Новините на 25 юли 2012 г.


http://novinite.bg/


Борисов: Атентаторът може да е пристигнал от държава в Шенген
Извършителят на атентата от 18 юли на Летище Бургас може да е пристигнал със самолет от държава – членка на Шенген, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Той уточни, че това е една от версиите, по които работят българските служби, предаде Дарик радио.

Борисов обясни, че има напредък в установяването на самоличността на атентатора, но ДНК-профилът все още не показва регистрирано лице.

Българският премиер се срещна с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма.

След срещата Бренън заяви, че българските служби имат водеща роля да установят кой носи отговорност за този атентат, а след доказването й САЩ ще преценят как да реагират.

Все още няма доказателства от каква народност е извършителят на атентата в Бургас, обясни българският премиер и призова за търпение и въздържане от коментари по темата.

Борисов подчерта, че страната ни не може да си позволи да прекрачва граници и да сочи с пръст държави, от които е бил организиран атентатът, защото е уязвима и отвсякъде може да влезе потенциален терорист като турист или като гост на районите със смесено население.

Премиерът определи като перфектна работата на службите във връзка с атентата и припомни, че терористичният акт нямало как да бъде спрян.

„Не сме подценили ситуацията, но няма как да се претърсва багажът на всеки турист“, заяви още Борисов.

От своя страна Джон Бренън благодари на българските служби за отличното сътрудничество в борбата с тероризма.

Във връзка с подозрението за участието на групировката „Хизбула“ в атентата в Бургас Бренън посочи, че САЩ имат притеснения относно действията на групировката в различни части на света, но очакват резултатите от разследването, за да се прецени подходящата реакция в този случай.

..............................................

Версия: Атентаторът мислел, че носи дрога, не експлозив
По непотвърдена информация една от версиите за взрива от 18 юли на Летище Бургас е, че атентаторът не е бил камикадзе, а жертва на терористите.

Според неофициални данни на разследващите детективи самоубиецът въобще не е знаел какво пренася и е бил въведен в умишлено заблуждение, че трябва да вкара в България пратка с наркотични вещества.

По мнението на експерти от контраразузнаването, това съвсем не е необичайна практика за терористичните групировки.

Доста често терористите прибягвали до подобни нестандартни практики, при които вербували бедни хора и ги лъжели, че трябва да занесат някъде наркотици.

Примамени от обещанията за солидно заплащане, тези жертви се съгласявали да бъдат наети като мулета, без въобще да знаят какъв риск всъщност поемат.

Друга обичайна практика в подобни случаи била да се избират хора със сериозни здравословни проблеми, задлъжнели с ужасно много пари, или заклети наркомани.

Понякога те знаели какво трябва да направят, но заплащането за смъртта им щяло да помогне много на техните семейства.

Една от причините за разглеждането на тази хипотеза е, че атентаторът е бил дегизиран с перука при пристигането си в България.

Обичайната практика на самоубийците била да не се прикриват, защото така или иначе знаели, че ще загубят живота си и властите няма да могат да им търсят сметка.

Освен това атентаторът имал вид на европеец и едва ли някой в България би го заподозрял в нещо нередно.

................................................

Промишленост

Добрев: Токът на ОЦК няма да се спира
След споразумение между Националната електрическа компания (НЕК) и Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали електрозахранването на комбината няма да бъде спряно, увери министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По-рано от ЕВН заплашиха да спрат електрозахранването на Оловно-цинковия комбинат заради натрупани дългове.

„Задълженията в размер на 125 000 лв. с лихви ще бъдат прихванати от акциз, който е дължим от страна на държавата към ОЦК. Това е вариант, който устройва всяка една от страните. От една страна, НЕК получава дължимите суми, от друга страна, заводът продължава да получава електроенергия. Няма да се спира токът на ОЦК“, заяви министърът в Бургас, цитиран от БНР.

„По отношение на действията на една от банките за прекратяване на работата на едната пещ, това, което разбрах от ръководството на завода, е, че тази пещ спира да работи, за да спести електроенергия. В същото време другата пещ продължава да работи, което гарантира, че дружеството ще може да възстанови своя обичаен производствен цикъл“, каза още Добрев.

....................................................
ЕВН заплаши да спре тока на ОЦК – Кърджали
ЕВН заплашва да спре електрозахранването на ОЦК – Кърджали, заради натрупани дългове, съобщи икономическият директор на предприятието Валентин Манев.

