................

Самолет с 4 души се разби на летището в Шумен
Самолет с четири души на борда падна на летището в Шумен, съобщиха от ОД МВР Шумен.

Сигналът е получен от тел. 112 около 09.50 ч. в дежурната част на ОДМВР – Шумен, предаде агенция Кросс.

Самолетът LZ е излетял след получено разрешение от летище Варна. На около 10 метра от земята самолетът загубил мощност.

При направения опит за приземяване от пилота, самолетът „паднал". По първоначална информация причина за инцидента е възникнала в двигателя авария.

От удара най-сериозно е пострадал пилотът Б.И. /42 г./ от Варна. В болницата е откарана М.С. /24 г./ от Варна.

След преглед е установено, че пилотът е с фрактура на черепа, счупена лява ключица и десен глезен. Оставен е за лечение в МБАЛ- Шумен, без опасност за живота.

В лечебното заведение е настанена и М.С., която е с фрактура на тазобедрени кости, без опасност за живота. Останалите двама пътници не са пострадали.

...................................................

Три пожара за ден в Пиринско
Трети пожар е пламнал в Пиринския регион в събота, само за ден.

Това съобщи главен инспектор Георги Пармаков, директор на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" – Благоевград, цитиран от Радио ''Фокус'' – Пирин.

Пожарът е край квартал Ораново на Симитли. Там са се запалили сухи треви. На мястото има екип на ОПУБЗН.

Другите два пожара, пламнали по-рано днес край село Огняново и село Бачево вече са локализирани и са почти напълно угасени. И при трите пожара няма никаква опасност за населението.

...............................................

Сграда, посветена на Кибела, намериха в Никополис ад Иструм
При разкопки в римския град Никополис ад Иструм са открити останки от богато декорирана сграда, посветена на култа към богинята-майка Кибела.

Почитатели на богинята са били тесен кръг заможни хора, казва ръководителят на проучването, доцент Павлина Владкова, археолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново, предаде БНР.

„Кибела е източна малоазийска богиня на плодородието, на успеха на майчинството. В Никополис е имало сграда, предназначена за заседания на колегията. Това е колегията на дендрофорите - хора, които се занимават с добив и обработка на дърво, които разполагат с материални възможности и от тях се очаква благотворителност и се очаква да помагат на града", обясни Владкова.

Сградата е от времето на династията на Северите, това е края на втори, началото на трети век, времето, когато е разцвета на Никополис ад Иструм. Сградата е много просторна, тя е повече от 40 на 40 метра в неопосредствана близост до градския площад.

„Там са провеждани заседанията. Там колегията е решавала какви благотворителни акции примерно да направи, дарения за различни такива зрелища в Никополис. Там са се приемали даровете, които жителите на Никополис са посвещавали на Кибела. За съжаление ние не знаме какви точно са били тези церемонии, защото това си е един култ, който се чества, само посветените са на ясно какво точно трябва да се случва, но факт е, че около 30 човека са присъствали в тази зала, показват седалките, които са открити, върху които са запазени техните имена", добави археоложката.

...........................................
Израел може да нападне Иран сам, ако САЩ не се намесят
Израел може скоро да нанесе превантивен удар срещу Иран ако САЩ не заемат по-твърда позиция по ядрената програма на Техеран.

Това заяви председателят на комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ Майкъл Роджърс след среща в Ерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Нетаняху е вбесен и подразнен от сегашната позиция на САЩ, на която по негово мнение не достига решимост и яснота за предотвратяване на ядрената заплаха от страна на Иран", заяви конгресменът, цитиран от Би Би Си.

"Израелците не приемат насериозно уверенията на администрацията на САЩ, че не се изключват никакви варианти. А което е по-важно - и иранците не ги приемат насериозно. Точно затова и продължават ядрената си програма", заяви Роджърс.

След срещата с Нетаняху в Ерусалим Роджърс е останал с впечатлението, че държавното ръководство на Израел в скоро време ще нанесе изпреварващ удар по ядрените обекти на Иран, когато се появи възможността да им бъдат нанесени колкото се може по-големи щети.

