Новините на 3 юли


http://novinite.bg/

 


Започна търговията с български глобални облигации
На 2 юли започна предлагане на новите глобални български облигации в размер до 950 млн. евро на международните финансови пазари.

Разрешение за емитирането на български облигации беше взето от Народното събрание в началото на юни 2012 г.

Новият дълг се емитира, за да се покрият с него около 1.8 млрд. лв. от облигационен заем от времето на премиера Симеон Сакскобургготски. Падежът на заема е в началото на следващата година, предаде „Медиапул", позовавайки се на „Ройтерс".

Предлагането на книжата протича при индикативна доходност около 4.5%. Това е близо два пъти по-ниска доходност от тези по книжата на дълга на финансовия министър от времето на Сакскобургготски Милен Велчев, което може да се приеме като успех на емисията.

„Дори доходността да се повиши, експертите очакват тя да остане под 5 процента. Най-песимистичните очаквания на ГЕРБ бяха за лихва от 6%, а в договорите, ратифицирани от парламента, беше поставен таван от 10%. Подобни стойности обаче в никакъв случай няма да бъдат достигнати," категоричен бе тогава Дянков.

Консултанти по сделката са трите големи банки - BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen Bank International.

През уикенда Дянков определи момента за тръгването на емисията като много подходящ заради резултатите от провелата се в петък среща на европейската лидери и ръста, който тази среща донесе на пазарите.

........................................

„Индъстри уоч": Стагнацията в Европа ограничава растежа на българския износ
През следващите 12-18 месеца очакваме Европа да стагнира, което ще ограничи потенциала за растеж на българските експортни сектори, се казва в доклад на анализаторската компания "Индъстри уоч".

Затова и част от българските износители търсят нови ниши и пазари, пренасочвайки се към развиваща се Азия, която ще продължи да расте с над 7% в реално изражение и през 2012-2013 г., обясняват от компанията.

В България кризата се изрази преди всичко в рязко свиване на инвестициите, които така и не се възстановиха след първоначалния шок. По последни налични данни обаче преките чужди инвестиции в страната се увеличават, продължава да расте и вносът на инвестиционни стоки. Постепенно ще започне да се съвзема и банковият кредит към бизнес сектора, гласи още докладът.

Сегашното състояние на българската банкова система (висока ликвидност и значителни резерви) позволява бързо разширяване на бизнес кредита при наличие на достатъчно собствен капитал у предприемачите, показват данни на анализаторската компания.

Стабилният публичен сектор ще продължи да бъде необходимо условие за растеж на българската икономика.

В условията на ниска инфлация до края на 2012 г. обаче ръстът на приходите в бюджета ще бъде минимален, което ще изисква задълбочаване на структурните реформи, увеличаване на контрола върху разходите и повишаване на ефективността на публичния сектор, прогнозират експертите от "Индъстри уоч".

.............................................

Финанси

Българите държат 33,4 млрд. лв. в депозити
Спестяванията на домакинствата са се увеличили с 14,8% само за една година и са достигнали 33,4 млрд. лв., сочат данните от статистиката на Българската народна банка за май.

Само за месец май депозитите на домакинствата са се увеличили с 301,3 млн. лв. и на практика темпът им на растеж не само се запазва двуцифрен, но се и ускорява.

И фирмените депозити запазват годишния си ръст от 7,7%, но на месечна база намаляват с 276 млн. лв. до 21,9 млрд. лв.

Този спад може да е резултат на теглене на средства от сметките на компаниите за покриване на оборотни нужди предвид трудното и дълго като процедура отпускане на заеми, пише „Капитал Дейли“, позовавайки се на статистиката на БНБ.

Според банкери в момента фирмите не инвестират в разширяване и развитие на дейността си, предпочитат да вложат средствата, с които разполагат, на депозит като физическо лице не на последно място и заради по-изгодната лихва.