Във вторник е планирано източването на 20 тона разтопен цинк, заложен в БНП Париба.

„Все още източването на течния цинк от пещите не е започнало, надеждите са токът да не бъде спрян и да бъде дадена отсрочка, защото без електрозахранване процедурата би била невъзможна“, обясни икономистът пред БГНЕС, без да се ангажира с експертно мнение.

„Без електрозахранване източването на пещите е невъзможно, до 6-7 часа металът се втвърдява. За ръчното източване са необходими 10-12 часа, трябва да работят поне два екипа, съдържанието на метала в двете съоръжения е около 50 тона“, поясни инженер-технологът в ОЦК Стефан Атанасов.

Той е лидерът на синдиката „Защита“, който организира протест във вторник сутринта. Тогава металурзите направиха жива верига, за да не допуснат 15-имата леяри до съоръженята, за да източат течния цинк.

Валентин Манев е изпратил спешни писма до НЕК и до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма с настояване да съдействат да не бъде преустановено електрозахранването в 16:00 часа.

„В момента кореспондираме с всички институции, информираме областния управител на Кърджали Иванка Таушанова, РИОСВ – Хасково, Гражданска защита. Те трябва да са наясно, че създаваме организация за източването на двете индукционни пещи, които са жизненоважни за бъдещето на комбината, ако има такова“, заяви още Валентин Манев.

Той е бил информиран многократно за трупащите се дългове към електроразпределителното дружество.

Срещата в понеделник между представители на електроразпределителното дружество ЕВН, на кредитора Първа инвестиционна банка (ПИБ) и на завода не е дала резултат.

„Задълженията към момента са в размер на 122 000 лв. ПИБ се настани в предприятието и си прибира залозите, може би именно банката трябва да се произнесе за бъдещето“, посочи икономическият директор на ОЦК – Кърджали.

Димитър Мингов, началник на цех „Електроснабдяване“ в завода, обясни, че спирането на тока гарантира замръзване на пещите и втвърдяване на течния цинк.

„ОЦК не може да функционира без пещите и течния метал, минимум 24 часа са необходими за нов пуск на процеса“, подчерта той.

Димитър Мингов е един от онези около 70 работници, ангажирани с поддържането на непрекъсваемия режим на пещите.

По-късно във вторник Стефан Атанасов смята да връчи писмените искания на синдиката „Защита“ на икономическия директор Валентин Манев. Сред тях основното е с парите от продажбата на цинка да бъдат изплатени поне по една заплата на работниците, които не са получавали пари от февруари.

Задълженията на собственика на ОЦК Валентин Захариев само за заплати на металурзите и администрацията надхвърлят много над 1,5 млн. лв., посочи Стефан Атанасов.

„Спрат ли тока, щем не щем, си отиваме от завода. В омагьосан кръг сме – работодателят не ни осигурява работа, заплати няма, енергото спира тока… До края на седмицата със сигурност всички останали около 180 работници ще напуснем и отиваме на борсата, а заводът ще бъде нарязан за скрап“, посочи Атанасов.

Според него днес е последната битка за оцеляването на комбината, от която никой, освен самите металурзи, не се интересува.

По-рано около 40 металурзи преградиха входа за трета индукционна пещ в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали и попречиха на колегите си, наети от банката кредитор, да влязат и да започнат източването на съоръжението.

...............................................

Още от "Промишленост": Фирма с оборот от 74 000 лв. спечели търг за дървесина за 6,4 млн. лв. | Металурзи пазят с жива верига цинка на ОЦК от банка кредитор |
Земеделие

Найденов намекна за поскъпване на хляба
Може би се очаква ново поскъпване на хляба, намекна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

По думите му има обективни предпоставки за повишаване цената на насъщния заради рекордната цена на пшеницата и поскъпването на електроенергията, предаде Дарик радио.

Найденов подчерта, че високите цени на пшеницата ще увеличат разходите на животновъдите, месо и млекопреработвателите, което автоматично ще доведе и до скок в цените на млякото и месото.

„Пшеницата е рекордно скъпа и горивата също са рекордно скъпи. Факт е, че от години назад хлябът за разлика от местните и млечните продукти е единствената стока, която не е поскъпвала сериозно. Въпросът е да няма залитане в това увеличение“, каза министърът.

Той допълни, че ще свика Консултативния съвет по зърното, за да се отчетат резултатите от жътвената кампания и да се коментират тенденциите за увеличаване на цената по цялата верига.

