Моделът за съдба

Доминиращият престижен модел за индивидуална съдба играе значима роля във възпроизводството на обществото. Социализацията на новите генерации преминава под негово влияние.

Каквото и да говорят родители и учители, когато детето вижда, че добре живеят и са влиятелни простаците, наглите, тарикатите, че те са център на обществено внимание и интерес, ползата от бащинските и даскалски съвети е малка. Когато в обществото броди призракът на лесен и успешен живот в чужбина, няма как да спреш десетки хиляди да тръгнат да гледат баби или да мият чинии по чужди държави.

Затова не бива да се чудим защо абитуриентите се обличат в стил "Хахо" и се държат като откачени под звуците на чалгата. Не бива да се вайкаме колко много емигрират.

В обществото ни господстват такива модели за престижна съдба!

Тези модели са важни, защото вън от екстремните ситуации човек се подчинява на мотивите за значимост, авторитет, чест, достойнство, уважение, смисъл...

Човек търси, намира или губи, значима съдба!

Той, Тя, ще изберат да имат едно дете или да останат бездетни, защото такъв е примерът, който виждат в уважаваните и успели хора.

Хубаво е да си нагъл, тарикат и ментарджия, защото ще имаш лъскава кола, пари, имот и будалите ще ти се кланят и свалят капа.

За пари дупе даваш, защото с пари всичко се купува - съд, депутатство, орден, слава, служба, здраве.

Кланяш ли се на силния, лижеш ли задника му, ГОЛЕМ СИ!..

Битовата престъпност е ужасна, не толкова защото човек остава гладен, бит, ограбен, а защото е УНИЗЕН! Посегнали са на неговото достойнство като човек. Поругали са съдбата му.

Посегателството върху дребната собственост е посегателство върху ТРУДА на човека и неговата идентичност. Той не просто има крава, тя е част от него, от неговия труд и живот...

Повечето проблеми на нашето общество са резултат от ЗЛА представа за успех. От грубото погазване или пренебрегване на честта, достойнството, труда, смисъла на живота!

А това определя съдбата на народа и държавата.

От тази гледна точка може да се мисли за корупцията, купуването на дипломи, на шофьорски книжки, за църквата и Вярата, за образоваността, за културата на живеене, за медиите, за монополите, за търговските вериги, за емиграцията, за агресията между хората, за кризата на семейството... За каквото щете.

Разбира се, че всеки човек е различен. Всеки има различни способности, възможности, произход,цели, но има и общи рамки.

И така, дами и господа: 

Какво значи щастлива и успешна съдба на жена? 

Какво значи щастлива и успешна съдба на мъж?