Новините на 13 юли 2012

 

Висшият съдебен съвет уволни съдия Тодорова
Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

19 членове на ВСС са гласували за уволнението, предаде БГНЕС. Това е второто дисциплинарно дело, образувано срещу Тодорова в рамките на една година.

Основанието на членовете на ВСС за уволнението на председателя на Съюза на съдиите е „системно неспазване на сроковете за написване на делата“.

Съдия Мирослава Тодорова заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов в Софийския районен съд на 6 февруари.

Причината за делото срещу вътрешния министър е, че в две последователни интервюта Цветанов обвини Мирослава Тодорова в „обвързаност“ с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на Васил Маникатов.

Според съдия Тодорова вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за съдийската й работа, така и за нея като председател на Съюза на съдиите.

Конкретният повод са думите на Цветанов на въпрос дали поддържа думите си, че съдия Тодорова покровителствала мафията: „Абсолютно. Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност“.

В специално писмо от Наказателната колегия на Софийски градски съд (СГС) колегите на Тодорова я защитиха, като под писмото стоеше подписът на приближената до министър Цветанов Владимира Янева, председател на СГС.

Софийският градски съд предложи дисциплинарно уволнение на съдия Мирослава Тодорова. Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година, този път път по предложение на петима членове на ВСС – Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев.

Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод – забавено с 4 години и 8 месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.

Първото е за забавени с четири години мотиви по дело за убийство, по което извършителят е оправдан при условията на неизбежна отбрана, като оправдателната присъда е потвърдена от Софийския апелативен съд.

Другото е за забавени мотиви по делото срещу Васил Маникатов, за когото се оказа, че докато лежал в затвора, бил третиран от администрацията като примерен затворник, били преместен на общ режим, а после – и в общежитието в Казичане, работил е като стахановец и е пуснат предсрочно, макар че присъдата от 8 години затвор, издадена му от съдия Тодорова, е за организиране на мрежа за разпространение на наркотици именно от затвора.

ВСС бе сигнализиран за първото дело от председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, който обаче не внесе предложение за наказание и с това се нагърбиха петимата доброволци от ВСС.

По-същественият въпрос с оглед дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет е как така това дело не е излязло при ревизията на Инспектората на ВСС в Наказателното отделение на СГС през лятото на м.г., както и при проверката, направена по-рано от Софийския апелативен съд.

За забавени дела от този период съдия Тодорова бе наказана в началото на годината с 15% намаляване на заплатата за срок от две години, заедно с трима други свои колеги от СГС, сред които и председателя на съда Владимира Янева.

За всички тях ВСС прецени тежестта на нарушенията съобразно броя на делата и срока на забавянето, без да отчита реалното натоварване.

Към момента две от дисциплинарните наказания, наложени на съдиите Иван Коев и Владимир Астарджиев, бяха отменени от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) като първа инстанция, заради нарушено право на защита – съдиите не са били поканени на заседанието на ВСС при обсъждане на дисциплинарните производства срещу тях, за да се защитят, докато там е бил представител на Инспектората като вносител.

Със същия аргумент е отменено и наказанието на съдия Пламен Колев от СГС за забавени над 290 дела в срок, което е потвърдено от петчленен състав.

Особено интересен акцент има в мотивите на тричленния състав на ВАС по делото на съдия Астарджиев, както и по делото на Пламен Колев – съдът обстойно обсъжда огромната натовареност на двамата съдии в контекста на забавата и наложените им наказания, като отбелязва, че ВСС изобщо не е изследвал този въпрос, а е трябвало, защото това е един от важните елементи за оценка на нарушението.

Делото по жалба на Мирослава Тодорова пред ВАС срещу наложеното й наказание от 15% намаляване на заплатата е обявено за решаване на 7 май т.г. и все още решение няма. Срокът е едномесечен, но по описаните по-горе дела съдът се произнесе доста по-бързо.

„Това е ужасно, ужасно. Ще сезираме всички европейски и световни институции“, заяви за БГНЕС ръководителят на правната програма на Български хелзинкски комитет (БХК) Маргарита Илиева.

........................................................