Тъй като зърното влиза и в състава на фуража, фуражът също поскъпва, каза министърът.

Ако до няколко дни не завали, е поставена под въпрос добрата реколта от царевица, изтъкна още Найденов.

По думите му това би рефлектирало върху цената на фуражите, а оттам би довело до поскъпване на месните и млечните продукти.

.....................................
Инвестициите в земеделието нараснали три пъти за 7 г., според Плевнелиев
За последните 7 години инвестициите в земеделието са нараснали три пъти и знаково вървят напред, обяви президентът Росен Плевнелиев.

Той откри второто заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура, който обсъжда приоритетите в земеделието до 2020 г., предаде „Дневник“.

През 2004 г. инвестициите в аграрния сектор са били 373 млн. лева, а през 2011 г. са нараснали трикратно и достигат до 1 млрд. лева.

По думите на държавния глава ръстът на вложенията в сектора е благодарение на европейските плащания по общата селскостопанска политика.

„През 2012 г. имаме около 1 млрд. лева по линия на европейската солидарност директни инвестиции в земеделието в България, което е много сериозен резултат“, коментира Росен Плевнелиев.

Той очаква през 2014 г. директните плащания да стигнат 1,4 млрд. лева, а през 2016 г. и нататък да се стабилизират на около 1,6 млрд. лева.

Това означава, че за периода от 2004 до 2014 г. България ще отчете четирикратно увеличение на директните плащания и инвестиции.

„Работим и по други възможности за инвестиции като публично-частното партньорство“, каза президентът и допълни, че Кувейт, Катар, Русия, Китай вече са активни в България.

През 2007 г. брутната продукция на отрасъла в селското стопанство е 6,5 млрд. лева, през 2011 г. е 8,5 млрд. лева. Земеделието е приоритетен отрасъл не само за България, но и за Европа - бюджетът за общата селскостопанска политика е 387 млрд. евро за земеделие за седемгодишен период.

Росен Плевнелиев посочи още, че износът на земеделска продукция е 1,6 млрд. долара през 2007 г., а през 2011 г. бележи сериозен ръст и вече е 4-5 млрд. долара.

По думите му вносът също се увеличава, но не толкова драматично, колкото износът - от 1,8 млрд. долара през 2007 г. на 3,1 млрд. долара през миналата година.

...................................................


Търговия

Цените на горивата доближиха рекордните си стойности
Цените на горивата на дребно доближиха до рекордните си стойности от 21 март.

През последните дни дизелът повтори тогавашната си стойност от 2,73 лв., но тогава това равище се задържа само ден, отбелязва „Дневник“.

Най-масовият бензин А95 в понеделник се продаваше по бензиностанциите за 2,66 лв., което е с 4 ст. по-малко от март.

Във вторник сутринта „Лукойл“ предлага в бензиностанциите си горивото за 2,64 лв. за литър, а дизела - за 2,71 лв., показва справка на сайта на компанията.

Поскъпването идва след вдигането на цените на едро в събота, което се случва за четвърти път от началото на юли. За периода дизелът е поскъпнал с 23 ст., а бензинът с 18 ст.

„Две са причините за повишението на цените на дребно - рязкото поскъпване на горивата на световните пазари през последните две седмици и повишаването на курса на долара спрямо еврото“, обяснява търговският директор на „Петрол“ Иван Костадинов.

В средата на юни от „Лукойл“ спряха да обявяват публично цените на горивата на едро с мотива, че срещу дружеството се води разследване от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Антимонополният орган разследва за картел четири компании – „Лукойл“, ОМВ, „Нафтекс Петрол“ и „Ромпетрол“.

Преди време от КЗК обявиха, че са открили нарушения, но окончателно произнасяне на комисията няма.

В края на март, когато бяха постигнати досегашните рекордни цени на горивата, барелът сорт брент се котираше за над 120 долара.

След това суровината започна да поевтинява до средата на юни, когато отново пое нагоре. Последваха колебания до над 106 долара за барел на 19 юли.

Във вторник преди обед суровината се търгуваше за 103,70 долара за барел.

......................................................
Вътрешна политика

Цветанов се оправда: В евродоклада има и добри резултати
В доклада на ЕК има отчетени и добри резултати, е категоричната оценка на вътрешния министър Цветан Цветанов, изразена от него в Народното събрание по време на дебата по вота на недоверие, искан от опозицията.

