Нова република, Надпартийна платформа

На 25 януари 2017 г. лидерът на ДСБ Радан Кънев обявява нов, надпартиен политически проект "Нова република". Освен ДСБ в проекта се включват част от реформаторите от гражданската квота - Мартин Димитров, Петър Славов, Гроздан Караджов, присъединява се и най-опозиционният депутат на ГЕРБ Методи Андреев.

Предвидено е "Нова република" да участва на предстоящите в края на март 2017 г. парламентарни избори.

Радан Кънев се обръща с публична покана към новото движение "Да, България", което очаква регистрация като партия, да участват като коалиция на парламентарните избори - "Имаме еднакви цели и идеи". "Вярваме, че трябва да продължим заедно борбата за съдебна реформа и изкореняване на корупцията, която водихме рамо до рамо повече от три години."

По отношение на Реформаторския блок Кънев коментира, че категорично вече няма да участва в коалиция с тях, тъй като те са "камъче в обувката и трън в петата".

Да се присъединят към "Нова република" са поканени всички граждани и политици, включително и такива от ГЕРБ, които са дясномислещи и споделят идеите на новата формация. Желание да участват е заявено към момента от Асоциация на българите в Македония, Гражданска платформа, Обединени реформатори, Групата за натиск в Народното събрание.

На 31 януари 2017 е подписан договор за обединение от хората около Радан Кънев и "Нова република" и граждански организации. В новото обединение влизат ДСБ, Съюз за Пловдив, Българска демократична общност, Сдружение "Граждански блок", Асоциация на българите в Македония "РАДКО" и женската организация на ДСБ.

Лидер на обединението е Радан Кънев, а говорител -  Трайчо Трайков.

Формацията обявява високи политически амбиции, сред които е свикване на Велико народно събрание.

Смятат се за единствената дясноцентристка алтернатива на ГЕРБ. Виждат като политически противник на обединението ДПС и БСП. Цел е да не допуснат коалиция ГЕРБ-БСП.

"Нова република" е заявена като обединение на личности, което ще се разширява, присъединявайки личности.

Идеите и целите на Нова република:

"Ние, съмишленици от българската десница, представители на Гражданския съвет, “Демократи за силна България” и на широка гражданска общност,

1. Обявяваме Надпартийна платформа Нова Република, в името на:

Нова българска Република, която ще основем върху:

−образована нация, в която всеки се развива и успява според заслугите си, а не според партийното си членство

−силни институции

−върховенство на закона и война с корупцията до безусловна капитулация на мафията

−малка, непартийна и работеща администрация.

Нашата първа мярка ще бъде да въведем независим заместник главен прокурор за борба с корупцията, който незабавно да започне разследване на КТБ, АЕЦ Белене и Агенция Пътна инфраструктура.

Нова икономика, която ще стъпи на:

−ниски данъци, които остават близо до хората по места

−свобода за малкия и семеен бизнес от партиен рекет и обръчи

−ясни правила и предвидима среда

−силни и независими регулатори срещу картелите и монополите.

Нашата първа мярка ще бъде отмяната на данък Уикенд и метла за агентурата на олигархията, която брани картелите и монополите.

Нова надежда за нацията ни, която ще създадем с:

−политика в интерес на българските семейства и общности и преодоляване на демографската криза

−грижа за слабия и страдащия

−силна връзка между българите в Родината и българите зад граница

−опазване на природата за идните поколения.

Нашата първа мярка е незабавно увеличение на заплатите на учителите, университетските преподаватели и българските учени средно с 20%.”

Цел на новия политически проект е също така да бъдат забранени всички лотарийни талончета и рекламата на хазарт в медиите, която в момента се наблюдава навсякъде.

Във връзка с възможните коалиции от Нова република декларират:

"Ясно и категорично отхвърляме възможността за явяване на избори във формат РБ-2".

"Ние сме единствена алтернатива на ГЕРБ вдясно и гаранция срещу коалиция на голямата лъжа между ГЕРБ и БСП".