Нарастването на депозитите е показателно за продължаващите ограничения в потреблението, които фирмите и домакинствата си налагат заради несигурност в печалбите и доходите.

Ликвидността на банките се увеличава, но тя не им носи доход, защото кредитирането е силно свито, а разходите за лихви по депозити растат, сочи статистиката.

През май фирмените кредити достигат 36,7 млрд. лв., като нарастването им няма и процент (0,9 на сто). Още по-отчетлива е тенденцията при жилищните и потребителските заеми.

Предвид маркетинговото поведение на банките и активно рекламираните промоционални оферти с намалени лихви, такси и т.н. и в двата сегмента резултатът е ръст при жилищните заеми за месец с 0,02% до 9,3 млрд. лв. и с 0,2 на сто при заемите за потребление до 9,1 млрд. лв.

На годишна база ипотеките нарастват с 0,14 на сто, а потребителските продължават да се свиват – с 1,14%.

Само фирмените кредити отбелязват приличен за кризата годишен ръст от 6,34%. При него обаче има допускане, че по-скоро се отдава на по-големи единични сделки, отколкото на раздвижване като цяло.

.................................................
Още от "Финанси": Франция с песимистична прогноза за икономическия си растеж |
Енергетика

„Бритиш претролиъм“ се отказала от „Северен поток“
Британският енергиен гигант „Бритиш претролиъм“ се отказа от участие в изграждането на допълнителна тръба на газопровода „Северен поток“.

Поради неразбирателство с руските партньори в съвместното предприятие TNK-BP няма да бъде изградена тръбата, по която природен руски газ би достигнал до Великобритания, пише в. „Комерсант“, цитиран от БГНЕС.

Ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер заяви в петък, че ВР е проявил интерес за участие в изграждането на това разклонение на „Северен поток“, което в момента е едва на ниво проучване.

Според „Комерсант“, който цитира източник, близък до ВР, групата обаче обмисляла такова участие от 6 месеца, но вече се е отказала от него.

.....................................................
Още от "Енергетика": Токът щял да поскъпва още, но не с 20%, уверява шефът на ДКЕВР | 50 млн. лв. за енергийно обновяване влизат в български домове |

.......................................................
Туризъм

В Украйна рекламират България като африканска дестинация
Украинските рекламисти явно са толкова креативни и техният замисъл е толкова дълбок, че не може да бъде разбран от обикновените простосмъртни.

„В Полтава рекламират автобусни почивки в България по необичаен начин. Навремето тази страна беше наричана 16-ата република на СССР, а почивка на Златни пясъци се смяташе за съветски шик“, пише украинското информационно издание „Полтавщина“, цитирано от агенция „Фокус“.

Но авторите са решили да добавят малко екзотика, така рекламата за България е с палма, на която седи чернокож местен жител.

„Чернокожият местен жител явно гледа към България с надеждата да види автобусите от Полтава“, отбелязва изданието.

Напомня се на авторите на рекламния билборд, че на българското крайбрежие наистина е горещо през лятото, но дотук приключват паралелите с Африка или със страни от Океания.

................................................

Атанасова смъква търговските надценки на лекарствата с 2%
Надценките върху лекарствата за търговците на едро и дребно да се намалят с 2% предлага здравният министър Десислава Атанасова.

Предложението е записано в проект на наредба за правилата, за ценообразуването и реимбурсирането на лекарствата, предаде БГНЕС.

Промяната в наредбата е част от новата нормативна уредба за намаляване на цените на лекарствените продукти, обявени от здравния министър Десислава Атанасова.

Тя представи изготвените от екипа на Министерство на здравеопазването изменения и допълнения в нормативните актове в областта на лекарствената политика.

„Вече е готова в цялост нормативната уредба, която се отнася до лекарствената политика, и всички идеи, които имах за регулацията, са вече факт“, заяви Десислава Атанасова.

Министерството на здравеопазването предвижда и възможност цената на генеричните продукти да бъде процентно съотношение от цената на оригинала – 65%.