Ромпой доволен от усвояването на европари в България
Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой е доволен от повишената усвояемост на средства по европейските фондове, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов се срещна в Брюксел с Ромпой, кой е отбелязал силната политическа воля на българското правителство за провеждащите се реформи и строгата фискална дисциплина, която страната спазва.

В белгийската столица посрещат със задоволство повишаването на усвояемостта на европейските фондове в България, при това с нисък процент на грешки, е станало ясно по време на разговорите. Той е под 2 на сто за 2011 г. при средно 5 на сто за ЕС.

Отчита се и фактът, че България няма спрени оперативни програми. Към днешна дата са извършени 25 на сто от плащанията по тях при равнище от 1 на сто до средата на 2009 г.

Ван Ромпой приветства успешната емисия облигации, пусната неотдавна, вследствие на която значително е увеличен фискалният резерв.

В Брюксел българският министър-председател се срещна и с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

От срещата им става яно, че Комисията финализира работата по докладите си за България и Румъния, които се изготвят по механизма за сътрудничество и оценка. Те ще бъдат одобрени на 18 юли тази година.

ЕК ще третира всяка от страните съобразно собствените й постижения и ще се погрижи докладите да са честни и обективни, е потвърдил Жозе Мануел Барозу.

Председателят на ЕК е приветствал българския премиер във връзка с осъществения важен напредък във финансовата консолидация в страната и го е насърчил да продължи с необходимите реформи.

През юни бе прекратена процедурата за свръхдефицит срещу България.

Министър-председателят е запознал Барозу и с последните събития, свързани със съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност в страната.

Председателят на ЕК е приел поканата на Борисов да присъства на откриването на новия лъч от софийското метро през август.

..............................................
Финанси

Спряха държавната субсидия за железниците
Министерството на финансите спря държавната субсидия за БДЖ.

70% от парите, с които разполагат в БДЖ "Пътнически превози", са напълно блокирани заради необслужван заем. От компанията успокоиха, че проблемът ще бъде решен до дни, предаде bTV.

Близо 13 милиона лева месечна издръжка са под въпрос. Толкова са нужни на "Пътнически превози" за заплати и жп транспорт.

Заради стар необслужван заем от Световната банка от Министерството на финансите спират субсидията с аргумента, че са натрупани задължения, които трябва да чисти държавата.

По думите на шефа на Пътнически превози Методи Христов обаче бенефициент на 90% от заема от 95 милиона долара е НКЖИ.

„Всъщност това, което е ползвало сегашното БДЖ, е 10 %, така че този договор в голямата си степен е отишъл за нуждите на НКЖИ," каза Христов.

Официално обаче получател по заема е БДЖ, тъй като през 1995-а дружеството все още е било смесено. Засега няма да бъдат спирани заплати или влакове, категорични са в железниците.

Междувременно от Министерството на финансите запазиха пълно мълчание и отказах да обяснят, защо слагат ръка върху държавната субсидия за железниците и защо Сметната палата започва сериозна ревизия в БДЖ. Появиха се и подозрения, че парите се спират заради предстоящата проверка от Сметната палата.

Едва след приключването й ще стане ясно, дали в холдинга има нарушения.

..........................................................

Енергетика

Френската „Тотал” ще проучва за нефт и газ в Черно море
Френската компания „Тотал“ (Total) ще проучва залежите на нефт и газ в находището „Хан Аспарух“, съобщи енергийният министър Делян Добрев.

Компанията ще работи в партньорство с О Ем Ви (OMV) и „Репсол“ (Repsol), предаде Дарик радио.

Добрев припомни, че през януари бе обявен конкурсът за проучване в блок „Хан Аспарух“.

Срокът за кандидатстване приключи в първите дни на настоящия месец и министърът подчерта, че бързо са били оценени офертите.

Най-добрата оферта е представена от „Тотал“, която ще работи в партньорство с ОМВ и „Репсол“, каза министърът и допълни, че френската фирма печели правата да търси и проучва дълбоко Черно море, блок „Хан Аспарух“ с територия 14 440 кв м.

