Националдемократическа партия /НДП/

На 2 юни 2012 г. в София се провежда учредителният конгрес на подготвяната от месеци  нова патриотична партия  от отцепили се и отлюспени от "Атака" депутати и активисти. За председател на Националдемократическата партия е избран Димитър Стоянов, който беше и председател на Инициативния комитет за учредяването на партията. Стоянов е  настоящ евродепутат и бивш зам.-председател на Атака, бивш съратник и доведен син  на Волен Сидеров. "Всички тук вярваме, че можем да направим промяна. Аз искам да променя света, като започна от страната си", обявява в приветственото си слово  Д. Стоянов.

Капка Георгиева - член на УС на НДП заявява: "Днес е добър ден за българския национализъм и смятам, че ние ще поставим основите на модерния български национализъм."

В управителния орган на партията влизат седем души, сред които председателят, майка му Капка Георгиева (Сидерова), Десислава Кочовска - дъщеря на Вера Кочовска, двама настоящи и независими депутати Петър Хлебаров и Борислав Стоянов, Величка Христева - председател на Асоциацията по фехтовка, и юристът Чавдар Стоянов. Другите трима от петимата бивши депутати на "Атака", които бяха членове на Инициативния комитет, обявиха оттеглянето си от НДП. "Не приемаме съставянето на политическа формация, базирана на лидерски и семеен тип, каквато се очертава да бъде "Националдемократична партия" с лидер Димитър Стоянов",  се казва в декларация за медиите, подписана от Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов. Партиите се създават по идеологически признак, а не по семеен, посочват те и допълват, че това не отговаря на разбиранията им за модерна и демократична партия.

Приет е устав на НДП.

За символ на новата партия е избрана птицата феникс.


Главната цел на новата политическа сила е „защита на националния интерес”.

Сред обявените приоритети на Националдемократичната партия са:


Постигане на икономически растеж чрез ефективно и пълно
усвояване на средствата по всички програми и фондове на ЕС, като голяма част от евросредствата трябва да бъдат насочени с предимство към дребния и средния бизнес.

Инвестиции в науката - основата на икономическото развитие.


Модерно здравеопазване и  образование по европейски модел.


Подобряване на сигурността на гражданите чрез "реорганизация на полицейския апарат" и "пряк избор на съдии и магистрати".


Партията ще работи за нова прозрачна система за изчисляване на пенсиите по примера на социалните европейски държави, която ще осигури стабилността на системата и пенсионен доход над прага на бедността.


Осигуряване на стимули за младите при създаването на семейство, раждането и отглеждането на деца, държавно гарантирано жилищно кредитиране и подобряване на условията за отглеждане на деца от млади работещи майки. Данъчните облекчения са един от начините за преодоляване на демографката криза.


Тези цели могат да бъдат реализирани чрез: развитие на гражданското общество и участие в изборите; внасяне на законодателни промени, вкл. и изменение на конституцията; участие в дебати. Като най-важен подход са посочени „съвместни действия със сходни политически и граждански организации” както у нас, така

и с партии в чужбина.

И накрая - чрез "всички други разрешени от закона средства, присъщи на дейността на политическите партии".


Формацията е отворена към всички партии, които изповядват патриотични цели и идеи. Национал-демократичната партия няма да работи с ДПС, защото я смята за антиконституционна. От партията отричат да са подписвали споразумение за бъдеща подкрепа на правителството на ГЕРБ. От европейските политически семейства ще търсят легитимация от консерваторите и реформистите в Европейския парламент като например Партията "Право и справедливост" в Полша, чешките консерватори, Словенската национална партия, Партията на истинските финландци.


Новата Националдемократична партия ще защитава националните
интереси с демократични средства. От партията смятат, че е отминало времето на истеричния и газиран национализъм. Според тях тук ще бъде истинският национализъм, а не фалшивият на партия  "Атака". Според лидера на “Атака” Волен Сидеров обаче отцепниците от неговата партия изпълняват политическа поръчка на ГЕРБ, за което получават пари. 

 

Хронология
До новата формация се стигна, след като в "Атака" през 2011 г. избухнаха скандали с пълна сила. Трима депутати  напуснаха ПГ на "Атака" - Валентин Николов, Огнян Пейчев и Кирил Гумнеров се разграничиха от действията на партия "Атака" и нейното ръководство на Великден при храм-паметника "Св. Александър Невски", на Атонския манастир, в Батак, разправиите с посланици на различни държави и "екшънът" пред джамията в центъра на София (сблъсъците пред джамията "Баня Башъ" на представители на "Атака" с мюсюлмани по време на петъчната им молитва). Тримата обвиниха  още  лидера на "Атака", че ги е принуждавал като водачи на депутатските листи да подписват декларации, които се оказали поръчителства върху заем от 150 хил. евро. Борислав Стоянов, Петър Хлебаров, Димитър Карбов и Огнян Тетимов напуснаха последни "Атака" на 21 декември 2011 г. - в деня на конгреса на партията, на който Сидеров беше преизбран. С напускането си обаче четиримата поставиха групата на "Атака" пред разпад, тъй като тя остана с 10 депутати - на минимума, за да съществува.

Паралелно с това партията се разтресе и от семейните скандали на лидера Сидеров и съпругата му Капка Георгиева - Сидерова, съратничката и съоснователка на партията, главен редактор на в. "Атака" и общински съветник, в чиито разправии е страна и синът на Капка Димитър Стоянов. На 17 ноември 2011 г. на заседание на Парламентарната група на "Атака" Стоянов поиска оставката на втория си баща Волен Сидеров заради лошите резултати на партията на президентските и местните избори. Последва отстраняването му като зам.-председател на "Атака" и изключването му от партията. Възникна и спорът кой иска да превземе партията – депутатката Деница Гаджева, за която се твърди, че е в близки отношения с лидера на "Атака", или Капка Сидерова, която вече се раздели със Сидеров.  Последва изявление на Капка, че  до няколко месеца парламентарната група на "Атака" няма да съществува и ако има достойнство, Волен Сидеров трябва да подаде оставка. На 21 ноември с.г. Сидерова бе уволнена като главен редактор на в. "Атака".

На 21 март 2012 г. Стоянов обяви, че  ще прави нова патриотична партия, заедно с петима бивши депутати от "Атака", сега независими - Борислав Стоянов, Валентин Иванов, Димитър Карбов, Огнян Тетимов и Петър Хлебаров.   Заявления за напускане на партията подали и около 15-ина общински структури от избирателните райони на петимата депутати - Велико Търново, Варна, Стара Загора, Добрич и Благоевград. На 25 март в София  бе избран Инициативен комитет за учредяване на НДП, който бе  оглавен от Димитър Стоянов. Сред учредителита са петимата депутати, напуснали "Атака", Капка Георгиева, Спаска Митрова, общински съветници от Варна и Свищов - общо 90 души, по думите на Стоянов. Приета е и учредителна декларация, както и решението на 2 юни да се проведе учредителният конгрес на НДП.