"Все пак всичко може да се промени ако Белият дом успее да убеди Израел, че самите САЩ са готови в бъдеще да предприемат действия срещу Иран. Сигурен съм, че израелците скоро ще предприемат операция ако САЩ не променят подхода си и не обозначат по-ясно чертата, която Иран не бива да преминава", заяви председателят на комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ.

В последните седмици, особено след терористичния акт в Бургас от 18 юли, при който бяха убити петима израелци и един българин, израелският премиер Нетаняху засили реториката срещу Иран, като дори обвини Иран заедно с проиранската групировка Хизбула за атентата в България.

Редица западни страни начело със САЩ и Великобритания, а и Израел са особено разтревожени от вероятността Иран да се сдобие с ядрено оръжие чрез ядрената програма, развивана от Техеран вече десетилетие, която официално е „за мирни цели".

Според Международния договор за неразпространение на ядреното оръжие от 1970, по който Иран е страна, съществуващите по онова време ядрени сили – САЩ, Русия (СССР), Китай, Франция и Великобритания, са признати, а останалите страни имат право на граждански ядрени програми за производство на електричество и научни цели.

В същото време обаче така оформеният режим на неразпространение може да бъде пробит по подобие на направеното от Северна Корея, която след развиването на мирна ядрена програма, през 2003 г. създаде собствени атомни бомби и едностранно се оттегли от Международния договор за неразпространение – ход, който не можа да бъде предотвратен от инспекциите на Международната агенция за атомна енергия.

Заради смятания на Запад за „международно агресивен" режим в Ислямската република Иран, САЩ обмисля от няколко години дали да нанесе превантивен удар по обекти от иранската ядрена пограма, които могат да бъдат осъществени съвместно с главния американски съюзник в Близкия изток – Израел.

Подобни превантивни удари върху ядрените програми на държави с диктаторски режими вече са били провеждани от Израел срещу иракския реактор „Осирак" през 1981 г. (Операция „Вавилон") и срещу сирийски реактор (Операция „Орчард", т.е. „Овощна градина") през 2007 г. И двете операции трайно унищожиха ядрените програми на Ирак на Саддам Хюсеин и на Сирия.

Израел е давал индикации и преди, че може да предприеме удар срещу ядрените съоръжения на Иран дори и без американска подкрепа, защото смята заплахата от ирански ядрени оръжия за „екзистенциална", най-малкото заради риториката на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, който редовно говори за „изтриване на Израел от картата".

Остава под въпрос обаче доколко израелците биха имали успех сами в подобна операция, тъй като иранските цели са на по-голямо разстояние, страната е с планински релеф, а ядрените инсталации са пръснати на няколко места и са дълбоко под земята.

Политическите последици от подобен въздушен удар остават твърде неясни, въпреки че през 2010 г. американски секретни документи, публикувани от „Уикилийкс", разкриха, че арабските държави в региона също се смятат за заплашени от иранската ядрена програма и поне тайно биха одобрили въздушен удар на САЩ или Израел срещу иранските ядрени обекти.

..............................................
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че евентуален израелски удар срещу Иран може да доведе до „Апокалипсис".

В интервю за телевизия "Си Ен Ен" Ердоган твърди, че все още има малък шанс това да се случи.

"Не вярвам, че Израел би нападнал Иран. Вероятността е почти нулева. В противен случай това би довело до Апокалипсис в целия регион. В този момент региона се нуждае от мир, просперитет и стабилност", изтъкна Ердоган.

Kоментирайки кризата около иранската ядрена програма той посочи, че досега няма ясни признаци, че Техеран използва възможностите си за създаване на ядрено оръжие, като напомни, че Турция и Бразилия съвместно са предложили решаване на спора.

В последните седмици, особено след терористичния акт в Бургас от 18 юли, при който бяха убити петима израелци и един българин, израелският премиер Нетаняху засили реториката срещу Иран, като дори обвини Иран заедно с проиранската групировка Хизбула за атентата в България.

Редица западни страни начело със САЩ и Великобритания, а и Израел са особено разтревожени от вероятността Иран да се сдобие с ядрено оръжие чрез ядрената програма, развивана от Техеран вече десетилетие, която официално е „за мирни цели".