„Какви бяха стратегическите цели на страната – влизането в НАТО и ЕС, благодарение на българското общество успяхме да постигнем тези стратегически цели", отчете Цветанов, цитиран от БГНЕС.

„Но какво се случи с тази стратегическа цел, наречена ЕС? За първи път той налага този инструмент – механизма за проверка и сътрудничество, който преди това не бе прилаган към нито една страна-членка. Защо се случи това – заради усилията на тези отляво и отдясно", каза той и недвусмислено намекна за правителствата, управлявали преди ГЕРБ.

„Може би ще заблудите обществеността, че всичко, което е направено за влизане в ЕС от нас, ще бъде практика за другите страни, които се присъединяват", подчерта Цветанов.

„Ако бяхте истинските политици мисля, че щяхте да получите по-добра оценка за свършена работа. За голямо ваше съжаление има отчетени и добри резултати в края на 5 годишния период", подчерта вътрешният министър.

Цветанов напомни и за новия начин на оценяване на Румъния, от който България се е отдалечила.

По темата Шенген той отбеляза, че европейските депутати от всички парламентарни групи подкрепиха България и Румъния за членство.

Цветанов говори и за многото посещения на българската границата от страна на европейските партньори, които са дали своята реалистична оценка.

„140 млн. евро са отпуснати на страната ни, за да покрием високите стандарти и технически изисквания", напомни още вътрешният министър и добави, че те са и усвоени по предназначение.

„За две години и осем месеца усвоихте 27%, а за осем месеца новото правителство усвои останалите проценти и вие си направете преценка колко са те, за да стигнат до 100%", каза още той.

Вътрешният министър е убеден, че през декември 2013 година, когато трябва да излезе следващият доклад на ЕК за България, пак ГЕРБ ще се отчита за постигнатото.

„100% от законодателните промени и от структурните реформи, които трябваше да бъдат извършени са факт", твърди Цветанов.

Според него предишните управляващи са изпуснали златния шанс да представят добре страната.

Цветанов изтъкна, че според статистическите данни броят на осъдените и броят на предадените на съд лица са се увеличили от 2007 година до 2011 година.

„Винаги трябва да се водим от гледна точка на интереса на жертвите на престъпността", заяви Цветанов в опит да обясни защо е коментирал дейността на съдия Мирослава Тодорова.

Той коментира няколко дела на съдия Тодорова, по които тя е забавила написването на мотивите с по няколко години.

Министърът запита още защо по време на предишните управляващи Алексей Петров е заемал определен пост.

„Това е, защото нямате политическа воля, защото имате политическа зависимост от кръгове на организираната престъпност", обърна се Цветанов към опозицията.

Допускат се грешки във всяко едно управление, въпросът е тези грешки да не бъдат основополагащи за корупция и организирана престъпност, каза още вътрешният министър.

..............................................

Дянков покани на среща недоволните митничари
Осем служители на Агенция „Митници", сред които директорът на Дирекция „Активи" Божидар Алексов, бяха приети в Министерството на финансите на среща с министър Симеон Дянков, съобщи БТА.

По-рано Дянков поканил Инициативния комитет от Агенция „Митници" на среща в 17.30 часа.

Поканата е в отговор на тяхното писмо, което недоволните от преместването в Русе на централата на Агенция „Митници" внесоха по-рано във вторник.

С писмото те поискаха среща с финансовия министър, на която той да обясни мотивите си за преместването на централата в Русе.

„Днес в 18:00 часа отново ще бъдем пред Министерство на финансите и Ви каним на официална среща, защото искаме да вярваме, че живеем в плуралистична държава, в която решенията, свързани с управлението на държавата се вземат в резултат на активен диалог и открито обсъждане с всички заинтересовани страни", пише в поканата, отправена от служителите до финансовия министър.

Над 400 протестиращи от митническата администрация се събраха в понеделник на шествие с плакати, повечето от които насочени към Симеон Дянков.

Лозунгите гласяха: „Русе чака и вас, г-н Дянков"; „Все още има свободни сгради"; „Митническата лаборатория не е само на теория, служителите са лоялни и приходите са реални"; „Не прахосвайте парите на България за безумия"; „Не лишавайте държавата от изградени специалисти"; „АЛО, АЛО, политическо кабаре при Русе (Рене)".

...........................................

