НДСВ /Национално движение Симеон Втори - Национално движение стабилност и възход/

На 6 април 2001 г. Симеон ІІ прави обръщение към българския народ, в което се обявява за нов морал в политиката и борба срещу корупцията, като обещава за 800 дни да донесе промяна в жизненото равнище на хората. Основава Национално движение Симеон Втори (НДСВ).

Тъй като не успява да получи съдебна регистрация като партия, НДСВ взема участие в изборите за 39-о народно събрание през юни 2001 г. в коалиция и с мандата на други две малки партии (Партията на българските жени и Движението за национално възраждане "Оборище"). Участието му в изборите е успешно - печели 43% от гласовете на изибирателите. След учредяването на НС, в което НДСВ има 121 депутата, парламентарната група на НДСВ номинира председателя на коалицията за министър-председател и му връчва мандат да състави правителство. Симеон Втори е избран за министър-председател на Република България и се превръща в премиера Симеон Сакскобургготски.

На 20 юли 2001 г. е постигнато споразумение за коалиционно управление на НДСВ и ДПС.

На 6 април 2002 г. НДСВ се преобразува в политическа партия с лидер Симеон Сакскобургготски.

На парламентарните избори за 40-о народно събрание, произведени през 2005 г., НДСВ получава 21.83 % от гласовете (53 мандата), което му отрежда място на втора политическа сила. Това налага коалиция с БСП и ДПС, като новото, коалиционно правителство е съставено с мандата на Движението за права и свободи.

В изборите за Европейския парламент през 2007 г. НДСВ успява да спечели само 1 мандат; представител в европарламента от листата на от НДСВ е Биляна Раева.

Към края на мандата на 40 НС парламентарната група на НДСВ се стопява на 35 души, тъй като част от неговите депутати по различни причини и време напускат групата. Шестнайсет от напусналите образуват нова група - Българска нова демокрация.

На 3 юни 2007 г. на оспорван конгрес и още веднъж на 18 октомври 2008 НДСВ приема ново име - НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ СТАБИЛНОСТ И ВЪЗХОД, като запазва абревиатурата си.

След като НДСВ дълго време е председателствано от Симеон Сакскобургготски, на 28 ноември 2009 година на 5-ия извънреден конгрес за нов председател на партията е избрана Христина Христова, а на 27 октомври 2013 г. на този пост е избрана Антония Първанова (към тази дата евродепутат).Първоначално НДСВ се обявява за консервативна партия. Кандидатства за членство в ЕНП (Европейската народна партия), но поради противодействието на другия член на ЕНП от България, Съюза на демократичните сили, не е приет там. Тогава НДСВ се преориентира към политическия център, и то успешно, като става пълноправен член на Либералния интернационал по време на проведения през май 2005 г. в София конгрес на ЛИ. Тогава НДСВ декларира, че е създало управляваща либерална коалиция - с ДПС и Новото време.

Централата на НДСВ се помещава в сградата на ул. "Врабча" 23, София.

Символите на НДСВ:

знак - седефена раковина на жълт фон;

знаме - жълто, с правоъгълна форма и изобразен в средата знак на НДСВ;

печат - кръгъл, с изобразен в центъра знак и изписано наименованието на партията.

 

Централните органи на НДСВ включват:

Конгрес;

Национален съвет;

Политически съвет;

Лидер (председател);

Контролен съвет.

 

Местните органи на НДСВ се състоят от: общински координатори; общински събрания; областни координатори; областни съвети.


НДСВ има младежка организация, която се нарича Либерална младежка асамблея. Неин председател е Борис Вардев.

 

Линкове