Новините на 29 юни 2012 г.

http://novinite.bg/

Борисов против по-дълбока политическа интеграция на ЕС
Българският министър-председател Бойко Борисов смята, че на „този етап не е необходимо да бъде задълбочавана политическата интеграция в Европейския съюз“.

Борисов заяви това при пристигането си в Брюксел в четвъртък, където в рамките на два дни европейските лидери ще обсъждат възможностите за изграждане на икономически и политически съюз с повече общи отговорности и повече правомощия за Брюксел, предаде БНР.

„В момента никой не е готов за това. В края на краищата политическите партии са тези, които се явяват на избори. Политическите партии определят своите програми, на базата на които избирателите в съответната страна гласуват. В случая Брюксел няма да се явява в 27 страни на избори, за да може приоритета, който казва, да го има“, посочи Борисов.

„А когато казваме, че бюджетната рамка трябва да е такава - под 3% дефицит, а външният дълг да е под 60%, тогава вече всяко правителство, колкото и популистко да е, не може да излезе от тази рамка и вече да си определя. Ние не можем сега и не бива да тръгнем толкова глобално и политически да определяме приоритетите на всяка една държава в Европа. Просто няма как да се разберем“, декларира българската позиция премиерът.

..................................................


„Амнести Интернешънъл” обвини българските власти в хомофобия
Правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ отправи критики към властта в България за отношението й към хората с различна сексуалност.

„Хомофобското отношение сред представителите на полицията, прокуратурата и държавните власти допринася за това нападенията срещу хора от гей общността да не се приемат сериозно“, обясни експертът на „Амнести Интернешънъл“ по въпросите на сексуалната идентичност Емили Грей, цитирана от БГНЕС.

Емили Грей отбелязва, че в българското законодателство няма специфични норми за престъпления, породени от омраза към сексуална ориентация.

Според правозащитната организация такива нападения обикновено се извършват от членове на крайнодесни групи и в повечето пъти остават ненаказани.

„Българската държава има задължение да защитава правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ), без да прави дискриминация.

Единствените права, които искат общностите на ЛГБТ, са правото на свобода, лична сигурност и защита от дискриминиранe“, подчерта Емили Грей.

Сред предложенията на „Амнести Интернешънъл“ е да бъде въведено обучение, отнасящо се до хомофобията, в структурите на полицията, прокуратурата и съда.

Ще се работи и за въвеждане на промени в законодателната система за разпознаване на престъпленията от омраза в Наказателния кодекс.

„Самите институции са дискриминационни, това може да се нарече институционална хомофобия“, допълни правният експерт на Българския хелзинкски комитет Маргарита Илиева. Според нея общностите на ЛГБТ хората са несъразмерно уязвими в обществото именно заради своята идентичност и защото не получават защитата, която законът им дължи.

„Амнести Интернешънъл“ изрази подкрепа към шествията на хората с различна сексуалност като българското София Прайд, което ще се проведе на 30 юни.

„В някои държави като Литва, Русия и Украйна се прокарват закони, чиято цел е „да се предотврати гей пропагандата“, заяви Фотис Филипу, регионален координатор на правозащитната организация.

По думите му, когато бъде възпирана ЛГБТ общността да организира своите мирни шествия, често се използва твърдението, че тези шествия са заплаха за обществения ред и морала.

Аргументите, с които се забранява провеждането на такива шествия, често са претекст на дълбоко вкоренени предразсъдъци, коментира Фотис Филипу.

„В резултат от борбата на много смели активисти, които защитават своите права, ситуацията в Европа се подобрява. Подобно е и положението в София“, констатира Фотис Филипу.

Моника Писанкънева, съорганизатор на София Прайд, определи като основна цел на парада показването на „маргинализираната ЛГБТ общност“.

Като цели в дългосрочен план на тези общности в България тя назова признаване на престъпленията от омраза, въвеждането на норми за живот на семейни начела на еднополови или разнополови двойки, както и въвеждане на информация за обществата в образователната система.

...................................

Бизнес

България с най-голям спад в бизнес пътуванията в ЕС за 2008-2011 г.
В периода 2008-2011 г. мнозинството държави членки на ЕС са регистрирали спад в броя на бизнес пътуванията, предприети от техните граждани.

Най-голям спад е отчетен в България (-60%) и в Чехия (-51%), сочат данните на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от АФП и БГНЕС.