Още от "Вътрешна политика": Шестима кандидати за ВСС предложиха граждански организации | Местан: Това правителство превърна Шенген в химера | Станишев: Подкопан е фундаментът на демокрацията в България | Цачева отказа минута мълчание за Вапцаров | Костов: Външната политика на България не е балансирана | Политолог: БСП беше длъжна да внесе нов вот на недоверие след провала на предишния | Депутатите обсъждат вота на недоверие срещу правителството | Съветничка от Перник зове колеги да помагат без пари на администрацията |
Външна политика

Борисов: България не се меси във враждата на Израел и Иран
България не се меси във враждата между Израел и Иран, защото е много уязвима, заяви премиерът Бойко Борисов по повод обвиненията на израелската държава.

„Не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст. Израел е друго, САЩ са друго, Русия, Великобритания са друго“, категоричен бе Бойко Борисов, цитиран от „Фокус“.

Той даде съвместна пресконференция с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма, който е на посещение в България.

Преди Съвета на външните министри в понеделник Николай Младенов обяви, че България няма да „посочи с пръст“ като автор на атентата в Бургас групировката „Хизбула“ преди края на разследването въпреки твърденията на Израел.

Управляващите в Израел в лицето на премиера Бенямин Нетаняху, президента Шимон Перес, външния министър Авигдор Либерман и министъра на отбраната Ехуд Барак твърдят, че зад терористичната атака, при която загинаха шестима души, стоят Иран и „Хизбула“.

„Към момента нямаме доказателства за извършителя на атентата в Бургас“, заяви премиерът Бойко Борисов и призова за търпение, защото най-добрите в тази сфера в света работят по темата.

Според премиера България е малка страна със смесено население, с достатъчни и добри приходи от туризма. Добре дошли са и арабските, и еврейските туристи, и всички останали, увери той.

„Отвсякъде може да се влезе в България – като турист, като експерт или като гост в смесените райони. Нашите служби нямат този бюджет – многомилиарден“, заяви премиерът.

По думите му България не би искала да харчи милиарди за предотвратяване на такива инциденти.

Бойко Борисов изрази мнение, че атентатът – по начина, по който е извършен, няма как да бъде спрян.

„Няма организация в света, която на всеки, който се появи, да му тарашиш багажа“, заяви премиерът. Според него – и в Министерския съвет няма как да се реагира, ако са необходими четири-пет крачки, а особено на място където „всички са по джапанки“.

Бойко Борисов предупреди критиците, предимно от опозицията, които говорят, че България не е сигурна външна граница на Шенген след атентата, че Шенгенското пространство може да се окаже ненадеждна граница за България.

................................................

Обама: България – доказан надежден партньор на САЩ
Терористичната атака, която се случи на българска земя на 18 юли, напомни по зловещ начин за опасностите и предизвикателствата, пред които сме изправени като съюзници, заявява американският президент Барак Обама в писмо до българския премиер Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Аз осъждам подобни варварски действия и както споменах по време на нашия разговор на 20 юли, САЩ имат готовност да подкрепят Вашето правителство в процеса на разследване на зловещата атака“, подчертава Обама.

„Българските власти под Ваше ръководство отново доказаха своя професионализъм и високо експертно ниво в отговор на това трагично събитие. Бих искал да Ви насърча да продължите да полагате усилия, за да възтържествува справедливостта“, заявява американският президент.

Той използва случая да даде висока оценка на сътрудничеството между САЩ и България в борбата с тероризма.

„Нашето партньорство е достойно за XXI век, като ние не само споделяме отговорността за общата си сигурност, но също така и отстояваме основните ценности, върху които се гради нашият трансатлантически съюз“, заявява още Барак Обама.

Президентът на САЩ поздравява премиера Борисов за последователните усилия на правителството за укрепване на енергийната сигурност, като подчертава, че това е от съществено значение за Европа и за САЩ.

„България се е доказала като надежден партньор на САЩ, споделяйки информация и оперативни ресурси при борбата с тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпността, както и в пресичането на нелегалния трафик на наркотици и финансови операции. Вашата страна е и ценен член на НАТО, с важен принос към мисиите на Алианса, включително и в Афганистан“, пише още Обама.

„Известни са ми трудностите, породени от минало наследство, които Вашето правителство се е налагало да преодолява, за да наложи убедително върховенството на закона. Въпреки че предстои още работа, сте постигнали значителен напредък. Очаквам да продължим съвместната работа по по-нататъшни демократични реформи, които ще позволят на съдебната система да работи по-ефективно срещу организираната престъпност и корупцията“, допълва американският държавен глава.