„Това е нашата голяма надежда за диверсификация, защото потенциалът, който има дълбоко Черно море, според всички анализи сочи значителни залежи на нефт и газ. Това се потвърждава както от количествата, които се откриха на няколко километра от българската граница в румънска територия, така и от големия интерес, който имаше към конкурса в България“, каза още Делян Добрев.

Според премиера Бойко Борисов очакванията са сондажите да потвърдят наличието на голям ресурс, което ще помогне на страната за диверсификацията на газовите източници и при преговорите за цената на руския природен газ.

..............................................................


Земеделие

Агенцията по рибарство се мести в Бургас
Седалището на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) да бъде преместено от София в Бургас, реши в четвъртък парламентът.

Това предвиждат приети на второ четене от Народното събрание промени в Закона за рибарството и аквакултурите, предаде БТА.

В заведенията за обществено хранене и в търговската мрежа се забранява доставянето, предлагането и продажбата на риба без копие от декларация за произход и документ за първа продажба – в случаите, когато се извършва първа продажба на риба и други водни организми.

Не се разрешава риболовни кораби да напускат пристанищата без функциониращо или с изключено бордово оборудване за сателитно проследяване, предвидиха депутатите.

Според приетите текстове министърът на земеделието определя със заповед квотираните видове риба, за които се издава специално разрешително за улов.

Специално разрешително за улов на квотиран вид риба във водите на Черно море се издава за календарна година на кораб, който е включен в списък на одобрените риболовни кораби със заповед на изпълнителния директор на ИАРА, и има валидно разрешително за стопански риболов. За издаване на документа се заплаща такса съгласно тарифа.

Стопански риболов във водите на Черно море и река Дунав се извършва от юридически лица и еднолични търговци след издаване на разрешително и придобиване на право за усвояване на ресурс от риба и други водни организми.

При извършване на риболов във водните обекти – държавна или общинска собственост, лицето, което притежава билет за любителски риболов или е придобило право за усвояване на ресурс от риба и други водни организми за съответната календарна година, става собственик на рибите и другите водни организми.

Към министъра на земеделието като консултативен орган се създава Научно-технически съвет по рибарство и аквакултури. В него влизат МОСВ, Министерството на земеделието, Министерството на здравеопазването, Агенция „Морска администрация“ и други държавни институции.

...................................................
Tранспорт

Бойко Борисов откри новия участък от автомагистрала „Тракия“
Премиерът Бойко Борисов откри в четвъртък, 12 юли, новия участък от автомагистрала „Тракия“.

Участъкът е пуснат 52 дни преди официално обявения срок. Трасето с продължителност 35,7 км се простира от Нова Загора до Ямбол. Премиерът каза, че строителството на магистралата продължава да изпреварва графика и в рамките на няколко седмици ще стигне до Петолъчката, предаде агенция „Фокус“.

„Магистралите дават поминък и други възможности за развие на районите, през които минават“, заяви Борисов.

Той допълни, че въпреки проблемите, които е имало с покритието на 17 км от Лот 3 на автомагистралата, в крайна сметка тя отговаря на всички изисквания.

Премиерът каза още, че в рамките на мерките за контрол са взети проби от целия участък и призова гръцката фирма изпълнител, която строи магистрала „Струма“, занапред да не създава проблеми.

Премиерът Бойко Борисов обяви също, че в четвъртък вечерта хората вече ще могат да пътуват по новооткрития участък. Той призова шофьорите да бъдат по-предпазливи и да не създават предпоставки за катастрофи.

Министър-председателят връчи разрешението за ползване на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров.

.......................................................

Още от "Tранспорт": По-бързо ще се стига до морето от днес |
Вътрешна политика

Манолова: Уволнението на Тодорова е за назидание и предупреждение
Уволнението на съдия Мирослава Тодорова има за цел да служи за назидание и предупреждение към всички съдии, които имат собствено мнение, смята депутатът от „Коалиция за България“ Мая Манолова.

„Уволнението на съдия Мирослава Тодорова наистина е скандално. Притеснителното е, че това се случва в момента, когато магистратите избират своите делегати и представители във ВСС“, заяви Манолова, цитирана от БГНЕС.