Пътуванията за почивка в страната ни също са намалели в разглеждания период с 11%, показва още статистиката. От всички предприети пътувания от българите в периода 2008-2011 г. 88% са били в границите на страната, а само 12% са били извън България.

Броят на туристическите пътувания, предприети от европейците остава като цяло стабилен между 2008 и 2011 г., но кризата е станала причина за намаляването на бизнес пътуванията, сочат данните на Евростат. През 2011 г. жителите на 27-те страни на ЕС са осъществили 1,2 милиарда пътувания в свободното си време и по работа, както в родината им, така и в друга държава членка на ЕС или в друга част от света, сочат данните на Евростат.

Туристическите пътувания (1,02 милиона през 2011 г) са устояли по-добре на финансовата криза, отколкото пътуванията по работа. След като нараснаха чувствително между 2006 и 2008 г., ваканционните пътувания са останали на практика непроменени между 2008 и 2011 г.

За сметка на това пътуванията по работа, които представляват 14% от общите пътувания, са намалели с 11% между 2008 и 2011 г. Както може да се очаква, най-голям брой туристически и бизнес пътувания са предприели гражданите на Германия, страната с най-голямо население в ЕС (271 милиона души), следвана от Франция (225 милиона) и Великобритания (143 милиона).

В рамките на ЕС три четвърти от туристическите пътувания през 2011 г. са били в рамките на страната по пребиваване. В пет страни обаче половината или повече от всички пътувания са били в чужбина. Това са гражданите на Люксембург (близо 100% от пътуванията) и Белгия (74%), сочат данните на Евростат. /АФП

..............................................

Още от "Бизнес": Гръцките фирми в България със 72% повече за година |
Финанси

Рекорден брой фирми се отчитат на държавата онлайн
Рекорден брой фирми са подали Годишните финансови отчети (ГФО) по интернет, показват данните на Агенцията по вписванията.

До 27 юни процентът достигал 67%, докато през минали години не повече от 30–40% от фирмите са се възползвали от онлайн услугата.

Фирмите и дружествата плащат по 50 лв. за подаването на ГФО. Подаването по интернет е два пъти по-евтино – 25 лв., и е необходим само електронен подпис.

Служителите в агенцията отчитат подаване на отчети на секунди. В понеделник например от 11 293 подадени отчета, 5943 са подадени по интернет, т.е 53%.

Новият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Юлиян Митев разчита този висок процент и като факт, че хората имат доверие на електронната система.

„Навярно този рекорден процент е допринесъл и за липсата на дълги опашки, които сме свикнали да виждаме пред агенцията в последните години. Въпреки че подаването на Годишни финансови отчети започва през април, по стара българска традиция се чака последният момент. Така от около две седмици се е засилил броят на тези, които подават такива отчети. Служителите на гишетата не се изненадват и очакват пикът да е в последните два дни – четвъртък и петък“, коментира Юлиян Митев.

Той призна, че понякога проследява колко време отнема на един гражданин да влезе в Агенцията и да свърши работа и казва, че това е не повече от 30 мин.

В последната седмица пък службите по регистрация при Регионалните дирекции на Агенция по вписванията имат и удължено работно време – от 07:30 до 19:00 часа.

...........................................

Още от "Финанси": НАП напомня на българите с имоти в Гърция да платят данъците за тях |


Енергетика

Започва екологична оценка на българската част от „Южен поток"
Консорциумът "Южен поток транспорт" АГ започна процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за българската част от морския газопровод "Южен поток", се казва в съобщение на компанията.

Проектната компания съобщава, че е внесла в Министерството на околната среда и водите, в Областната управа на Варна и в Община Варна официално Уведомление за инвестиционното намерение.

Морският газопровод "Южен поток" ще има дължина около 900 километра и ще свързва Анапа в Русия с Варна в България. Българската част от газопровода е с дължина приблизително 250 километра.

Българският участък от газопровода се разработва в съответствие с българското законодателство и международните изисквания и стандарти за оценка на въздействието върху околна и социална среда на Международната финансова корпорация и на Европейската банка за възстановяване и развитие, уверяват от дружеството, чиито акционери са руския "Газпром", италианската „Ени" , френската „И Ди Еф" и германската „Винтерсхал",

„Уведомлението е първа стъпка към реализацията на морския газопровод "Южен поток". Ние се ангажираме с диалог, ще разговаряме с хората и организациите в България и във всички засегнати страни, така че техните виждания да бъдат взети под внимание при строителството и експлоатацията на газопровода" каза Марсел Крамер, Главен изпълнителен директор на "Южен поток транспорт" АГ.