................................................

Още от "Търговия": Централният солунски пазар планирал инвестиции в Благоевград |
Tранспорт
......................................
Томислав Дончев поиска 5 моста над Дунав
Според министъра по управление на еврофондовете Томислав Дончев България има нужда от 5 моста над р. Дунав.

„Срамно е да говорим за два или три моста над река Дунав между България и Румъния. Трябват ни минимум пет“, заяви Дончев, цитиран от Дарик.

Министърът направи изявлението си след среща с румънския си колега Леонард Орбан, с когото обсъдиха сътрудничеството между двете страни за следващия програмен период за усвояване на европейските фондове 2013–2020.

По думите на Дончев през 2020 г. България ще бъде „първокласен член на Европейския съюз“.

Според него между две държави членки с такъв интензивен стокооборот е „срам“ да се говори за два моста.

„Дори е срамно да се говори за три, те трябва да бъдат минимум пет“, посочи министърът.

................................................

Вътрешна политика

Опозиционни депутати дадоха закона за конфискацията на Конституционния съд
Законът за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество вече е в Конституционния съд (КС).

Месец и половина след като беше публикуван в „Държавен вестник“, 59 депутати от опозицията поискаха отмяната му, ппредаде в. „Труд“.

КС още не е допуснал делото до разглеждане, а само го е образувал. Интересен факт е, че за докладчик по един от най-ключовите закони на ГЕРБ е определен бащата на депутата от управляващата партия Александър Ненков - Румен Ненков.

Ненков-баща е посветил цялата си практика като съдия на наказателното право и изборът му изглежда логичен.

Изказването на премиера Бойко Борисов, че законът за конфискацията трябва да бъде приет, защото в противен случай ще си подаде оставката, обаче може да се приеме като косвен натиск върху конституционния съдия.

КС не е обявил мотивите, с които депутатите са атакували още невлезлия в сила закон. Става ясно обаче, че те не оспорват отделни текстове, а целия нормативен акт за борба с незаконното богатство. Според опозицията той противоречи не само на конституцията, но и на международни договори.

Основните аргументи на опозицията срещу новия закон са, че накърнява неприкосновеността на частната собственост и не дава достатъчно средства за защита.

От БСП и ДПС имаха опасения, че той може да бъде използван за репресия на неудобни на властта. Законът за конфискацията предвижда, че за да започне проверка на нечие имане, е достатъчно да бъде повдигнато обвинение за престъпление.

Имуществото ще бъде отнемано, ако се разминава с поне 250 000 лв. със законните доходи. А съдът ще постановява конфискация, независимо дали човекът е осъден или оправдан за престъплението.

...............................................
Още от "Вътрешна политика": Министерството на спорта се отказа от хижите | Атанасова представя новия борд на директорите на „Пирогов“ |
Външна политика

Атлантическият клуб ще работи за военно-икономическо сътрудничество с Израел
Президентът на Атлантическия клуб в България д-р Соломон Паси пристигна на едноседмично работно посещение в Израел в понеделник.

По време на визитата си, Паси ще посвети усилията си на подкрепа за инвестиционното сътрудничество между България и Израел, съобщиха от Атлантическия клуб.

„Смятам, че е крайно време да приоритизираме България като инвестиционна дестинация за израелските сектор от информационните и комуникационните технологии", заяви д-р Паси преди заминаването си.

След присъединяването на България към НАТО, Атлантическият клуб стана основен инициатор на българо-израелското военно-икономическо сътрудничество, изтъкват още от организацията.

............................................

България в ЕС

България – сигурна граница за Шенген, според Борисов
България е сигурна граница за Шенген, заяви премиерът Бойко Борисов при посещение на митническия ТИР терминал във Видин.