„Точно ВСС, който е призван да гарантира независимостта на съдебната власт. Актът вероятно е и знак за предупреждение към всички съдии, които си позволяват да имат собствено мнение. Това, освен скандално, е и тревожно“, добави тя.

„Защото няма как да не се направи изводът за връзка с нейното критично отношение към управляващите и последвалата санкция, изпълнител на която се оказа ВСС“, отбеляза народният представител.

„Много е жалко, защото уволнението дава един съвсем друг прочит на случващото се в съдебната система, различен от това, което парламентарното мнозинство на ГЕРБ се опитва да представи пред хората у нас и пред Европа“, продължи Манолова.

„Неизбежно е да се направи връзката между дисциплинарното уволнение на съдия Тодорова и заведеното от нея дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов“, припомни тя.

Според нея на този фон уволнението изглежда като акт за назидание и предупреждение към всички „неудобни“.

„Всички в съдебната система са наясно, че натовареността, особено в някои съдилища, какъвто е СГС, и специално на някои съдии, наистина е много голяма. България е подложена на мониторинг в областта на правосъдието и вътрешните работи от ЕС, фактите в нашата система са очевидни, а това уволнение е най-скандалният от тях“, заключи Манолова.

..........................................
Още от "Вътрешна политика": Ангел Илиев – новият апелативен прокурор на София |
Външна политика

Димитър Бочев предложен за посланик в Чехия
Известният български дисидент, писател и журналист Димитър Бочев, репресиран от бившата Държавна сигурност, е номиниран от правителството за посланик в Чехия.

Министерският съвет предложи на президента общо 4 нови кандидатури за посланици.

Правителството предприе масова кадрова смяна на посланиците, чиито имена излязоха в списък на Комисията по досиетата за агенти или сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Точно на нея е бил жертва и Бочев, който многократно е арестуван от комунистическите тайни служби за свободомислие, предаде БНР.

На два пъти е изключван от Софийския университет, където следва философия – последния път без право да продължи образованието си.

През 1972 г. Бочев напуска България и получава политическо убежище във Федерална република Германия.

Участва активно в международната правозащитна дейност на Хелзинкския комитет. Работи като редовен сътрудник на радио „Дойче Веле“, където води рубрика заедно с писателя Георги Марков.

За журналистическата му и публицистична дейност близките му са жестоко репресирани, а през 1976 г. в задочен процес, инсцениран в родния му град Силистра, Бочев е осъден на 10 години затвор. През 1992 г. Върховният съд отменя присъдата.

Освен Димитър Бочев правителството предложи и кариерните дипломати Петър Андонов, Георги Василев и Тодор Стоянов за посланици съответно в Корея, Япония и Португалия.

..............................................

България в ЕС

Уволнението на Тодорова преди доклада на ЕК е провокация, според Борисов
Според премиера Бойко Борисов уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова ден преди мониторинговия доклад на ЕК е провокация.

„Не бих искал да се бъркам в работата на Висшия съдебен съвет /ВСС/, защото той е избран от предишния парламент. Не мога да коментирам виновността или невинността на съдия Мирослава Тодорова, която днес бе уволнена с решение на същия този ВСС. Но приемам като провокация уволнението на съдия Тодорова само ден преди излизането на мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред," заяви Борисов, цитиран от агенция „Фокус".

„Това е провокация против огромните усилия, които ние полагаме за подобряване на представата за България, на начина по който се реформира съдебната система," добави министър-председателят.

............................................

Още от "България в ЕС": ЕК отказа да коментира уволнението на Мирослава Тодорова | Съдът на ЕС реши в полза на български студент, позволи му да работи в Австрия |
Общество

Съдии излизат на протест в подкрепа на Тодорова
Съдии, представители на неправителствените и правозащитните организации и обикновени граждани ще се съберат в 10 часа в петък, 13 юли, пред сградата на ВСС.

Активистите ще изразят възмущението си от скандалното решение за уволнението на съдията от Софийски градски съд и председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, предаде БГНЕС.

Съдиите, които категорично подкрепят Тодорова, не просто ще дойдат пред ВСС, но и обещават да отменят всички свои дела, насрочени за утре.

