Националистическа партия на България

Учредяването на Националистическата партия на България е обявено на пресконференция на 9 ноември 2013 г. в София – дата, на която се чества годишнината от историческия антисемитски хитлеристки погром, известен като „Кристалната нощ”, извършен през 1938 г.

Сред учредителите на ултранационалистическата и популистка партия са „Национална съпротива“,Българска национално-радикална партия, партиите „Свобода“ на Павел Чернев и „Либертас България“ на Христо Атанасов, сдружение „Офанзива“ на футболните агитки, екстремистки групи, включващи местни секции на международната неонацистка мрежа „Кръв и чест”, група неформални младежки патриотични организации и неформални националистически групи от София и страната.

На учредителното събрание на Националистическа партия на България не са допуснати медии, освен „Фокус”. „Партията ни не е тайно общество, но ние сме хора от малко по-специфична порода, и една част от нас се притесняват от публичност”, обяснява Симеон Костадинов, член на Централното ръкводство на партията.  Костадинов е бил в “Атака” до 2006 г., впоследствие израства като политик под крилото на Павел Чернев. По негови думи, НПБ наброявала над 3500 членове.

Освен С. Костадинов в Националния изпълнителен комитет са избрани още Благовест Асенов и Тодор Тотев.

Някои приоритети на партията, очертани от С. Костадинов:

  • Връщането на наборната военна служба.
  • Източноправославното вероизповедание трябва бъде обявено като официално, а не като традиционно, каквото е сега за страната.
  • Закриване на Българския хелзинкски комитет, Отворено общество и всичките им производни.
  • Изключително строга и рестриктивна наказателна политика по отношение на битовата и малцинствената престъпност.

Пред медиите от новоучредената партия оповестяват, че целят „хомогенно и чисто национално общество”, „държава, защитаваща само българските национални интереси”, „разправа веднъж завинаги с всички врагове на Родината в лицето на партиите от статуквото, икономическата олигархия и чуждата резидентура“, „прочистването на страната ни от чуждоземната и инородна имигрантска измет, която залива улиците на градовете ни, и държи в състояние на страх българското население“, ограничаване на свободното сдружаване на гражданите в лицето на правозащитни организации и вероизповедания, установяване на православието като официална религия на държавата и др. В изпълнение на тези цели от НПБ  правят невъоръжени патрули за охрана на българите от имигранти и цигани. "Циганският терор ще бъде смазан с железен юмрук, защото няма друг начин. Истината е, че навън се води война, и в тази война жертвите сме ние, към момента”, заявява Костадинов.

НПБ е обвинявана в нападението на нелегални имигранти и бежанци в България. Сравнявана е с гръцката партия "Златна зора".

На изборите за европейски парламент през 2014 г. партия НПБ заедно с влезлите в нея организации "Кръв и Чест", "Национална Съпротива", "Стрейт Едж" и различни фен фракции създават инициативен комитет, който издига Николай Йовев - Горския като независим кандидат. ЦИК първоначално го регистрира, но впоследствие поради недостатъчен брой внесени подписи за регистрация, я заличава. Поради това НПБ не успява да участва в изборите за Европейски парламент.

На регистрацията на партията се противопостави група от 112 общественици, които призовават главния прокурор Сотир Цацаров прокуратурата да застъпи пред съда отрицателно становище за регистрацията на партията. Сигналът на 112-те е иницииран и юридически обоснован от правната програма на Българския хелзинкски комитет. В отговор на този призив прокуратурата внася в съда отрицателно становище. Делото за разглеждане на регистрацията на партията се забавя, поради невнасянето от учредителите на всички необходими документи. В крайна сметка, от НПБ сами изтеглят документите си и производството е прекратено. Така партията не получава регистрация.