Натискът от бежанци

Monika Demirova

Натискът от бежанци по границата ни все повече се засилва, а центровете за настаняването им са препълнени. За това се обмисля отварянето на още няколко бежански лагера, които да поемат потока от нелегални мигранти. За опазването на границата, която е външна за Европейския съюз, България очаква помощ от страните членки.

Поне три бивши военни поделения в областите Бургас, Ямбол, Хасково и в Югозападна България се подготвят за бежански лагери, разкриха източници на "Стандарт". Тези дни районите са били посетени от експерти, които преценяват годността на постойките, необходимите ремонти за да станат обитаеми, както и доколко може да бъде осигурена сигурността в тях. Местата, които се оглеждат за бежански центрове се пазят в строга тайна, тъй като има притеснения, че местното население ще се вдигне на протести.

Единият от вариантите е поделението на бившия сапьорен батальон в елховското село Бояново. 300-те декара обаче от години не се стопанисват и са в руини. Поделението е изоставено през 2003 г., а още през 2013 г. имаш е планове за превръщането му в миграционен център. Местните твърдят, че ремонт не е възможен или ако бъде извършен такъв ще излезе изключително скъпо. В центъра на селото обаче са бившите военни блокове, към които също има планове за ремонт и превръщането им в общежития за бежанци.