„Още веднъж показахме, че парите, които инвестираме в подвижните скенери, с които оборудвахме митниците, дават своя резултат и ние сме сигурна шенгенска граница“, каза премиерът пред журналисти, предаде агенция „Фокус“.

„За това говори заловеното вчера на ГКПП-Ферибот във Видин количество хашиш – 4 тона и 200 килограма за над 40 млн. лева“, посочи Борисов.

„Количеството хашиш е било предназначено за Белгия, така че европейците трябва да ни благодарят за това, че техните хора няма да се тровят с това, което заловихме“, допълни той.

Премиерът обясни, че пренасянето на такова голямо количество става, като кораби изхвърлят в морето пакети с хашиш, след което минават рибари и вземат пакетите, претоварвайки ги на различни автобусни превозни средства. След това те изпращат през различни канали за европейските страни. Лицата, които са участвали, са трима и са наблюдавани от ГДБОП още през 2006 г.

„Още веднъж искам да подчертая добрата работа, която бе свършена между митницата, ГДБОП и прокуратурата. Искам специално да благодаря на градската прокуратура във Видин, която ни оказа голямо съдействие“, каза Борисов.

Премиерът Борисов бе придружен от директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов и от директора на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) главен комисар Станимир Флоров.

................................................

Още от "България в ЕС": ЕП окончателно решава съдбата на АСТА |
Общество
....................................

Автобус се запали в движение и изгоря напълно
Автобус се е запалил на разклона за силистренското село Ламбриново и е изгорял напълно, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра.

Автобусът е пътувал от Силистра за село Професор Иширково, а сигналът за инцидента е получен в 8:05 часа в понеделник сутринта на тел. 112.

Всички пътници са изведени навреме от превозното средство и няма пострадали.

В момента полицията извършва оглед в района, а на мястото на произшествието има екипи на служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, Пътна полиция и оперативна група.

Все още не е ясно колко пътници са пътували в запаления автобус, но според първоначалната информация хората са слезли от автобуса и част от тях са се придвижили с други превозни средства.

....................................................

Още от "Общество": Безработицата скочи до почти 13%, средната заплата – 754 лв. | 20 души пътували в изгорелия автобус край Силистра |
Екология

Пожарът в областта Беласишко бранище във Витоша е овладян частично
Овладян е пожарът от западната страна на склона, съобщи началникът на Столичната пожарна комисар Огнян Методиев.

„Над 350 са служителите на Министерството на вътрешните работи, които участват в гасенето на пожара, заедно с тях работят и десетки служители и доброволци от различни организации. Екипите разполагат с всичко необходимо“, каза пред БНР главен инспектор Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център „Пожарна безопасност и защита на населението“.

На място в Бистрица пристигнаха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на земеделието Мирослав Найденов, за да се запознаят с обстановката в планината, където втори ден продължава да гори пожарът, обхванал между 40 и 50 декара.

В понеделник сутринта от Министерството на отбраната съобщиха, че имат проблеми с достигане на огнището на пожара, местността е труднопроходима, заради това бяха лансирани две идеи – да се достигне с мулета и с коне, които да носят помпи, а другата – да се направи своеобразна хеликоптерна площадка и хеликоптер да достави необходимата техника в планината.

Към момента не е ясно коя от двете идеи се е осъществила, а другото, което стана ясно, е, че пожарът се развива към южния склон.

От пожарната обаче обявиха, че от западната страна на склона пожарът е овладян, а все още продължават усилията на огнеборците за овладяване на пожара и от другата, високата част на билото на Витоша.

От ръководството на „Пожарна безопасност и защита на населението“ категорично отхвърлят версията пожарът да е в резултат на мълния, не се говори и за версията да е предизвикан умишлено или по непредпазливост от туристи, тъй като местността, в която е избухнал огънят, е много високо в планината и там рядко минават туристи.

Все още двата хеликоптера, които обливаха с вода мястото на пожара, не са започнали нови курсове. Досега те са изпълнили над 30 курса, но в момента са в техническа профилактика, съобщиха от „Пожарна безопасност и защита на населението“.

