НЯКОИ ИЗВОДИ ОТ СРЕЩАТА БОРИСОВ – ЙЪЛДЪРЪМ

Александър Йорданов Александров

Срещата се проведе в условията на подобряване на отношенията между Турция и Русия. Явно преди това в диалога между България и Турция по проблема с мигрантите не е била необходима функция на "посредничество" спрямо ЕС. Турция тогава отлично разбираше, че България не е нещо различно от ЕС.

След стоплянето на отношенията между Русия и Турция, явно и в Турция, както преди това "по традиция" в Русия, започват да гледат на България като на държава, която може да бъде използвана за техни цели, защото хем е в ЕС, хем може да бъде и "пратеник" в ЕС – да отнесе някое послание – Ердоганско или Путинско, все едно. Държава с двойнствена роля в европейската политика.

Показателно е, че такава посредническо-пощаджийска мисия Йълдъръм не си позволи да предложи на гръцкия премиер Ципрас. Впрочем, май вече пробвахме да отнесем и Путинското послание за възобновяване на енергийните проекти в ЕС. С други думи – бива ни за тази роля!

Но за този нов, различен поглед на Турция към България, издържан изцяло в "руски дух", основание дава за съжаление непоследователната българска политика.

Въртенето на някакви двустранни игрички – българо-руски и българо-турски, облечени в общи приказки на загриженост за България, са крайно опасни. Мигрантската криза може да бъде решена с общите усилия на страните членки на ЕС, а не с двустранни българо-турски преговори. В момента и Русия и Турция имат интерес от дестабилизиране на Европа. И не го крият. За какво тогава е необходимо нашето посредничество?

За да откажем Турция и Русия от този им мерак или за да подсилим надеждите им, че меракът им може да се осъществи.

Проблемът с мигрантите може да бъде решен не когато турците получат безвизов достъп до Европа, а когато ЕС, САЩ и Турция намерят ефективно военно решение в Сирия, отстранят президента Башар Асад и дадат възможност за постепенно умиротворяване на страната. Антиевропейската насоченост на руската политика и опитът да се рекетира ЕС от страна на Турция са изключителни опасности за националната сигурност на България.

И политиката не е като българското футболно първенство, където можеш "да бутнеш" на едни, а от други – да си върнеш "загубените" точки. В политиката има принципи. Особено в политиката на Европейския съюз. И интересите се защищават по-добре, когато се спазват принципите. Ако Турция иска да предаде нещо на Европейския съюз тя би трябвало отдавна да е научила, какъв е пътят за това. Ако не го е научила и разчита на „руски номера” още по-лошо за нея. Но и за нас не е добре, че се връзваме на тази игра. Защото дори и във футбола има правила. Затова и предаването на някакво "послание" на Йълдъръм чрез Борисов е нарушение на правилата. И самото говорене от страна на български политици от типа: "ние"/България/ и "те" /Европейският съюз/ е вече влизане в полето на руско-турската игра. И нарушаване на принципи.

Политици като Путин и Ердоган не разбират от отстъпки. Отстъпките и компромисите с тях само увеличават наглостта им. Те се възбуждат от самата мисъл, че могат да рекетират някого, че могат да изнудват – народи, държави. Но българските политици знаейки това не трябва да влизат в тяхната игра, не трябва сами да се превръщат в изнудвачи. Но как да защитим своите национални интереси без да се путинизираме и ердоганизираме?

Много просто. Като управлението създава такива възможности, че България да става все по европейска, западна, натовска държава. Повече Европа и НАТО в България, повече европейска и натовска България, това е отговорът на хитреци-рекетьори и диктатори като Ердоган и Путин. Не се иска много в това отношение. Иска се само достойнство – българско, европейско, натовско. Просто достойнство.