Като част от процедурата по ОВОС, с помощта на независими експерти, "Южен поток транспорт" АГ планира да проучи въздействията от морския газопровод върху околната и социално-икономическа среда и културно-историческото наследство по цялото трасе на газопровода.

„За да се гарантира, че всички мнения са разбрани и отчетени, на различни етапи от осъществяването на проекта ще се даде възможност на заинтересованите страни да коментират проекта, включително и чрез срещи с обществеността. Подобни процедури ще бъдат проведени във всички страни, през чиито води преминава газопровода – Русия, Турция и България," изтъкват от компанията.

Морският газопровод "Южен поток" ще преминава по дъното на Черно море от Анапа в Русия до Варна в България, преминавайки през Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Турция. Около 250 километра от газопровода попадат в Изключителната икономическа зона и териториалните води на РБългария.

"Южен поток транспорт" АГ - международна смесена компания на ОАО "Газпром" (Русия), Ени (Италия), ЕДФ (Франция) и Винтерсхал (Германия), ще инвестира в построяването на морския газопровод и на бреговите съоръжения край Анапа и Варна.

Край Варна морският газопровод "Южен поток" ще се свърже със сухоземния газопровод "Южен поток", управляван от "Южен поток България" АД, по който ще продължи транспорта на газ през България до Централна и Югоизточна Европа.

...............................................

Още от "Енергетика": "Шах Дениз" подкрепи проекта за газопровод "Набуко - Запад" |
Tранспорт

БСП: Пътят Русе–Свиленград е новият предизборен балон на ГЕРБ
Депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски определи скоростния път Русе–Свиленград като „новия предизборен балон“ на ГЕРБ.

„ГЕРБ иска да употреби темата само в контекста на изборите и вероятно след тях ще лъсне истината, че този проект сам по себе си няма икономически ползи и здрав икономически смисъл“, заяви Димчо Михалевски, цитиран от БГНЕС.

300-километровата скоростна отсечка на пътя Русе–Свиленград ще бъде изработена от консорциум между България, Турция и Катар.

В сряда министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви, че работата по проекта за пътя ще започне през септември.

По план пътят ще е извън републиканската пътна мрежа на България и ще бъде изграден от концесионер, а минаването по него ще става чрез тол такса.

Според Димчо Михалевски проектът е изпълним само ако България е поела ангажименти за финансиране на недостига на трафик.

„Оповестеният трафик по това направление е от 7000 превозни средства на денонощие, като се очаква да се увеличи с 40% в следващите десет години, а според правилата в Европа за изграждането на магистрала и четирилентов път се изискват минимум 20 000 превозни средства среднодневно на годишен план. Очевидно сме много далече от този минимален праг“, изчислява Димчо Михалевски.

Според депутата инвестицията, която вероятно ще е между 900 млн. и 1 млрд. евро, със сигурност ще се възвърне за повече 30 г., а вероятно и почти за 40 г., което означава годишна възвръщаемост от 3 и под 3%.

От БСП категорично се противопоставят на опитите на друга държава да чертае трасетата на стратегическите пътища на България.

„Това е елемент на национална сигурност и неприкосновен национален суверенитет“, посочи Димчо Михалевски. Той припомни, че Турция е поискала освен червеното трасе, което е било анонсирано предварително, и други трасета, които минават през Варна и Бургас, Шумен, през Търговище и Разград, предаде БТА.

Червеният депутат напомни, че ГЕРБ са обещали да построят до края на мандата си три магистрали – „Люлин“, „Тракия“ и „Марица“.

Той изтъкна обаче, че управляващите са облагодетелствани от кабинета на Сергей Станишев, който оставил готови пакети за 9 магистрални участъка – проекти, отчуждения и осигурено финансиране.

„Просто трябваше да строят и е напълно нормално, и дори задължително, за 4 години да се справят“, допълни Димчо Михалевски и подчерта, че обещанието на ГЕРБ да има до 2020 г. 7 магистрали и 7 скоростни пътя е нереалистично.

За програмния период 2014–2020 г. нямало как страната да получи обещаните 4 млрд. евро, а само 1,2-1,25 млрд.

Михалевски коментира и „помпозни съобщения какви стотици хиляди квадратни метра се закърпват през април и май“.

По думите му правителството е обещало да закърпи 308 000 квадратни метра и каза, че за първи път по инициатива на кабинета пътищата се мерят в квадратни метри.