.....................................................

Още от "Екология": Конете – основен превоз за огнеборци и доброволци на Витоша | Технически трудности възпрепятстват гасенето на пожара на Витоша | Вертолети Ми-17 обливат Витоша с вода от Панчарево | Две групи за гасене атакуват огъня на Витоша | С нови сили продължава борбата с пожара, избухнал на Витоша в неделя | Повечето българи искали икономическо развитие, а не природа |
....................................................
Археология

Археолозите отстъпват място на строителите на магистрала „Струма“
Археолозите, които извършват проучвания по трасето на магистрала „Струма“, частично ще освободят обекта при радомирското село Дрен.

„Следобед ще бъдат предадени 200 метра от некропола, в които има три линии с гробове. Остават още 100 метра, които ще бъдат проучени до 17 юли“, съобщи ръководителят на археологическата експедиция Филип Михайлов на министрите Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Вежди Рашидов, които пристигнаха на мястото на разкопките.

Забавянето е заради проливни дъждове, попречили на работата.

„Разкрихме изненадващо първа фаза на ранно желязната епоха, находките датират от IX–VIII век преди Христа“, разказа Филип Михайлов. Според него обектът е изключително необичаен и до момента не е проучван такъв.

„Има назначена комисия, която днес ще приеме терена и утре строителите ще могат да работят“, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова, цитирана от „Фокус“.

В момента върви тръжната процедура за избор на строител на Лот 2 на автомагистрала „Струма“ от Дупница до Благоевград, обяви още тя.

Докато върви процедурата, ще бъдат предварително направени проучванията на археологията. До края на този месец ще бъде готов парцеларният план, а още през август ще се постигне договореност проучванията на археолозите да преминат по-надолу, обясни още министърът.

„От нищо не сме се лишили. Ние сме тук и се радваме, че тези неща излизат. Те са част от една история. Това е бъдещето на България“, коментира министърът на културата Вежди Рашидов. По думите му нищо не е за сметка на другото.

„Слава Богу, че се строи нещо, за да се разкрие друго нещо. Докато има археология, докато не бъде проучен и последният слой, това правителство няма да застане и да заровим археологията“, каза Вежди Рашидов.

Проучванията на археолозите в района бяха предизвикани от строителството на автомагистралата.

През януари премиерът Бойко Борисов постави ултиматум на археолозите, които правят проучванията край Лот 1 на „Струма“, че ако трябва ще работят с ватенки и на калорифери, но трябва да приключат до юни, за да не бавят строежа. После обаче им благодари за професионализма и бързината.

.................................................

Свят

Пълна независимост за Косово от септември
От септември 2012 г. Косово ще бъде напълно независима държава, реши в понеделник Международната управляваща група (ISG), в която членуват САЩ, Турция и много държави – членки на ЕС, подкрепили независимостта на Косово.

„Международното наблюдение на Косово приключва с решението от днес“, заяви австрийският външен министър Михаел Шпинделегер, цитиран от БТА и БГНЕС.

„Това е ясен знак за доверието, което се дава на Косово“, посочи министърът.

„Косово сега е достатъчно зряло, за да стои на краката си и да поеме пълна отговорност за бъдещето на всички свои граждани“, каза още той.

„Косово сега влиза в нова фаза на собствена отговорност и приближаване към Европа“, обясни Шпинделегер.

Офисът на цивилния представител на Международната управляваща група за Косово Питър Фейт ще бъде закрит. В страната обаче ще останат мисията на ЕС ЕУЛЕКС и международните сили КФОР.

„Продължаващото присъствие на международните войски остава необходимо заради ситуацията в Северно Косово, която не е напълно решена“, посочи Шпинделегер.

Правителството в Прищина не контролира размирния север, където сърбите са мнозинство.
................................................