Президентът на САЩ още веднъж изразява своята най-висока оценка за решимостта на премиера Борисов да защитава и отстоява сигурността на двете страни и народи.

...............................................

Още от "Външна политика": Посолството в Швеция няма пари да върне в България излъганите берачи на плодове | Мисежников: Израел няма да отстъпи пред терора | Израел с почетно консулство в Бургас | Съветникът на Обама за борбата с тероризма Джон Бренън дойде в България | Джон Бренън обеща на България пълна подкрепа в разследването на атентата |
България в ЕС

ЕС няма да включи „Хизбула“ в списъка с терористи
Европейският съюз отхвърли искането на Израел да включи ливанската шиитска организация „Хизбула“ в черния списък на терористичните организации.

„Не постигнахме консенсус за поставяне на „Хизбула“ в списъка с терористичните организации“, заяви кипърският външен министър Ерато Козаку-Маркулис, чиято страна е ротационен председател, предадоха АФП и БГНЕС.

Израел вини Иран и ливанската „Хизбула“ за кървавото нападение в черноморския български град Бургас, при което загинаха петима израелски граждани и един българин.

В присъствието на кипърския министър израелският му колега Авигдор Либерман заяви:

„Настъпи моментът да поставим „Хизбула“ в европейския списък с терористите. Това би изпратило правилното послание към международната общност и еврейския народ“.

Козаку-Маркулис обаче бе категорична, че „Хизбула“ е организация, включваща и политическа партия, която е активна на ливанската политическа сцена.

„Като взехме предвид това и останалите аспекти, не постигнахме консенсус по въпроса за включването на „Хизбула“ в списъка“, обясни тя.

ЕС ще обмисли предложението, ако са налице конкретни доказателства за участието на организацията в терористичния акт, допълни кипърският външен министър.

............................................

Комисар: Български партии използват предразсъдъци срещу мюсюлманите
Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нийлс Мюзникс (Латвия) посочва партии в България, наред с политически организации от Австрия, Белгия, Дания, Франция, Италия, Холандия, Норвегия и Швейцария, които си служат в свой интерес с предразсъдъци спрямо мюсюлманите.

Той изразява това становище в сайта на Съвета на Европа, където е публикувал коментар, озаглавен „Предразсъдъците срещу мюсюлманите препятстват приобщаването“, цитират го БТА и Дарик.

Политици (от тези държави) често споменават мюсюлманите, когато твърдят, че има провал на мултикултурализма, пише Мюзникс.

По неговите думи мултикултурализмът се е доказал като стратегия за междукултурен диалог при запазването на културната идентичност.

По мнението на комисаря мюсюлманите в Европа искат да се приобщят и да се превърнат в пълноценна част от обществото, но често се сблъскват с предразсъдъци, дискриминация и насилие.

В изводите си Мюзникс се позовава на данни от изследвания на неправителствени организации.

Според него коментаторите на промените в арабския свят са изпуснали историческата възможност да развенчаят убеждението, че ислямът и демокрацията са несъвместими, като вместо това са разпалили страховете от имиграцията в Европа.

Комисарят отбелязва, че след атентатите от 11 септември 2001 г. мюсюлманите са свързвани в общественото съзнание с проявите на тероризъм, без да се отчита, че най-ужасяващите нападения в Европа напоследък – в Германия и в Норвегия – са били расистки прояви на крайнодесни сили, а това напомня, че тероризмът е изповядван от различни идеологии.

В коментара е отправена критика към Белгия и Франция, където умерени партии подкрепиха наскоро въвеждането на забраната за носенето на бурка.

Сходна е критиката и към местни власти в Италия, които също ограничиха използването на облекла, закриващи лицето.

Комисарят допълва, че подобни законодателни текстове са обсъждани в Австрия, Босна и Херцеговина, Дания, Холандия, Испания и Швейцария.

По неговите думи в някои европейски държави, за разлика от възможностите за издигането на други видове молитвени домове, властите се бавят с издаването на разрешителни за строеж на джамии.

Авторът цитира данни от изследване на Агенцията на ЕС за основните права, според които през последната година 1/3 от мюсюлманите в Европа са били дискриминирани, в основна част младежите и жените, които все по-рядко намират работа заради ограниченията за носене на религиозни символи.

Отправена е критика към митническите, граничните и полицейските служби, които спират мюсюлмани за проверки само заради очевидната им различност.

Комисарят препоръчва на европейските правителства да не приемат закони, в които мюсюлманите са разглеждани по особен начин.