„Общата площ на всички републикански пътища в България е над 132 млн. кв. метра и кръпките, които извършва кабинета, представляват 0,2% от цялата площ“, обобщи Димчо Михалевски.

....................................................
Вътрешна политика

Столична община налива 2.6 млн лв в приют за 2000 кучета
Столичният общински съвет прие да отпусне пари за строителство на приют за 2000 бездомни кучета, който ще струва 2.6 млн. лв.

Решението беше прието със 42 гласа "за" и 4 "против", а средствата бяха отпуснати от Специализирания общински приватизационен фонд, предаде „Дневник".

Проектът ще бъде реализиран на два етапа, като първоначално трябваше да струва около 3 млн. лв. Намалението на цената дошло от премахването на ландшафни изисквания в проекта за дърветата и останалата растителност.

Теренът се намира в землището на "Кремиковци" и е 40 декара - по 20 декара на етап. Обектът ще бъде ограден, а вътре ще има навеси с 800 къщички, като някои от тях ще са за повече от едно животно, обясни пред журналисти зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Следващата сряда ще бъдат отворени подадените оферти за проектите по обществената поръчка. Ще ни отнеме една седмица да ги разгледаме, каза още зам.-кметът.

Въпреки критиките от някои опозиционни общински съветници, проектът беше приет, като се очаква до края на годината да заработи. Отделно се подготвя проект за още един приют.

Кметът на София Йорданка Фандъкова в началото на заседанието на общинския съвет съобщи, че на кастрираните бездомни кучета вече ще се поставят и червени ушни марки. На практика процедурата ще върви паралелно с поставянето на чипове. Същевременно ще бъде увеличен и броят кучета в приюта в Сеславци с 50 бездомни кучета.

Фандъкова съобщи още, че е получила уверението на министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов за започването на дейността на национален регистър за кучетата от 1 юли.

..............................................

Още от "Вътрешна политика": След година обсъждания депутатите приеха Закона за отпадъците | Председателят на ВАС Георги Колев против конкурсите за висши магистрати | Председателят на ВКС поиска мотивиращи правила за кариерно развитие | Шефът на ВАС Георги Колев не иска да е главен прокурор | И Зеленогорски се присламчи към Кунева | Янев чул депутати от ГЕРБ да говорят за „служебна победа” на изборите | Фандъкова предупреди фирми да не извиват ръцете на столичани |
Външна политика

Турски министър поиска още по-дълбоки отношения с България
Сътрудничеството между България и Турция е добро, но има голям потенциал и трябва да се задълбочи, заяви турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш по време на посещението си в София.

„Когато има взаимен интерес, проектите се развиват добре“, подчерта Егемен Багъш, цитиран от „Дневник“, и допълни, че по тази причина страната му ще продължи да работи за допълнителен напредък в отношенията с България.

Министърът благодари на страната за подкрепата по пътя на Турция към Европейския съюз и особено за усилията за облекчаването на визовия режим за турски граждани, като определи България като един от най-добрите приятели на Турция.

На въпрос за отношенията на Анкара с бъдещето председателство на ЕС, което ще се поеме от Република Кипър, Егемен Багъш заяви, че не е необходимо да има такива отношения и в преговорния процес с ЕС, той и екипът му общуват главно с Европейската комисия и Европейския парламент.

От своя страна българският външен министър Николай Младенов заяви, че е провел „изключително ползотворен разговор“ с Егемен Багъш, по време на който са обсъдили двустранните отношения между двете съседни държави, евроинтеграцията на Турция, както и ситуацията в Сирия.

Николай Младенов изрази загриженост за случващото се в Сирия и подчерта, че България, заедно с ЕС, и Турция търсят изход не само за спиране на насилието, но и за политически преход, „който да позволи на сирийския народ да тръгне по пътя на демократичното развитие“.

Българският министър изрази надежда да бъде засилено сътрудничеството в областта на енергетиката, както и да бъдат подобрени връзките в трансграничното сътрудничество съвместно между България, Турция и Гърция.

Николай Младенов каза, че има напредък по инфраструктурния проект „Русе–Свиленград“, и обяви, че в петък ще бъдат открити още 68 км от жп линията София–Свиленград – отсечката между Пловдив и Димитровград.

„За България отношенията с Турция, както и с всички наши съседи са от изключителен приоритет, тъй като те създават стабилност, от която обществото и региона имат нужда“, каза още Николай Младенов.