Още от "Свят": Пътнически самолет от Москва за Бургас кацна аварийно | Еврозоната с рекордна безработица от създаването си | Гръцки министър: Гърция е мощен фактор за стабилност въпреки кризата | Енрике Пеня Нието е новият президент на Мексико, сочат първите данни след вота | Италия и Испания в Киев: противници на терена, съюзници в политиката | Тропическа жега на Балканите, температурите скачат до 40 градуса | Камерън против референдум за излизане на Великобритания от ЕС | Олавур Гримсон спечели пети мандат като президент на Исландия | Над 50 ареста за саботаж на борбата с комарите в Шри Ланка | Българските тийнейджъри сред най-злоупотребяващите с алкохол в Европа | Румънка намери изгубената си в България чанта чрез 112 |
.............................................
Спорт

Ивет Лалова: Пътят беше труден, но бях убедена в титлата
Българската спринтьорка Ивет Лалова сподели, че пътят към европейската титла е бил труден, но не е губила вяра в победата.

„Аз заминах в Хелзинки с девети резултат в Европа, защото имах контузия през май, но бях убедена, че ще бъда първа. Пътят беше много труден, няма лесен медал и лесна победа. Зад него стоят много труд, не само от моя страна, а и от всички около мен. Искам да съм здрава и да имам шанс“, сподели европейската шампионка при завръщането си в България, предаде БГНЕС.

Лекоатлетката постигна исторически успех на шампионата в Хелзинки, печелейки титлата в спринта на 100 метра.

„Добре съм, изморена, благодаря на всички за това посрещане. Няма по-хубаво нещо от обичта на хората. Олимпиадата е прекалено близо да се главозамайвам или възгордявам, много добре осъзнавам каква е разликата в състезанията“, каза още Лалова.

„Лондон е съвсем друго състезание. Още отсега се заканват двете големи сили - САЩ и Ямайка. Нека бъдем реалисти - финал в Лондон ще бъде много голям успех за мен. Нека потвърдя, че съм най-добра в Европа“, допълни тя.

„Ключовият момент беше в сериите. Там условията за спринт бяха разкошни. В този момент ме слагаха дори извън финал, защото нямах толкова силни резултати през сезона и аз буквално ги парализирах с това 11.06. Мисля, че още тогава спечелих медала“, завърши шампионката на Европа.

......................................................

Още от "Спорт": И Андрей Жеков напуска националния отбор по волейбол? | Финалът на Евро 2012 с рекорден рейтинг | Волейболистите стартират финалите на Световната лига срещу Германия | Цветан Соколов стана най-добър реализатор в Световната лига по волейбол |
Евро 2012

Фернандо Торес стана голмайстор на Евро 2012
Нападателят на Испания Фернандо Торес получи „Златната обувка“ за голмайстор на Евро 2012.

Шестима футболисти завършиха с по три гола в мачовете от Европейското първенство в Полша и Украйна, но играчът на „Челси“ получи приза за голмайстор благодарение на голово подаване и най-малко изиграни минути на терена - 189.

Ето класирането по допълнителни показатели:
Фернандо Торес (Испания) - 3 гола, 189 минути
Марио Гомес (Германия) - 3 гола, 282 минути
Алан Дзагоев (Русия) - 3 гола, 253 минути
Марио Манджукич (Хърватия) - 3 гола, 270 минути
Марио Балотели (Италия) - 3 гола, 421 минути
Кристиано Роналдо (Португалия) - 3 гола, 480 минути

.............................................

Още от "Евро 2012": И Касияс с исторически рекорд – 100 победи с националната фланелка | Андрес Иниеста – най-добрият футболист на Евро 2012 |
............................................
Криминални

4,2 тона хашиш заловиха митничари във Видин
Митнически служители заловиха 4,2 тона хашиш в неделя, 1 юли, на ГКПП–Ферибот във Видин.

Дрогата била предназначена за Белгия, съобщиха от Агенция „Митници“.

