Некомпетентни или престъпни прокурори?

В сайта на телевизията, с която Бареков влезе в сложни отношения, се резюмира делото за Костинбродските бюлетини, което за свое улеснение, ще цитирам изцяло:

"Служители в Мултипринт твърдят, че намерените бюлетини били брак

Аферата "Костинброд" се пропука още на второто съдебно заседание. Служители от печатницата "Мултипринт" свидетелстват, че откритите от прокуратурата бюлетини са брак.

По думите им, камионите за превоз на изборните книжа се проверявали щателно, а шофьорите тръгвали само след сверяване на трите имена и ЕГН-тата им. Складът, в който се пазели изрезките и негодните бюлетини, се заключвал, твърдят свидетелите.

Полиция охранявала помещението още от първия ден, в който започнала работата по отпечатването. За да бъде изпратен в страната, като годен за вота, всеки кочан с бюлетини трябвало да съдържа по 50 броя от тях. Всичко друго се квалифицира като "технологичен брак", свидетелстваха началник-смяна и експедитор от печатницата.

След шумна акция ден преди парламентарните избори миналата година прокуратурата обяви, че са открити над 350 хил. годни за използване бюлетини, предназначени за изпращане в цялата страна. Единствен обвиняем стана бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков." (
http://news7.bg/)

Това, че бюлетините по закон трябва да бъдат в кочани по 50 броя, за да бъдат признати за годни, беше изрично написано и в указанията на ЦИК, които можеше да прочете всеки. Бяха огласени на сайта на ЦИК далеч преди изборите. Това указание беше посочвано, включително и от мен, когато прокуратурата даде онази знаменита пресконференция, на която Сарафов съобщи, че имало "коли с двойни дъна" и беше проведен "съдебен експеримент" - "поемни лица" вадеха от от един чувал кочани, които се състояха от далеч по-малко бюлетини - 10, 12. Така прокурорите  доказваха, че намерените от тях бюлетини са годни и "подготвени за експедиция".

За всеки грамотен зрител пресконференцията беше цирк.

Чудно беше, че няколкото десетки журналисти, намиращи се в залата, не реагираха и гледаха "разкриването на истината" едва ли не с ококорени очи.

Прокурори и медийни звезди или не са познавали законите, или играеха театър, за да измамят публиката.

В единия случай главният прокурор Цацаров и неговите заместници и целокупното му войнство са некомпетентни, в другия са организирана престъпна група.

Кое от двете да изберем?