..................................................

България в ЕС

Българските роми работят повече в Испания, Италия
Роми от България и Румъния, които често са изолирани в своите собствени страни, са добре интегрирани в Испания и в по-ниска степен в Италия, показва ново проучване.

Според доклад на института „Отворено общество“ 53% от българските роми, които са емигрирали в Испания, работят, докато у дома мнозинството от хората от техния етнос са безработни.

Данни от същия доклад, цитиран от АФП и „Фокус“, показват, че в Италия 40% от българските роми работят.

В Испания представителите на ромското малцинство от България намират работа предимно в сферата на селското стопанство, а в Италия в строителството.

Средното ниво на заетост на ромите в четирите държави (България, Румъния, Испания и Италия) остава ниско – 37,4% срещу средно 57,3% в Европейския съюз.

Само 6% от представителите на малцинството в четворката страни имат средно образование, срещу цели 67,2% за населението на ЕС.

Условията на живот у нас и в северната ни съседка също не са благоприятни за ромите, отчитат от „Отворено общество”, едва една пета от тях имат подходящи дрехи, в сравнение с 52% в Италия и 95% в Испания, се казва още в проучването.

Проучването на „Отворено общество” отбелязва и положителна тенденция – за последните 4 години процентът на хората, готови да работят с роми, е скочил от 29 на 44 на сто. При хората под 30-годишна възраст този процент е дори по-висок – 60 на сто.

48% от българите твърдят, че нямат против да живеят в квартал с роми, в сравнение с 32%при предишни проучвания. Що се отнася до евентуален брак с представител на етническото малцинство, за това са подготвени едва 12%, като този дял остава непроменен.

В проучването, проведено през юни миналата година, са участвали 4 800 роми в България, Румъния, Испания и Италия. Запитани са 1 100 местни във всяка от четирите страни, плюс други 400 български и румънски роми, емигрирали в Испания и Италия.

.............................................

Още от "България в ЕС": ЕС сваля надутите цени за мобилен интернет и роуминг |
Общество

Нов екопротест на „Орлов мост” на 3 юли, този път за хижите
Демонстрациите на природозащитниците продължават, въпреки приетото от парламента президентско вето върху Закона за горите.

„Още една заплаха грози планините и свободния достъп до тях за нас – хижите ще могат да се дават чрез право на ползване на туристически дружества.

Правото ще се дава за необичайно дълъг срок – 20 години. Това предвиждат промени в закона за физическото възпитание, приети на първо четене в НС,” съобщават природозащитниците.

Новото протестно шествие на туристи, което ще тръгне от „Орлов мост”, ще се проведе на 3 юли от 18:30 часа, вторник, съобщават организаторите във Фейсбук.

Маршрутът на шествието е „Орлов мост”, езерото Ариана, бул. „Васил Левски”, Министерството на физическото възпитание и спорта, ул. „Ген. Гурко”, ул. „Раковски”, парламента.

Организаторите посочват, че очакват позволение от Столичната община.

Сред имената на организаторите на събитието са Свилен Овчаров от „Зелени адвокати”, Андрей Ралев от Сдружение за дивата природа „Балкани” и др. Те определят себе си като планинари, туристи, катерачи, скиорки, бордисти, колоездачки, парапланеристи и всякакви любители на планината и гората.

„Да покажем на властта, че всички туристи и любители на планината не искат сеч, не искат монопол при ските, не искат лобистки подаръци за офшорната олигархия,” се казва в съобщението за протеста.

Протестите на природозащитниците продължават, тъй като все още няма консенсус по най-спорния текст в Закона за горите, който се отнася до режима за изграждане на ски съоръжения в планините.

„Витоша ски" са единствените, които не са съгласни на предложението да се даде възможност да се учреди право на строеж на съществуващите ски лифтове, което показва липсата на желание да се подменят старите съоръжения от страна на инвеститора,” се казва в съобщението за протеста.

...........................................

Още от "Общество": bTV се извини за грешки в отразяването на протестите за горите | Пенгезов осъди вестник за клевета заради имотния скандал „Приморско“ | 30-годишен турист загина на ръба Кончето в Пирин | Десетокласник без книжка загина след жесток удар в дърво | Автобус се запали на магистрала „Тракия" |
Култура

Godsmack отмениха участието си на Sofia Rocks
Един от хедлайнерите на Sofia Rocks – Godsmack, отмени участието си в музикалния фестивал, съобщи официалният сайт на групата.

