Народен съюз - коалиция (2015)


На 22 юли 2015 г. възниква нов “Народен съюз”, в който влизат шест партии – БАСТА на отцепилия се от ГЕРБ Мирослав Найденов, "Бъдеще и развитие за България" (БРБ) на Светлин Танчев, Земеделският народен съюз (ЗНС) на Румен Йончев, "Гергьовден" на Любен Дилов-син, Съюза на свободните демократи (ССД), свързан със Стефан Софиянски и БДС "Радикали" на Евгени Бакърджиев.

Поредната коалиция ще се бори за кметските места в над 200 общини на предстоящите през  октомври 2015 г.местни избори. Кани се да издигне интересна фигура за кандидат-кмет за София, който да се изправи срещу Йорданка Фандъкова, макар че тя според проучванията е безспорения фаворит в надпреварата в столицата.  Според Любев Дилов-син, говорител на БДЦ: "Рано е да се каже името, в средата на август може би ще го представим." Освен това Дилов-син заявява, че скоро към тях ще се присъединят още 2-3 формации, имената, на които остават в тайна.

Планира се след местните избори, на които ще участват заедно, партиите да се разпуснат и да се обединят в една. "Целта е да станем сериозен политически субект", обяснява Румен Йончев.

Политическата формация е центристка и засега, поне докато не минат местните избори, ще има трима съпредседатели – Драгомир Стефанов от "Гергьовден", Светлин Танчев и Румен Йончев.

Във връзка с възникването на новата коалиция се предвижда скоро парламентарната група пак да смени името си, като стане вече "БДЦ – Народен съюз".

Според Дилов-син депутатите от партиите в Народен съюз имат различия, но не толкова сериозни, че да се раздели целостта на парламентарната им група - БДЦ.

Петимата депутати от Народен съюз няма да подкрепят промените в Конституцията, предложени от ГЕРБ, ПФ и РБ. Според Явор Хайтов е ясно, че съдебната система се нуждае от промяна, но тя е закъсняла повече от девет месеца и освен това ."Така предлаганите ни промени не са това, от което се нуждае българското общество и съдебна система.".

 

(“За по-малко от година след парламентарните избори това ще е третото име на групата на депутатите на бизнесмена Христо Ковачки и бившите народни избраници на евродепутата Николай Бареков. Те влязоха в Народното събрание с името на партията на бившия телевизионен водещ - "България без цензура". След като формацията на Бареков се разпадна, а ЛИДЕР се опита да привлече на своя страна част от депутатите му, името на парламентарната група беше сменено на БДЦ, а сега отново ще претърпи промяна” – коментира  Камелия Цветанова в Dnes.bg .)