Началото

Горбачов - човек на десетилетието
Горбачов - човек на десетилетието
Снимка: АП-БТА

(25 декември 1989) Американското списание "Тайм" избира Михаил Горбачов за "човек на десетилетието". Редколегията на списанието е оценила съветския ръководител като "движеща сила на най-важните промени през 80-те години" и "човека, отговорен за края на студената война".

 

ПО ЖИЦАТА
В ТЪРСЕНЕТО НА НОВ СОЦИАЛЕН РЕД


НАЧАЛОТО


Откъде започна пътят, който доведе до рухването на комунизма, до демокрацията, до Седмото велико народно събрание и до избора на нова конституция?

 

 

 

От Кремъл. "Световната социалистическа система" си имаше команден център. Всеки опит да се направи нещо без разрешение от Москва, ЦК на КПСС и съветския вожд се размазваше с танкове и "временна" окупация.

Горбачов беше разбрал, че системата трябва да се промени и имаше смелостта да започне. Отхвърли "доктрината Брежнев" - за ограничения суверенитет, и каза на съюзниците си от Източна и Централна Европа:

"Свободни сте. Оправяйте се сами!"

От всички "братски партии", единствено от ЦК на БКП, както твърди Александър Яковлев, тогава вторият човек в Съветския съюз, не разбрали за какво става дума и постоянно досаждали на Кремъл: "А сега какво да правим? Може ли еди-какво си?"

Докрай не разбрали, че могат сами.