Наркотикът е бил открит при щателна проверка на камион с българска регистрация, пътуващ от България за Белгия и управляван от 42-годишен български гражданин.

При огледа митничарите установили, че натоварените по документи гипсокартон и минерална вата са неизрядно опаковани.

Съмненията на митническите служители се потвърдили след проверка с новата рентгенова система на митницата, която показала множество пакети, укрити във вътрешността на шест от палетите.

Открити са 132 пакета, средно по 32 кг всеки, с кафява смолиста маса, която при направения полеви наркотест е реагирала на хашиш.

.......................................................

Още от "Криминални": Тон череши изчезнаха от охранявана градина само за денонощие | Митничарят Фози и бизнесменът Манджуков от „Цигараджиите“ с постоянен арест | Оставиха в ареста убиеца на 22-годишния Николай | По 20 г. затвор за братя в разпра на ромски фамилии | Митничари извадиха рекордните 63 кг сребро от тайници в кола | Счупиха носа на тролейбусен шофьор заради лека катастрофа |
Лайфстайл
....................................

Кейт Уинслет не харесвала гърдите си
Звездата от „Титаник“ Кейт Уинслет сподели, че не смята, че има перфектни гърди.

Актрисата призна пред британския таблоид „Сън“, че страда от целулит, но поясни, че с удоволствие ще се появи гола на екран, ако бъде поканена, предаде КРОСС.

36-годишната актриса страда от същите проблеми на тялото, както и другите жени на нейната възраст, включително увисване на гърдите и целулит, но тя е щастлива да се снима гола във филми, защото смята, че нейните несъвършенства трябва да бъдат вдъхновение за другите.

„Аз съм една нормална жена. Нямам перфектни гърди, имам целулит и съм склонна към напълняване. Ще се радвам, ако това успокоява жените и ги кара да се чувстват по-добре“, каза Уинслет в интервюто си за „Сън“.

..............................................

Здраве

Симптомите при менингит
Менингитът представлява възпалителнно заболяване, засягащо мозъчните обвивки. Най-често е с вирусен характер, но може и да бактериално или гъбично. Възможно е инфекцията да премине за няколко дни без лечение, но е възможно и да се развие животозастрашаващо състояние. Ето защо ранното разпознаване на симптомите и навременното лечение са от особено значение за прогнозата.

Какви са симптомите при менингит и можем ли да го объркаме с грип например? Симптомите при менингит се развиват за няколко часа, но също и до 2 дни. При възрастните и децата над 2 години менингитът се проявява с:

Висока температура;
Силно главоболие;
Схващане във врата;
Повръщане или гадене, придружаващо главоболието;
Обърканост и понижена концентрация;
Припадъци;
Сънливост и трудно събуждане;
Светобоязън;
Липса на апетит и жажда;
Кожен обрив при някои типове.
Сиптомите при децата могат да не са ясно проявени, имайки предвид, че децата трудно съобщават за главоболие и схванатост във врата. Затова при малки деца симптомите могат да се обособят като:

Висока температура;
Неутешим плач;
Повишена сънливост и раздразнителност;
Понижена активност, липса на желание за игра;
Лошо хранене;
Издуване на фонтанелата на главичката;
Понижена подвижност на врата;
Припадъци.
При менингит малките деца са трудни да бъдат успокоени и дори характерен симптом е засилването на плача при вземане на ръце и люлеене поради механично дразнене на мозъчните обвивки (менингите).

По статия на Mayo Clinic

...............................................

Още от "Здраве": Лекарите в България и тяхното онлайн присъствие | В „Пирогов“ спасиха ръката на 13-годишно момче с разкъсана мишница |
..............................................
Технологии

Новата игра на създателите на Angry Birds идва този месец
Сигурно поне някои от читателите ни са се питали понякога дали Rovio смятат да останат в историята само като създателите на Angry Birds, или ще се прославят и с други заглавия. Преди време компанията откупи правата за играта, която потребителите на iOS познават като Casey's Contraptions. През май Rovio споделиха, че името на новата им игра ще бъде Amazing Alex, и ни обещаха, че ще е готова до два месеца. Определеният срок вече мина и от Rovio официално съобщиха, че Amazing Alex ще се появи този месец.