Godsmack отменят всички оставащи концерти от европейското си турне, включително участието си на Sofia Rocks заради проблеми с гласа на вокалиста Съли Ерна.

Въпреки че не се съобщава какво не е наред със здравето на музиканта, проблемът му е по-сериозен от очакваното, защото след първоначално отменените няколко концерта в Централна Европа на 23 юни групата се отказа и от всички останали.

След преглед във Виена лекарите са препоръчали на Съли Ерна почивка от няколко седмици. Групата успя да направи концерти във Великобритания и Белгия, преди да анонсира отменянето на останалите участия.

Настоящата им обиколка щеше да бъде първото им турне в Европа от почти десетилетие насам.

„Съжалявам, Европа“, пише Съли Ерна в изявление до феновете. „Обещавам, че ще се върнем и че ще свирим във всички държави, които не успяхме да посетим този път. Приемете моите най-искрени извинения! Ще ни видите отново.“

Засега няма официална информация дали концертите ще бъдат пренасрочени на нови дати.

................................................

Екология

Леко земетресение разлюля Североизточна България
Земетресение с магнитуд 3.1 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България след 13 часа днес, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

Трусът е регистриран в 13:17 часа българско време, предаде БГНЕС.

Земетресението е с координати на 46 км западно от Варна, на 15 км югозападно от Провадия и на 2 км източно от Дългопол, на дълбочина от 10 км.

.................................................

Свят

„Обамагрижата" спечели важна победа в САЩ
Върховният съд на САЩ потвърди като цяло предложения от президента Барак Обама закон за въвеждане на всеобщо здравно осигуряване в страната, като само внесе някои ограничения за помощите на най-бедните, предадоха световните агенции.

Законът, известен като „Obamacare" („Обамагрижа") и смятан за сърцевина на здравната реформа, задължава всеки американски гражданин да има здравна осигуровка и беше приет от Върховния съд по принцип, което представлява важна победа за социалната политика на демократа Обама малко повече от 4 месеца преди президентските избори през ноември, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

„Обамагрижата" предвижда здравните осигуровки да се определят от дохода, като по-богатите ще плащат по-високи осигуровки, което ще облагодетелства по-бледните слоеве на населението и по-конкретно 32 милиона американци, които изобщо нямат здравни осигуровки.

Очаква се реформирането на системата за здравно осигуряване да доведе до намаляване на дефицита във федералния бюджет на САЩ.

Върховният съд, който беше сезиран от над половината американски щати, организация на малкия бизнес, четири физически лица и самото правителство, постанови, че законът е съобразен с конституцията на страната.

След разгорещени дебати в цялата страна и няколко противоречиви съдебни решения върховната юридическа инстанция реши да остави без промяна най-оспорваното разпореждане на закона – задължителния характер на здравната осигуровка, което трябва да влезе в сила най-късно до 2014 г.

За нарушения на това разпореждане се предвиждат финансови санкции. При гласуването от общо 9-те членове на Върховния съд законът беше подкрепен от петима, включително консервативният му председател Джон Робъртс.

Малко по-късно в четвъртък президентът на САЩ Барак Обама приветства решението на Върховния съд да подкрепи реформите му в здравеопазването и го окачестви като "победа" за хората в Америка. Той освен това призова опонентите си да застанат зад закона.

"Независимо от политиката, днешното решение е победа за хората в цялата страна. Техните животи от днес са по-сигурни благодарение на този закон и решението на Върховния съд да го подкрепи", подчерта държавният глава.

"Най-висшият съд в страната се поизнесе. Ще продължим да прилагаме този закон. Ще работим заедно, за да го подобряваме, където е възможно", отбеляза Обама.

"Но това, което не можем да сторим, което страната не може да си позволи да направи, е да води битки отпреди две години или да се връща отново към тях", настоя още демократът.

Въпреки това републиканците обещаха, че ще се борят да анулират акта чрез гласуване в Камарата на представителите, което ще се състои на 11 юли.

Камарата на представителите на САЩ ще гласува на 11 юли за анулирането на закона за здравното осигуряване, който днес беше утвърден от Конституционния съд на страната, съобщи влиятелният конгресмен републиканец Ерик Кантор.

"На 11 юли Камарата още веднъж ще анулира "Обамагрижата", подчерта Кантор, имайки предвид реформата на системата за здравно осигуряване, която е сърцевината на социалната политика на президента демократ Барак Обама.

