НЕУДОБНИ ДУМИ ИЛИ ПОДРОБНОСТ ОТ ПЕЙЗАЖА

Александър Йорданов Александров

 

На фона на това, което в момента се случва в парламента, още по-тъпо, безсмислено и провокативно изглежда решението на "Нова република", "Да, България" и "Реформаторския блок" да се явят разделени на изборите. Още повече, че всички умни и разумни хора предупреждаваха изживяващите се като политически лидери на дясното, че това разделение е грешка.

Тъжна история. Гражданите, които първи поискаха промяна в България, които първи издигнаха глас за европейска и натовска България, които не бяха комунисти, не бяха ченгета, днес не са представени в парламента, няма ги и в управлението на страната. За 27 години демокрация това е най-тежкият ден. В парламента ще липсва гласът на автентичните некомунистически хора.

Не съм допускал, че ще стигнем до такъв политически провал. До последно вярвах, че Господ ще ги вразуми „нашите”. Но не би. Господ помага, но в парламент не вкарва.

Нацвъкаха се в дясно партийки и лидерчета, вманиачиха се, че представляват нещо повече от това, което виждат в огледалото. И ето го резултатът: Каракачанов, Сидеров и Симеонов на власт, Марешки – миротворец, Нинова – опозиционерка, Данчо, с оня прякор – говорител на европейското. А отгоре – Той, Борисов, непоклатим. За трети път.

Липсват ми политолозите, които манипулираха години наред, че ГЕРБ ще направи коалиция с БСП. И караха някои ситни десни лидерчета да повтарят като папагали същото след тях. Точно тази мантра насочи в грешна посока атаката на „автентичната десница” и я изхвърли от парламента.

Разбира се, ще има нови избори. Първата възможност ще се открие през есента на следващата година. Отсега могат да си запишат това десните политици. Ще бъде ли обединено и готово дясното за тях? Още ли ще се люспи, отрича, хули взаимно? Още ли лидерчетата му ще доказват попонайството си?

Но, млъкни сърце! 

Новото правителство на България е факт. Останалото , включително и моите неудобни думи, са вече само дребна подробност от пейзажа.