Ние сме и единствените в българската политика, които със сигурност няма да допуснат БСП и ДПС до участие във властта и да се коалират с тях - никога и под никаква форма".

Нашето участие в управлението зависи единствено от подкрепата на гражданите...

"На политическия терен вече има черна овца. Още другата седмица ще учредим политическо обединение Нова република", обобщава Радан Кънев.

 

На страницата на ДСБ е публикуван

ДОГОВОР ЗА НОВА БЪЛГАРСКА РЕПУБЛИКА

Ние, “Демократи за силна България” отхвърляме категорично подмяната на възрожденския републикански идеал, която продължава вече 70 години, във времена на диктатура и на фасадна демокрация.

1. Всеки българин трябва да има свободата да се развива, образова и забогатява съобразно заслугите, труда и усилията си, а не партийната си принадлежност.

Поставяме националния интерес, националната икономика и просперитета на хората над привилигированите партийни прослойки и властваща олигархия.

2. Нашите пари и нашите данъци трябва да остават там, където са изработени - в семейството, във фамилния бизнес , да са на разположение на училището, в което учат децата ни, на болницата, в която се лекуват родителите ни, на общината, в която е домът ни.

Ще се изправим със силата и енергията на хората срещу заграбването на цялата политическа, икономическа и съдебна власт в ръцете на централната администрация, за сметка на българските семейства, малки предприятия, традиционни граждански обединения и общини.

3. Голямата цел е власт на закона, силни национални институции, малка и независима администрация, обърната към гражданите, семействата и бизнеса.

Противопоставяме се на завладяването на държавата и подчиняването на свободата на словото от политическата мафия, стопанските картели и чужди политически и икономически интереси.

4. Първата ни задача е учредяване на независима антикорупционна прокуратура, силна армия в НАТО, служби за сигурност, които да гарантират националната независимост и дипломация, която да осигури силен български глас в единна Европа.

Ще се борим срещу корупцията вътре в държавата и изнудването от външни сили, които пробиват държавната граница и отдалечават народа ни от неговите възрожденски европейски цели.

5. Няма да допуснем унищожаването на българската природа и монополизирането на нейните ресурси от мутри и олигарси.

Природата е това, което сме наследили от дедите си и оставяме на внуците си. Нейното опазване и развитие в интерес на местните общности е основа на българския патриотизъм.

6. За нас образованието, науката и грижата за здравето на хората са най-важните устои на държавността, а възкресението на българския дух е пряко свързано с възраждане на националните културни и спортни традиции.

Ще се борим за качествено образование, сигурно здравеопазване, уважавани културни институции и силен спорт.

7. България е част от европейската цивилизация. Убедени сме, че без християнски добродетели и национални традиции не може да се гради съвременното българско общество. Родолюбието и патриотизмът се възпитават в семейството и училището и утвърждават от институциите, които формират държавността.

 

Днес ние протягаме ръка към всички хора, които споделят тези каузи, към всички убедени демократи, към българските предприемачи и, към всички политици от дясното и центъра. Призоваваме ги към съюз, който да отхвърли подмяната и да сложи началото на обща борба за Нова българска република, основана на възрожденския национален идеал и на националния интерес в модерната глобална епоха на несигурност.

Ние сме наследници на политическа традиция, която в най-тежките мигове за нацията е обединявала мнозинството от българите за борба и промяна, а не е търсила компромис с причинителите на страховете и бедите на българите.

И точно сега е времето, когато мнозинството трябва да се обедини зад простия идеал, завещан от Васил Левски:


“СВОБОДА И ВСЕКИМУ СВОЕТО”

 

Източници:

http://offnews.bg/news/Politika_8/Nova-republika-na-Radan-Kanev-vliza-na-izborite-kani-Da-Balgariia_645402.html#ad-image-9

https://news.bg/politics/svikvane-na-vns-sred-tselite-na-nova-republika-na-radan-kanev.html

http://dsb.bg/bg/blogs/article/4394