Но дори законът да бъде отхвърлен в Камарата на представителите, където републиканците имат мнозинство, анулирането няма никакъв шанс да мине в Сената, тъй като там мнозинство имат демократите.

От друга страна, кандидатът на републиканците за президент Мит Ромни заяви малко след решението на Върховния съд, че ако бъде избран по време на вота през ноември, ще отмени "Обамакеър".

..............................................

Още от "Свят": Обрат в Македония: Георгиевски и Цървенковски ще свалят Груевски | Турция струпва военни сили на границата със Сирия | Оправдаха Радован Караджич за геноцид в Босна | 50 ранени в сблъсъци в Косово на Видовден | Социалистът Дачич получи мандат за правителство в Сърбия | Новите депутати положиха клетва в Гърция без премиера Самарас | Банков служител се хвърли от Акропола заради кризата в Гърция | Трибуналът в Хага осъди Шешел на 2 г. затвор, проявил неуважение | Строят специално психиатрично отделение за Брайвик |
Спорт

Ивет Лалова стана европейски шампион на 100 м спринт
Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова спечели титлата от Европейското първенство по лека атлетика в Хелзинки.

Ивет Лалова бе най-бърза на финала на 100 метра с време 11.28 секунди.

Това е най-големият успех в кариерата на 28-годишната Ивет и първи медал за нея от голям шампионат на открито, както и първа титла в историята за България от късия спринт на Европейско първенство.

Финалът на 100 метра бе оспорван, като в по-голямата част от бягането водеше украинката Олеся Пох, но Лалова направи изключително силни последни 30 метра, в които успя да излезе начелo, предаде агенция "БГНЕС".

Българската спринтьорка финишира с време 11.28 секунди, докато Пох остана втора с 11.32, а бронзът отиде при литовката Лина Гринчикайте.

Ивет направи изключително силно представяне в Хелзинки, като в сериите вчера записа най-добро време за сезона в Европа с 11.06 секунди, а след това спечели и полуфиналната си серия с 11.23.

..........................................

Още от "Спорт": Пиронкова отпадна от Шарапова на „Уимбълдън" | Вероятността да падне рекордният джакпот от 5 млн. лв. е 1:14 000 000 | 900 лв. месечни премии за олимпийски шампиони предлага правителството |
Евро 2012

Италия отстрани фаворита Германия с два гола на Балотели
Отборът на Италия отстрани фаворита на Евро 2012 Германия с 2:1 в редовното време на втората полуфинална среща.

Двете попадения за "Скуадра адзура" вкара Марио Балотели през първото полувреме в 20-тата и 36-тата минута, а Месут Йозил вкара попадението за Германия от дузпа в добавеното време на втората част.

Така Италия прекрати рекордната победна серия от 15 успеха под ред за Германия и ще оспори европейската титла на Испания на финала на 1 юли.

В същото време „Скуадра адзура” спази собствената си традиция да спъва Германия, както прави в последните 8 мача на големи първенства.

Иначе Германия започна офанзивно и първа застраши вратата на Джанлуиджи Буфон с удар на Матс Хумелс в 5-тата минута, но Андреа Пирло изби топката и спаси Италия от раннен гол.

В 12-тата минута Германия пак беше на сантиметри от гола, а секунди по-късно Буфон изби изстрела на Тони Карлос.

Италия прехвърли напрежението пред вратата на Мануел Нойер в 17-тата минута, но германският страж изби на два пъти.

В 20-ата минута Италия откри резултата с гол с глава на Марио Балотели, който надскочи Холгер Бадщурбер.

В 27-та минута Месут Йозил получи шанс да изравни, но ударът му беше твърде слаб и не затрудни Джанлуиджи Буфон.

В 30-ата минута пък Тони Кроос стреля силно, но неточно от далечно разстояние. Три минути след това Германия бе близо до изравнителен гол след пробив на Жером Боатенг отдясно, но с остро центриране защитникът Федерико Балдзарети изпревари Лукас Подолски и с решаваща намеса изби топката в корнер.

В 34-ата минута пък атаката на Монтоливо бе блокирана, а секунди по-късно Сами Кедира стреля мощно от въздуха, но Буфон спаси.

Изненадващо в 36-ата минута тимът на Чезаре Прандели шокира противника си с втори гол, отново дело на Марио Балотели. Той шокира защитата на Германия с прецизен шут с десния крак от границата на наказателното поле.