Очаква се в протеста „срещу опитите на ВСС да се саморазправи със съдия Мирослава Тодорова“ да се включат съдии както от СГС, така и от СРС и САС, и ВКС.

Магистратите Калин Калпакиев и Весислава Иванова вече обявиха, че няма да гледат дела на 13 юли и ще отидат на протеста.

„Решението Висшият съдебен съвет да уволни Мирослава Тодорова е не само поредната проява на дефектната и непредсказуема дейност на този орган, то е еманация на зависимостта на ВСС от конюнктурни интереси и последователна проява на безпринципност и двоен стандарт. То минава всяка граница на търпимост, защото в контекста на добре известните на всички ни обстоятелства разкрива истинската неспособност на органа на самоуправление на съдебната власт да отстоява независимостта й и да бъде гарант за пълноценното й функциониране. Мирослава Тодорова е единственият съдия в съдебната система, която е уволнена за три просрочени съдебни акта“, пишат в позицията си съдии от Софийския районен съд, Софийския градски съд, Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд.

Зад Мирослава Тодорова застанаха и единадесет младши съдии от цялата страна, които излязоха с отворено писмо в защита на уволнения магистрат. Младшите съдии са нейни бивши студенти от Националния институт на правосъдието.

„Ние познаваме съдия Тодорова като преподавател в НИП и за нас тя е символ на истинския съдия – със задълбочени правни познания, с твърд характер, неподдаващ се на каквото и да било влияние, тя възпитаваше у нас независимост, човечност и постоянен стремеж към професионално усъвършенстване. По времето, когато беше преподавател, тя продължаваше да разглежда и започнатите от нея дела, за да не се налага колегите й от градския съд да ги започват отново“, се казва в отвореното им писмо.

„За нас е очевиден стремежът съдия Тодорова да бъде охулена и злепоставена в очите на обществото, така че хората, които не я познават, да не вярват на думите й. Подобно поведение на управляващия съдебната система орган ни кара дълбоко да се замислим дали има бъдеще за нас в тази система“, коментират още те и изтъкват, че няма установен ред и процедура за провеждане на дисциплинарните производства.

...................................................
Още от "Общество": Температурите в петък между 32 и 37 градуса, в понеделник застудяване | Найденов визирал загара, не етноса на плажните търговци | 16 са темите табу в българската преса | Над 500 перничани още не са се прибрали след земетресението | Протестиращи срещу скъпия ток: Писна ни от вашата наглост! | Режим на тока в Харманли заради поскъпването | 7 температурни рекорда в четвъртък, най-горещо в Сандански | Роми се жалват, че не ги пускат в басейните в Пловдив |
................................................
Екология

Над 500 души гасят пожара в Арбанаси
Над 500 души се борят с бушуващия в боровата гора около архитектурния резерват Арбанаси пожар.

Пламъци обхванаха над 100 декара гора между селата Арбанаси и Шереметя по скалистия склон над Велико Търново, предаде БГНЕС.

Борбата с огъня продължава и в момента. Човешка небрежност е причината за огромния пожар до село Арбанаси. По първоначална информация хора от една от къщите в края на селото почиствали сухи треви и боклуци от двора си.

Изхвърлили всичко на купчина недалеч от дома си и я запалили. Огънят обаче бързо подпалил сухите треви по склона край селото.

Около 14 часа жители на Арбанаси забелязали пламъците и подали сигнал в пожарната. Незабавно били изпратени два противопожарни автомобила, които предприели гасене в края на селото. Поради високите температури и силния вятър по склона, пламъците много бързо започнали да се разпростират и скоро ситуацията напълно излязла от контрол.

Към 15 часа вече бе мобилизиран целият наличен ресурс на местната пожарна служба. Екипи на "Защита на населението" също се включиха в гасенето с малки пръскачки.

Въпреки усилията на огнеборците, пламъците стигнаха до близката борова гора и, по разкази на очевидци, "тя пламнала като факел".

Сформиран е кризисен щаб. В гасенето се включиха противопожарни автомобили от Горна Оряховица, от Габрово и Севлиево, като към 16 часа на мястото имаше повече от 10 пожарни.

