Начало на разследване

http://www.mediapool.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BB-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-news194449.html

25 юни 2012 г. 

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще излезе до месец-месец и половина със становище за наличие или липса на конфликт на интереси при депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Това заяви председателят на комисията Филип Златанов в понеделник пред БНР, потвърждавайки информацията на в. "Сега", че е започнало производство срещу народния представител.
 
Комисията се е задействала след сигнал срещу Емил Димитров, но Златанов отказва подробности с мотива, че законът не му позволява.
 
По сигнала се работи от 2-3 седмици и комисията ще е готова със становище до месец-два, каза шефът на комисията. Той увери, че не дават приоритет на един или друг сигнал и както и че жалбата срещу депутата от ГЕРБ не свързана с “изнесения шум сред обществото и скандала със Закона за горите”.
 
Емил Димитров коментира също пред БНР, че “явно не е случайно, че името ми изплува сега точно по тежките дебати по този закон”. По мнението на Димитров, който е зам.-председател на комисията по земеделие и гори и е близък с ресорния министър Мирослав Найденов, сигналът е подаден от екосдружения.
 
През последните години името Емил Димитров многократно е замесвано в опити за прокарване на лобистки текстове в различни закони. Сред тях са и последните оспорвани промени в Закона за горите, чрез които се внасят изменения и в Закона за лова. Депутатът е собственик на гори и концесионер на две от най-големите ловни стопанства в страната - "Елен" край Етрополе и "Шерба" край Горен чифлик.
 
Още първите му стъпки в това Народно събрание бяха свързани с предложения за промени в Закона за лова, с които се премахна на практика монополът на националния "Съюз на ловците и риболовците в България". Друго негово предложение - да се удължи с месец ловният сезон за дивите патици, с което те щяха да бъдат отстрелвани в размножителния период, бе оттеглено от самия него след като избухна скандал.
 
Името му се свързва и със заменки с държавни гори, докато е в сила мораториумът за такива, както и опитът му за частично отпадане на забраната.
 
След критиките в евродоклада от 2010 г. за порочната практика, се оказа, че той е направил една от най-мащабните заменки – 900 дка. Тогава Димитров обясни, че няма нищо общо с фирмата, направила замяната, а дружества с негово участие имат акции в нея.
 
Емил Димитров стана популярен и с това, че дружество с негово участие отново чрез замяна получи 11 дка край Несебър. Димитров, който е бивш председател на асоциацията на търговците с тютюн, беше и сред най-активните противници на пълната забрана на пушенето.
 
На 16 май Коалиция “За да остане природа” е публикувала на сайта си апел към Комисията за конфликт на интереси да се заеме с Емил Димитров заради прокараните от него промени в Закона за горите.
 
Съгласно подадена от него декларация, Димитров е собственик на гори и земеделски земи, а свързани с него лица, съгласно публикации в медиите, са собственици и управляващи на фирми, свързани с горско стопанство, дърводобив, стопанисване и ползване на дивеч в дивечовъдни участъци, посочват от коалицията.
 
Частният интерес на Емил Димитров вероятно се изразява в получаване на облага от материален характер, защото е подкрепил предложението на други народни представители за промени в Закона за горите, което води до улесняване на изсичането на частни гори под 20 декара, каквито той притежава, предполагат природозащитниците.
 
Също така депутатът е внесъл и е гласувал предложение за промени в Закона за горите, което премахва дължимата към държавата сума при промяна на предназначението на горски имоти и земеделски земи за строителство на ски лифтове, ски писти и открити съоръжения, обслужващи спортни, културни, както и религиозни нужди. Това изменение вероятно би намалило разходите на Емил Димитров и на свързани с него лица и фирми, когато искат да извършват такива строежи в притежаваните от тях горски имоти, се казва в съобщението на “За да остане природа”.
 
Емил Димитров е внесъл и е гласувал в полза на текстове в промените в Закона за горите, които премахват дължими суми за охрана и опазване на дивеча при ползване на държавна база в ловните стопанства, каквато вероятно ползват и свързани с него лица и фирми, припомня организацията.
 
Депутатът обясни пред БНР, че е имал лични гори, но ги е продал, както и че е излязъл от всички фирми, свързани с горския бранш. Няма от какво да се притеснявам, с името и подписа си стоя зад всички поправки които съм предложил, каза Димитров.
 
Той направи забележка на водещата, че в разговора си с Филип Златанов е направила “силно некоректно” внушение, че се ползва с протекцията на премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов. Цял живот съм се оправял сам, не си спомням някой да ми е помагал, каза Димитров.
 
Според закона за конфликт на интереси, ако се установи такъв за Емил Димитров, го грози глоба от 5 до 7 хил. лв., а ако нарушението е повторно – от 7 до 10 хил. лв. Той обаче не може да бъде "освободен от длъжност", както това е предвидено за други, тъй като по конституция за това е необходимо решение на Конституционния съд, и то само ако има влязла в сила присъда за умишлено престъпление. Той обаче може да подаде сам оставка. Законът предвижда още възнаграждението, получено при конфликт на интереси за периода, през който той е бил укрит, да се отнеме в полза на държавата или общината.
 
Димитров каза, че не се притеснява от глоба и отбеляза, че дарява цялата си депутатска заплата на домове за сираци. Той е на мнение, че въобще няма да се стигне до установяване на конфликт на интереси.