Път: : Кой кой е : В

Милен Велчев

 Милен Емилов Велчев е роден на 24 март 1966 година в град София.

Завършил е 133-о училище "А. С. Пушкин", а през 1988 г. - Университета за национално и световно стопанство, специалност “Международни отношения”. Магистър по стопанско управление от Университета “Рочестър” - Ню Йорк, 1992-1993. Магистър по финансов инженеринг от Масачузетския технологичен институт, Кеймбридж, 1993-1995.

В периода 1990-1992 г. е работил в Министерство на външните работи на Република България като аташе в управление “Международни организации” и референт по политическите въпроси в ООН .

От 1995 до 1999 г. е сътрудник в управление "Инвестиционно банкиране в Източна Европа, Близък Изток и Африка” в “Мерил Линч”, Лондон.

Ръководител или участник в редица проекти, между които: спечелване на лиценз за втори GSМ-оператор от ОТЕ; придобиване на Обединена българска банка от Национална банка на Гърция; продажба на арменската телекомуникационна компания "Арментел" на ОТЕ; Национална банка на Румъния - дългова емисия; приватизация на Вапса Соmmerciale Romanu.

 От 1999 г. до 2001 г. работи като вицепрезидент в управление "Развиващи се пазари" в ”Мерил Линч”.

2001 - Участник в движение “Българският Великден”. Ръководител на икономическия екип на НДСВ за парламентарните избори 2001 г. Избран за депутат от Пловдив в 39-ото НС.

От 24 юли 2001 г. е министър на финансите (той е най-младият министър на финансите на България от 19-и век насам). Национален координатор за помощта от ЕС. Председател на Консултативния съвет по данъчна политика. Председател на Съвета за вътрешен финансов контрол. Председател на Съвета за валутна политика. От септември 2001 г. е председател на Съвета на директорите на Банковата консолидационна компания (БКК). Гуверньор за България в Международната банка за възстановяване и развитие. Гуверньор за България в Световната банка. Финансов министър на 2002 година, “Юромъни”.

2005 - избран за депутат от Пловдив в 40-ото народно събрание (ПГ на НДСВ). Зам.-председател на комисията по бюджет и финанси и член на комисията по икономическата политика.

В медиите, справедливо или не, името му е свързано с няколко политически скандала - сделката с външния дълг (трансформация на дълга от долари в евро), осъществена от правителството на НДСВ и ДПС през 2002-2003 г. (замяна на брейди облигации с глобални облигации, в резултат на която е реализирана загуба в размер на около 1 млрд. лв.); така наречения "яхтен скандал"; строителството на хотели по морето (край Несебър и в Златни пясъци) от брат му Георги Велчев.

След като НДСВ не успява да влезе в парламента през 2009, Милен Велчев се приобщава към хотелиерския бизнес на брат си и се включва в управлението на "Сигма Капитал". Интернет медии информират, че фамилията планира построяването на поредния хотелски комплекс в София на мястото на бившия ресторант "Ропотамо".

Владее английски език и руски език писмено и говоримо, френски език – на работно ниво.

Семеен.

Хоби: ски, кино, театър.

 

***

От архива на Омда:

Велчев сам оттегля кандидатурата си за шеф на МВФ. Финансовият министър имал "дългосрочни амбиции в политиката" - 21 април 2004, mediapool