Освен всички огнеборци, в гасенето са се включиха и 30 курсанти от НВУ, жители на Арбанаси и доброволци от града.

Общият брой на хората, гасящи пожара към същия час бе около 300. Мобилизиране на доброволци бе предприето и от ТД "Трапезица", като по информация на кмета на старата столица Даниел Панов, са събрани около 500 граждани, които са изпратени над местността Ксилифор, за да отрежат възможността пожарът да тръгне към Велико Търново.

"Мобилизирали сме много голям ресурс от хора и техника, но, за съжаление, тази гора може да бъде загасена само с помощта на авиация. Говорили сме вече с началника на ГД "ПБЗН" гл. комисар Николай Николов, той ни увери, че се създава организация за изпращането на специализирана въздухоплавателна техника. Това, което в момента се опитваме да направим е да задържим пожара да не се разраства. Поне за сега имаме успех," заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов.

..................................................................
Още от "Екология": Голям пожар гори в Арбанаси, военни участват в гасенето | Пак отхвърлиха спорните промени в Закона за горите | Борисов: Нито едно зайче или птица няма да пострада заради магистралата | Два пожара пламнаха край Велико Търново |
Свят

Израел отровил Ясер Арафат, твърдят близки на палестинския лидер
Израел е отровил покойния палестински лидер Ясер Арафат със смъртоносната радиоактивна субстанция полоний, твърди племенник на палестинския лидер.

„Обвиняваме Израел в убийството на покойния Ясер Арафат посредством отравянето му със смъртоносната субстанция“, заявява пред АФП Насер ал-Кидуа по повод скорошните разкрития за следи от полоний, открити по личните вещи на Арафат, предаде bTV.

„Виновните за това престъпление трябва да бъдат подведени под отговорност и съдени“, заявява още Насер ал-Кидуа, който е президент на Фондацията „Ясер Арафат“, базирана във Франция.

На 4 юли телевизия „Ал Джазира“ излъчи собствено разследване, според което в личните вещи на Ясер Арафат са открити следи от полоний-210.

Швейцарският институт по радиофизика в Лозана е извършил пълни изследвания на личните вещи, които Ясер Арафат е използвал непосредствено преди смъртта си – дрехи, шапка, шал и четка за зъби.

По вещите на покойния палестински лидер, в кръвта и телесните му флуиди са открити следи от полоний-210, който може да е провокирал рязкото влошаване на здравето, довело до смъртта на 75-годишния Ясер Арафат.

Швейцарските експерти обясняват, че за да могат да определят конкретните причини за смъртта на Арафат, ще трябва да извършат анализи на образци от костите и пръста от гроба му.

Ако тези изследвания също констатират наличието на полоний-210, това ще е 100-процентовото доказателство, че Ясер Арафат е бил отровен.

Скоро след това близките на Ясер Арафат подадоха молба за ексхумиране на останките му, която беше уважена от Палестинската администрация на Западния бряг, където е погребан палестинският лидер.

Правителството на Тунис, където в продължение на десетилетия пребиваваше Организацията за освобождение на Палестина (ООП), създадена и ръководена от Арафат, също отправи призив за ново международно разследване, основано на разкритията на „Ал Джазира“.

Ясер Арафат почина през декември 2004 г. във военна болница в Париж, където беше откаран по спешност от резиденцията си на Западния бряг, която беше под няколкомесечна обсада от страна на израелската армия.

..........................................................

Още от "Свят": Лавина уби шестима и рани осем във Френските Алпи | Великобритания разсекрети досиета за НЛО | Откриха „черните галактики”, създали Вселената ........................................................
Спорт

Григор Димитров на четвъртфинал в Бастад
Българският тенисист Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира на клей в шведския град Бастад с награден фонд 410 175 евро.

Гришо, който е поставен под номер шест в основната схема на турнира, надви Фредерико Жил от Португалия с 6:3, 6:4, предаде БГНЕС.

Българинът, който в предишния кръг се наложи над бразилеца Рожерио Дутра Силва с 6:1, 6:4, проби сервиса на съперника в първия сет за 4:2 гейма. Печелилият веригата „Загорка къп“ у нас Жил веднага върна брейка.

