Национален идеал за единство (НИЕ), Политическа партия

 

Партията е създадена в началото на 2010 г., когато група около кмета на Пловдив Славчо Атанасов се отделя от партията ВМРО-БНД. Това става малко след извънредния конгрес на ВМРО-БНД на 17-18 октомври 2009 г., когато Атанасов не е избран за председател на партията на мястото на Красимир Каракачанов.

На национален конгрес, проведен на 12.06.2010 г. в  София, политическа партия „ВЯРА МОРАЛ РОДОЛЮБИЕ ОТГОВОРНОСТ - НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ ЗА ЕДИНСТВО”, приема своя устав и избира за председател на партията Петко Атанасов. (През 2012 г. партията запазва само името Национален идеал за единство (НИЕ).

За себе си те казват:

"За нас, възстановителите и членовете на свещената Организация, идеалите на ВМРО днес са въплътени в посланията - Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност.

Политическата формация Вяра Морал Родолюбив Отговорност - Национален Идеал за Единство (ВМРО-НИЕ) е реализация на духа, идеологията и патриотичната същност на организацията ВМРО, създадена през 1893 г.


Днес ВМРО-НИЕ е общобългарска национална партия с над 320 структури в цялата страна и многохилядна членска маса. Партията ни има свои представители в местната власт - общински съветници и кметове в над 70 общини в България и открито е поела своята отговорност пред българските избиратели.


Политическа партия ВМРО-НИЕ заявява открито и последователно своята позиция по всички важни за българското общество проблеми.


Предприехме широка национална кампания срещу слабото усвояване на еврофондовете и огромните загуби, които българската икономика търпи заради това (www.pari-nyama.eu) За нас усвояването на тези пари е истинската антикризисна мярка, стига тези средства да се изразходват рационално и прозрачно.


Ние първи ясно и категорично поискахме оставката на финансовия министър заради безсилието му да се справи с кризата и с ширещата се контрабанда в невиждани до сега размери.


ВМРО-НИЕ открито застана зад авторитета на българска наука като подкрепи БАН не само морално , но и с действия. Организираните съвместно с Академията срещи с бизнеса ще приложат в практиката множество научни открития.


Няма да спрем да отстояваме съхранението на българщината в Република Македония и зачитането на интересите на наследниците на българските бежанци. ВМРО-НИЕ е срещу безрезервна българска подкрепа за влизане в ЕС на Македония и Сърбия, докато не започнат да се спазват човешките права на българите, живеещи в тези държави."

На 18 октомври 2012 г. медиите съобщават, че партиите ЛИДЕР и Национален идеал за единство (НИЕ), доскоро ВМРО-НИЕ, продължават кампанията си „Да съживим България", а лидерите им са подписали споразумение за съвместно явяване на парламентарните избори през 2013.

Според тях двете партии могат да предложат мерки за подобряване на икономическата свобода, за икономически растеж и развитие на българското производство, за повишаване на заетостта, доходите и сигурността на българите.

„Ние имаме потенциал да представим решения за тези въпроси", е заявил  по време на пресконференция председателят на ЛИДЕР Кънчо Филипов. Основания за тази увереност му давали и резултатите, постигнати на местните избори преди година. По думите му, двете партии са събрали общо над 4% от гласовете на избирателите. Основната цел, която си поставят, е  да влязат в следващия парламент с обща парламентарна група.

И според бившия кмет на Пловдив Славчо Атанасов, който е член на НИЕ, няма нищо по-естествено от това двете партии да се обединят, тъй като изповядват общи ценности. „Съвременният патриотизъм може да се изрази с три думи: икономика, икономика, икономика", е изтъкнал той.

Атанасов е отправил критики към управлението на последните няколко правителства, които според него са огромни длъжници на българските граждани. По думите му българската икономика е изправена пред катастрофа, а българите с всеки изминал ден живеят все по-зле.