След като първото полувреме завърши с аванс от 2:0, Йоаким Льов пусна в игра Мирослав Клозе и Марко Ройс във второто полувреме, като двамата смениха Марио Гомес и Лукас Подолски.

В началото на второто полувреме футболистите на Германия се амбицираха и в 49-ата минута Лаам пропиля страхотна голова възможност. В 52-ата минута пък „Скуадра адзура” отвърна с опасна атака, която завърши с центриране на Касано, но топката не достигна до негов съотборник.

В 62-ата минута Ройс изправи Буфон на нокти, стражът изби, а топката се удари в напречната греда на вратата му.

При непробиваемата защита на Италия Германия хвърли всички сили в атака през последните 15 минути на двубоя. Италия пък пропусна няколко възможности да оформи класически резултат.

В 67-ата минута след бърза контраатака на Италия резервата Алесандро Диаманти подаде на Клаудио Маркизио, но неговият изстрел не бе точен.

Италия стигна до нов невероятен шанс в 75-тата минута, когато Маркизио влезе в наказателното поле на Германия, но предпочете да стреля сам, вместо да подаде, което се оказа погрешно решение.

В 79-ата минута Даниеле Де Роси пак създаде напрежение пред вратата на Германия с центрирането си отляво, което обаче беше добре овладяно от защитата на Германия.

В 80-ата минута Кроос стреля много неточно от въздуха, а две минути по-късно резервата за италианците Антонио Ди Натале пропусна възможността да реши двбоя с неточен удар.

В 85-ата минута Ройс получи топката в наказателното поле на Италия, но бе блокиран от Балдзарети.

Германия все пак стигна до гол – във втората минута на добавеното време съдията Стефан Ланоа отсъди дузпа за Германия за игра с ръка на Балдзарети в наказателното поле.

Месут Йозил отправи страхотен удар в горния десен ъгъл във вратата на Италия, но оставащите две минути не бяха достатъчни за Германия да изравни и да изпрати мача в продължения.

Така Италия се класира на финала на Евро 2012, където ще оспорва титлата на Испания.

..................................................

Криминални

Цветанов изобличи протекции над митничар в акция „Цигараджиите"
Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че е имало протекции по отношение на митничар по повод реализираната в четвъртък полицейска акция „Цигараджии".

„Съвсем отговорно мога да заявя, че по отношение на въпросния митнически служител Георги Владимиров - Фози, е имало политическа протекция," каза Цветанов във Варна, цитиран от Радио „Фокус - Варна"

При задържаните в полицейската операция има едно лице, което е излежавало присъда, четирима са задържани в София, във Варна е задържан един бизнесмен, обяви още той.

Документираното престъпление е по отношение на контрабанда на цигари, като става въпрос за 22 милиона къса цигари, а щетата за бюджета при реализирането им на пазара, би възлизала на около 8 милиона лева.

Цветан Цветанов посочи още, че участието на Борислав Манджуков е много сериозно и то касае съхранение, организиране и разпространение на цигари във вътрешната част на страната.

Вътрешният министър коментира и митническия служител, като припомни, че той два пъти е бил е уволняван, но съдът го е възстановявал на поста му и съвсем отговорно може да се заяви, че има политическа протекция.

...................................................

Още от "Криминални": Крупен бизнесмен и висш митничар арестувани при операция „Цигараджиите“ | Дясната ръка на Златко Баретата се предаде | 19-годишна плаши с бомба на летище в Берлин преди полет за Бургас | Нови палежи на коли, този път в Сливница | Служители източили 4,5 тона гориво от цистерни на БДЖ |
Лайфстайл

Елена на Бербатов бременна в 4-тия месец?
Слуховете за бременността на хубавата Елена - половинката на Димитър Бербатов, получават потвърждение от все повече източници, но не и от самата двойка.

Последната информация е, че нападателят на „Манчестър Юнайтед“ ще става татко през ноември, т.е. Елена е бременна в 4-тия месец, предаде bTV.

В момента двойката почива на Слънчев бряг. С тях е и дъщеря им Деа, която на 15 октомври ще стане на 4 годинки.

Слуховете за бременността на Елена се появиха преди около месец, когато половинката на Димитър Бербатов бе заснета от папараци на летището в Истанбул.

34-годишната красавица беше на количка, наложи се дори за няколко часа да остане в местна клиника, защото й прилоша.

Семейството не разкри причините за неразположението й, но клюките и предположенията не закъсняха.