Играта е пъзел и в нея главният герой ще трябва да използва различни предмети, за да предизвиква верижни реакции между тях. Според информацията до момента първоначално играта ще има 100 нива с 35 интерактивни обекта и възможност потребителите да създават собствени нива. Очакваме премиерата на Amazing Alex да се състои до края на месеца за iOS и Android.

...................................................

Още от "Технологии": Sony Computer Entertainment купува Gaikai за 380 милиона долара | Apple плаща 60 милиона долара на Proview за името iPad в Китай |
Поглед отвън
.................................................

„Ню Йорк Tаймс“: Бедни сърби продават бъбреците си в България
От „Ню Йорк Таймс"; Превод: БГНЕС

Нелегалната търговия в човешки органи процъфтява в световен мащаб. Доскоро основните „доставчици“ на органи бяха Китай, Индия, Бразилия и Филипините.

В последно време има много предложения и от бедните европейски държави, които пострадаха от кризата - Испания, Италия, Гърция, Русия и бившите съветски републики. В списъка са и други бивши социалистически страни като Сърбия.

В Сърбия търговията с органи е незаконна и за нея може да се получат до 10 години затвор. Това обаче не плаши жителите на Долйевица, в източната част на страната, където безработицата сред 19 000 души е над 50 на сто.

Тук е направен опит за регистриране на агенция за продажба на органи и кръв в чужбина.

Виолета Чавач, която се смята за говорител на агенцията, каза, че около 3000 души са изразили желание да се включат в кървавата търговия и поради отказа на правителството да регистрира тази агенция сега те се опитват да продадат органите си в България или Косово.

Съсредоточен пред своя компютър Павле Мирков внимателно следи всеки ден отговорите за предложения от него за продажба бъбрек. Той е описал кръвната си група и е дал своя телефон.

Заедно с жена си той е останал без работа. Имат две непълнолетни деца, които трябва да се образоват и хранят.

Готов е да продаде бъбреците си за 40 000 евро, но предложението му вече 6 месеца не получава сериозен отговор.

Жена от Македония предлага 24 000 евро - 16 000 по-малко от поисканата сума. Купувач от Германия се отказва в последния момент. Той не се страхува от съдебни преследвания.

„Това е моето тяло...С него мога да правя каквото си поискам“, казва Павле Мирков. Сега могат да подсигурят само по едно хранене на ден за децата. Те са убедени, че няма какво много да загубят.

Правителствените чиновници са убедени, че Сърбия не е толкова бедна хората да продават органите си. Полицията твърди, че през последните 10 години не е регистриран нито един случай за търговия на органи.

Експертите, които следят този проблем, поясняват, че това е така, защото трансплантациите се извършват в трети страни и много трудно могат да се открият следите. Те поясняват, че поради бедността все повече хора в Европа продават освен бъбреците си, костен мозък и роговица.

За самата Сърбия този феномен е сравнително нов. Нелегалната търговия се извършва най-често през интернет, но в нея се включват и безмилостни престъпници, които използват трагедията на бедните хора.

В Испания, Италия, Гърция и Русия могат да бъдат открити обяви за продажба на всякакви органи, но в същото време и коса, сперма, кърма. Цената на белия дроб достига 250 000 евро.

В края на месец май израелската полиция задържа 10 души, които са участвали в международна престъпна мрежа за нелегална търговия с органи в Европа. Основните им жертви са били бедни граждани от Молдова, Казахстан, Русия, Украйна и Беларус.

Всяка година в света се продават нелегално между 15 и 20 000 бъбреци.