Според Международния договор за неразпространение на ядреното оръжие от 1970, по който Иран е страна, съществуващите по онова време ядрени сили – САЩ, Русия (СССР), Китай, Франция и Великобритания, са признати, а останалите страни имат право на граждански ядрени програми за производство на електричество и научни цели.

В същото време обаче така оформеният режим на неразпространение може да бъде пробит по подобие на направеното от Северна Корея, която след развиването на мирна ядрена програма, през 2003 г. създаде собствени атомни бомби и едностранно се оттегли от Международния договор за неразпространение – ход, който не можа да бъде предотвратен от инспекциите на Международната агенция за атомна енергия.

Заради смятания на Запад за „международно агресивен" режим в Ислямската република Иран, САЩ обмисля от няколко години дали да нанесе превантивен удар по обекти от иранската ядрена пограма, които могат да бъдат осъществени съвместно с главния американски съюзник в Близкия изток – Израел.

Подобни превантивни удари върху ядрените програми на държави с диктаторски режими вече са били провеждани от Израел срещу иракския реактор „Осирак" през 1981 г. (Операция „Вавилон") и срещу сирийски реактор (Операция „Орчард", т.е. „Овощна градина") през 2007 г. И двете операции трайно унищожиха ядрените програми на Ирак на Саддам Хюсеин и на Сирия.

Израел е давал индикации и преди, че може да предприеме удар срещу ядрените съоръжения на Иран дори и без американска подкрепа, защото смята заплахата от ирански ядрени оръжия за „екзистенциална", най-малкото заради риториката на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, който редовно говори за „изтриване на Израел от картата".

Остава под въпрос обаче доколко израелците биха имали успех сами в подобна операция, тъй като иранските цели са на по-голямо разстояние, страната е с планински релеф, а ядрените инсталации са пръснати на няколко места и са дълбоко под земята.

Политическите последици от подобен въздушен удар остават твърде неясни, въпреки че през 2010 г. американски секретни документи, публикувани от „Уикилийкс", разкриха, че арабските държави в региона също се смятат за заплашени от иранската ядрена програма и поне тайно биха одобрили въздушен удар на САЩ или Израел срещу иранските ядрени обекти.

......................................
Гръцката полиция се бунтува, че неонацистите от Златна зора се опитват да изземат ролята й след предприетата от тях снощи акция срещу амбулантни търговци имигранти в Рафина, близо до Атина.

Полицията съобщи, че започва разследване за "узурпиране на власт" и "посегателство срещу собственост" срещу участниците в акцията, двама от които са депутати от Златна зора, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Златна зора помести на сайта си видео, в което се вижда как тридесетина нейни членове в униформи и развяващи гръцки знамена проверяват документите на чуждестранните продавачи в Рафина, след което унищожават сергиите им и стъпкват стоките без това да предизвика реакцията нито на полицаите, нито на минувачите.

Министерството на обществения ред съобщи на медиите за интереса, който проявил към случая министър Никос Дендиас и желанието му отговорните да бъдат наказани.

Илияс Касидиарис от "Златна зора" изтърва нервите си в студиото, плисна вода срещу Рена Дуру от радикалната левица и започна да удря по главата и лицето седящата до него Лиана Канели от компартията.

Имигранти и правозащитни организации, сред които и Human Rights Watch, предупреждават за зачестили нападения над чужденци в Гърция, предимно от Азия и Африка.

Според тях, полицията системно игнорира жалбите на потърпевшите. Организацията е интервюирала 59 души, които са преживели или са избегнали насилие заради расизъм между август 2009 г. и май тази година. Общо 51 от нападенията са били сериозни, а две от жертвите са били бременни жени. Повечето престъпления са ставали през нощта около или в жилищни квартали и са извършени от нападатели в черни дрехи със закрити лица.

„Златна зора", която открито изразява симпатии към Адолф Хитлер, успя да увеличи популярността си в Гърция 20 пъти спрямо изборите през 2009 г. и получи 18 места в 300-членния парламент на държавата.