„Време е да приемем мюсюлманите като съставна част от нашите общества и да се отнасяме към тях равностойно и с достойнство, трябва ни Европейска пролет, за да преодолеем нарастващите прояви на расизъм и нетърпимост“, пише Мюзникс.

...........................................
Още от "България в ЕС": Румънски министър: Румъния няма да влезе в Шенген преди декември | Словения плаши да блокира членството на Хърватия в ЕС заради банков спор |
.............................................
Общество

Съдът постанови: Христо Грозев не е съиздател на „Труд" и „24 часа"
Христо Грозев не е съиздател на вестниците „Труд" и „24 часа", тъй като на 1 декември 2010 година австрийското дружество, което е купило дялове във фирмата-купувач на медийната група, не е било регистрирано и не е имало общо събрание, съобщи „Труд" на сайта си.

Софийски градски съд обяви за нищожни договорите за продажба на дружествени дялове на фирмата „БГ Приватинвест ГмбХ", в която участват Христо Грозев, Даниел Руц и Карл Хабсбург.

В края на 2010 година германската група „Вестдойче алгемайне цайтунг" продаде всичките си активи на консорциум от български, германски и австрийски инвеститори, а именно на Христо Грозев, Любомир Павлов и Огнян Донев, припомня БГНЕС.

В началото на 2011 година Христо Грозев обвини Донев и Павлов, че се опитват да му откраднат контрола върху пресгрупата, след като без неговото съгласие са сменили собствеността върху мажоритарния дял във фирмата.

Комисията за защита на конкуренцията разреши на Огнян Донев и Любомир Павлов да придобият пряко контрола в групата.

Донев и Павлов имат повдигнати обвинения. Донев е с обвинение за данъчни престъпления и за пране на пари.

Срещу Павлов са повдигнати три обвинения – за пране на пари, документна измама и документи с невярно съдържание.

Двамата имат мерки за неотклонение парична гаранция по 50 000 лева.

До делото срещу Павлов и Донев се стигна след сигнал на бившите им съдружници Христо Грозев и Карл Хабсбург.

Двамата твърдят, че чрез покупката на вестниците „Труд" и „24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

Самият Грозев заяви след това, че Любомир Павлов му предлагал да спрат да се „цакат" и той да върне парите, които са били инвестирани в медийната група.

......................................

Венци и цветя в памет на жертвите на атентата в Бургас
При изключителни мерки за сигурност се проведе възпоменателната церемония в памет на жертвите на летище Бургас от 18 юли.

На церемонията присъства израелска делегация, начело с министъра на туризма на Израел Стас Мисежников.

Заедно с израелската делегация на мястото дойдоха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров, главният секретаря на МВР Калин Георгиев, предаде „Фокус".

Те поднесоха венци и цветя на пешеходната пътека в близост до мястото на терористичния акт.

Веднага след това с минута мълчание при изпълнение на химните на Израел и България беше почетена паметта на петимата загинали израелски туристи и българския гражданин.

„Събрали сме се да почетем паметта на хората, които загинаха при този терористичен акт. Поводът, по който се събираме, е тъжен, но оттук нататък се надявам да се срещаме по хубави поводи. Нека да почиват в мир всички загинали, заяви Делян Добрев.

„Дойдох от името на Израел и от името на израелския народ, за да отдам заслуженото на хората, които загинаха – израелци и българи, и заедно със семействата да може ясно да кажем, че няма да отстъпим пред терора", каза на свой ред Стас Мисежников.

По думите му всички заедно трябва да се изправят срещу подобни терористични актове.

„Въпреки голямата трагедия животът продължава", каза по-късно пред журналистите на летище Бургас Мисежников.

Той допълни, че една от целите на посещението му в страната е да увери израелския народ и израелските туристи, че обстановката в България е спокойна, така, както би било в някоя друга страна.

Мисежников допълни, че България ежегодно се посещава от около 170 000 израелски туристи и се надява това да продължи и в бъдеще, дори техният брой да се увеличава.

Още преди церемонията на летището в Бургас бяха въведени засилени мерки за сигурност.

Туристи, сред които и майки с малки деца, чакаха да бъдат проверени, за да бъдат допуснати на територията на обществената зона на летището.

На стриктна проверка бяха подложени и журналистите, бяха изискани личните и журналистическите им карти, проверен бе и багажът им.

