Народна партия "Свобода и достойнство"

 

На 27 септември  2012 г. е обявено създаването на ново политическо течение и задвижването на процедура за учредяване на Народна партия „Свобода и достойнство".

Според основателите - отцепилите се от ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов - в новата формация ще могат да се включат много хора, които досега са работили като пчелички по места, но не са  получавали възможност да бъдат избирани.

„След 22 години имаме претенциите да поставим ново начало. По същия начин тръгнахме и преди 27 години, когато бяха засегнати изконните човешки права. Въпреки тоталитарния режим ние издигнахме глас в защита на хората, най-тежко пострадали от този режим", заявява Дал и подчертава: „След 3 години и половина, когато излязохме от затворите, ние взехме категоричното решение да останем в България. Бяхме и все още сме идеалисти".

Според него обаче шепа хора са опропастили мечтите за добро бъдеще на целия български народ и поради това е необходимо ново начало, за да се промени тази дългогодишна агония. „Ние искаме да върнем достойнството на българския народ и имаме големи амбиции за това". Новата партия ще бъде позиционирана в центъра, център-дясно. По думите на Корман Исмаилов по националното радио това ще бъде общонационална партия, насочена към всички граждани, макар че тя естествено ще има подкрепа от определени райони в страната.

Дал отхвърля твърденията, че ще бъдат патерица на която и да е друга политическа сила. „Не ви обещавам нищо лесно, пътят е много дълъг и труден. Трябва много денонощна работа, за да спечелим сърцата на хората, за да ни подкрепят" в предстоящите избори.

Сред основните цели, които си поставя Народната партия „Свобода и достойнство", са:
- издигане на образованието и науката в най-висок обществен приоритет и общонационална цел;
- създаване на заетост и спиране на изтичането на работна сила и специалисти от страната;
- ефективна реформа в здравеопазването;
- провеждане на безкомпромисна политика за превенция и борба с корупцията;
- реформи в съдебната система;
- ускоряване и задълбочаване на процесите на сближаване и интеграция в ЕС;
- издигане на взаимоотношенията на България с балканските държави.

 
Комитетът за учредяване на Народна партия "Свобода и достойнство" наброява 99 души. Сред тях присъстват имената на Руслан Семерджиев, бивш депутат от СДС в 36-то НС, Кирил Ерменков, бивш транспортен министър по време на правителството на Беров и близък до БСП., както и това на Румен Биков - министър на промишлеността в правителствата на Филип Димитров и на Любен Беров от СДС.

---------------------------

Партията се учредява официално на 1 декември 2012 г. За председател е избран Корман Исмаилов със 100 % от гласовете. Издигната е и кандидатурата на Касим Дал, но той си прави самоотвод.

На учредителното заседание в НДК присъстват гости от целия политически спектър, включително министърът на културата Вежди Рашидов, който заявява, че присъства като личен приятел на Касим Дал, но предава и поздравленията на премиера Бойко Борисов.

Прочетен е също така поздравителен адрес от турския премиер Реджеп Ердоган,  посрещнат с аплодисменти в залата.

Гости на конференцията са още лидерът на СДС Емил Кабаиванов, неуспелият кандидат за президент на СДС Румен Христов, Татяна Дончева, земеделците Петя Ставрева, Румен Йовчев и Николай Ненчев, лидерът на НДСВ Христина Христова и проф. Огнян Герджиков. Отсъства обаче Мария Капон, с чиято Единна народна партия  Дал си взаимодейства на миналите местни избори.

Присъстват и чуждестранни делегации от Турция, Македония, Черна гора и Косово.

В ръководството на новоучредената партия влизат 13 души, а на първото заседание предстои председателят да предложи четирима свои заместници.

Дал заявява, че правят нещо уникално и неслучайно на учредяването присъстват толкова много хора.  По думите му те от година и нещо работят, обикалят регионите и ще продължават да изграждат структури и да се готвят за парламентарните избори. Според него няма да е проблем да вллязат сами в следващия парламент, както и да имат 15-20 народни представители, но ако може, добре е депутатите им да бъдат 35-40.

По отношение на ДПС от партията твърдят, че не са проект за отклоняване на гласове от ДПС а целта им е да привличат гласове.

По отношение на тогавашното управление Исмаилов припомня, че още преди време е коментирал, че принципите на ГЕРБ са грешни, защото пътищата и инфраструктурата не водят автоматично към икономически ръст и заетост, от които най-много се нуждае обществото ни. Различните региони  обаче възприемат по различен начин действията на ГЕРБ - има положително и отрицателно отношение в големите градове, малките градове и местата извън България.

За участието си в предстоящите избори - самостоятелно или в коалиция, обявяват, че ще решават в зависимост от това дали ще срещнат съюзници, с които споделят същите ценности.

Партията участва в управлението в рамките на Реформаторския блок по време на второто правителство на Бойко Борисов (7.11.2014 - 27.01.2017)..