Нова алтернатива - партия

 

Наскоро след оправдаването му от съда, бившият военен министър в правителството на Сергей Станишев Николай Цонев учреди на 24 юни 2012 г. поредната партия в България - „Нова алтернатива".

„Намеренията на партията са в самото заглавие. Ние сме нова алтернатива на досегашните всички управления и искаме да предложим нов модел работеща политика с цел нещата да се променят в нашето общество, с нови бизнес модели, с нови начини за развитие на бизнеса, стимулиране на бизнеса, модернизиране на администрацията и т.н. ние можем да водим разговори и да обсъждаме много теми с всички партии, всички сдружения, дали са регистрирани като партии няма значение, важно е да бъдат общи идеите. А нашите идеи са, че стига досега са ни лъгали, нека ние покажем, младите хора, че можем да управляваме по нов начин”, е заявил бившият министър.

В партията влизат основно млади хора и професионалисти. „Нова алтернатива" изповядва патриотичен либерализъм и е насочена към хората с допир до малкия и средния бизнес. Потенциални гласоподаватели са не само работодатели, но и служители.  

На първо място е нацията, е заявил още Цонев. Според него нацията трябва да се събуди и да има самочувствие. Партия Нова алтернатива се обявява за модерна икономика и за качествено управление в полза на хората. Омръзна ми този политически театър, е изтъкнал ексминистърът.

Мото на партията е "Рестарт на България", а логото е изображение на сгънат зелен лист хартия във формата на ракета. Цонев е обяснил, че ракетата-носител за неговата партия ще бъде ентусиазмът на младите хора.

Тъй като според него България е държавата на флашките, той е подарил на журналистите флашки с видео от учредителното събрание на партията.

По думите на Цонев, главният политически противник на формацията му е ГЕРБ; според бившия военен министър управлението на ГЕРБ е непрозрачно. "Аз съм гарантът пред хората, които са до мен, на тази маса, че ще имаме честно и открито управление", е заявил пред присъстващите той.  - „Една от основните цели ще бъде борбата с картелите и олигарсите, като е нужно да се създаде прозрачно управление.” От Нова алтернатива са готови да се коалират с други формации с поглед към бизнеса.

В политическия съвет на новата формация влиза и Камелия Нейкова, зам.-министър на отбраната в периода 2008-2009 г.

Партията разработва своята програма и гради регионални структури - във Варна, Пловдив, Сливен, Бургас, Русе и други градове.

-----------------------------------

В президентските избори 2016 година партията застава зад кандидатурата на ген. Румен Радев (основно подкрепен от БСП), а не кандидат-президентската двойка Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", и бившия царски депутат Минчо Спасов.

В обръщение към симпатизантите на "Нова алтернатива" лидерът й Н. Цонев отбелязва, че страната има потребност от държавен глава, който да бъде "успешен посланик и защитник на националните ни интереси". Според него сред 21-те кандидати за президентския пост впечатление прави единствено Радев - "един доказал се професионалист, със сила на волята да постига успехи, благодарение на личните си качества и положените усилията".