...............................................
Още от "Общество": Дянков така и не слезе при протестиращите | Арабист: Някой иска да развали отношенията на България с Иран | 5 г. от завръщането на българските медици от Либия | Митничари отново на протест – не вярват, че Дянков ще слезе при тях |
..............................................
Култура

Без конкуренция: „Главболгарстрой" строи „Българския Лувър" за 24 млн. лв
Без конкуренция „Главболгарстрой" спечели търга за изграждането на Националния музеен комплекс, известен като Българския Лувър.

Компанията на Симеон Пешов ще построи музея за близо 24 млн. лв., като цената е само с 490 хил. лева по-ниска от прогнозната дадена от Министерството на културата, предаде „Медиапул".

Това стана ясно при отварянето на ценовите оферти на участниците. Въпреки че бяха подадени общо девет оферти, до отваряне на ценовото предложение беше допусната единствено „Главболгарстрой".

Комисията за оценка на офертите отстрани всички останали осем кандидата в процедурата поради пропуски в тръжната документация или съдържанието на предложенията за изпълнение.

Останалите кандидати са ДЗЗД „Галчев – Енемона", ДЗЗД „Музеен комплекс", „Аргогруп Екзакт" ООД, „Ерхарт" ДЗЗД, Консорциум „Щрабаг НМК", Обединение „НМК 2012", Обединение „ГЕО НИМ 2012", „Балканстрой" АД.

Ценовата оферта на „Главболгарстрой" е 23 999 999.91 лева с ДДС, при 392 156.86 лева непредвидени разходи без ДДС.

Предложението за изпълнение получи и максималните 40 точки. Прогнозната стойност на поръчката беше 20 490 903.86 лева, но без ДДС.

„Главболгарстрой" предлага 10 месеца срок за изпълнение и гаранции 120 месеца за конструкции, 60 месеца за хидроизолации, 60 месеца за строително-монтажните работи, 60 месеца за инсталации и 24 месеца за асансьори.

До края на седмицата комисията ще излезе с решение, каза Татяна Цветанова, главен юрисконсулт в дирекция „Координация на програми и проекти" в Министерството на културата.

Решението на комисията може да бъде оспорвано в срок от 10 календарни дни според Закова за обществените поръчки. Най-вероятно част от останалите кандидати ще обжалват.

Проектът за „Българският Лувър" е на архитект Янко Апостолов. Той предвижда създаването на нови галерии за постоянни и временни експозиции, депа за съхранение на изкуство, реставрационни ателиета, административни офиси, конферентен център, както и нови обществени пространства и скулптурна градина с обща разгъната площ 20 830 кв.м.

Финансирането на обекта е със средства от Оперативна програма „Регионално развитие".

Неотдавна Столична община обяви за победител „Главболгарстрой" в търга за кръстовището на две нива на Лъвов мост.

Компанията беше дала една от най-високите цени, но общината декласира останалите четирима кандидати, защото не са успели да защитят цената си. Този търг се обжалва от „Трейс".

.............................................

Екология

Пожар горя край вилната зона на Черноморец
Пожар избухна край вилната зона на курортния град Черноморец малко преди полунощ в понеделник.

Пожарът се разгорял край къмпинг „Св. Никола“, където има много вили. От пожарната призовали всички почиващи да се изтеглят към плажната ивица, докато бъде локализиран огънят, предаде БНР.

С помощта на два пожарни автомобила към 23:30 огънят е бил локализиран, а към 01:00 часа – напълно овладян.

Изгоряла е само една постройка, като хората от нея са изведени на безопасно място.

Пожарът е пламнал в сухи треви, като са горели около 400 дка. За гасене на огъня са били изпратени пожарни екипи от Бургас и Созопол.

...........................................

Свят

Шимон Перес: Това е открита война на Иран срещу Израел
Атентатът в Бургас е признак за открита война на Иран срещу Израел, заяви президентът на Държавата Израел Шимон Перес.

„Това е открита война на Иран срещу Израел. Израел не заплашва Иран, а обратното. Това е едностранна атака“, категоричен бе държавният глава на Израел в интервю за Си Ен Ен.

От думите му стана ясно, че Израел държи на първоначално обявената версия, че зад терористичната атака в Бургас, при която бяха убити шестима, стои Иран.

„Имаме достатъчно твърди доказателства да свържем нападението в България с Иран и протежето му „Хизбула“, заяви Шимон Перес.

В понеделник външният министър на България Николай Младенов даде да се разбере, че страната ни няма да сочи виновниците прибързано.