Димитров продължи със същата амбиция и постигна нов пробив за 5:3, след което сервира за спечелване на сета. Във втория сет Григор постигна пробив за 3:2. При 5:4 първата ракета на България сервираше за спечелване на двубоя.

Той поведе с 40:15 и триумфира още при първия мачбол, след като португалецът изпрати топката в мрежата. С достигането си до четвъртфинал Димитров си осигури 45 точки за световната ранглиста.

Следващият съперник на 21-годишния хасковлия ще бъде номер три в схемата - Алберт Рамос от Испания.

Под №1 в схемата на турнира е Давид Ферер (Испания), който в първи кръг почива, а във втори ще играе с италианеца Симоне Болели. Миналата година Ферер игра на финала, където загуби от Робин Сьодерлинг.

...................................................................

Криминални

Собственикът на хотел "Родина" в София задържан при спецакция
Собственикът на хотел "Родина" в София Васил Нинов и управителят на хотела Константин Георгиев са били задържани при спецакция в Гърция.

„Собственикът на хотел "Родина" в София Васил Нинов и управителят на същия хотел Константин Георгиев са имената на двамата българи, задържани при съвместната акция на гръцката полиция и ДЕА на пристанището в Солун," каза в Благоевград вътрешният министър Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

Министър Цветанов заръча на репортерите да проучат около кои политически сили гравитират двамата.

Гръцката полиция в Солун залови в сряда пратка от близо 168 кг кокаин, при операция на пристанището в града, проведена в сътрудничество с американската агенция за борба с наркотиците ДЕА. Задържани бяха четирима души – испанец, португалец и двама българи.

разпечатай  |  изпрати  |  коментирай

Още от "Криминални": Алексей Петров: Очаквам да ме убият! | Свидетел по „Килърите“: Замисляше се убийството на Борисов | 26 проститутки и 3-ма травестити в ареста при спецакция на Златни пясъци | Съдии не пускат Заека в лудница | 23-годишен обвинен в убийството на Борис в Студентски град | Четири коли изгоряха в автокъща в София |
Лайфстайл

Още от "Лайфстайл": „Ролинг стоунс” на 50 | Певица възпя „герберите“, конкурира Веселин Маринов | Адел вече се охарчила за бебето си |
Здраве

В подкрепа на масажа на тестисите
Тестисите са най-чувствителното място по мъжкото тяло. За тях могат да се използват много определения с „най“ – най-интимното, най-болезненото при удар, органът с физиологично най-ниската температура. Удар върху тях причинява силна болка, като мъжът може да изпадне дори в шок.

Въпреки че мъжете грижливо пазят тази част от тялото си, много от тях намират за възбуждащо и доставящо удоволствие, когато дамата се осмели и умело си „поиграе“ с тестисите им. Има известни предположения, че масажът на тестисите води до отделянето на тестостерон, като по този начин подобрява либидото и потентността на мъжа.

Няма мъж, който да не ги докосва по време на къпане и преобличане или при мастурбация. И в крайна сметка се оказва, че масажът на тестисите има и важно медицинско значение. Той се явява важна стъпка в профилактиката на туморите на тестисите. Редовното „опипване“ на двата тестикула и околните тъкани предполага по-ранно установяване на туморни образувания, което предполага и по-ранното им диагностициране и максимално ефективно лечение.

.............................................................

Още от "Здраве": Ролята на оргазма при забременяването |
...............................................................
Технологии

Стив Балмър: Microsoft ще продължи да се конкурира с Apple
В интервю за CRN Стив Балмър е споделил подробности за амбициозните планове на Microsoft да продължи да се конкурира с Apple. Изпълнителният директор на компанията е заявил, че Microsoft няма намерение да остави непокрита нито една част от пазара, на която присъства Apple. Според него продуктите на Microsoft имат своите предимства, като производителността е едно от тях, както и що се отнася до сървърната инфраструктура за бизнес потребители. В същото време Балмър коментира и възможността компанията да създаде собствен смартфон, като заявява, че има добри партньори в лицето на Nokia и HTC, и отбелязва, че таблетите засега са основният фокус на работа.