Път: : Реалии

Международна детска асамблея "Знаме на мира"

МЕЖДУНАРОДНА ДЕТСКА АСАМБЛЕЯ “ЗНАМЕ НА МИРА”. Опит на Людмила Живкова, дъщерята на Тодор Живков, да основе световно детско движение под девиза “Единство, творчество, красота”. В мероприятията по асамблеята са привлечени писатели, хора на изкуството, учени, общественици и политици от цял свят, включително тогавашният генерален секретар на ЮНЕСКО Амаду Мхтар Мбоу.

В България през 1979 и 1980 са организирани две големи срещи на стотици деца от всички континенти, които се включват в различни изяви из областта на изящните и приложните изкуства, литературата, музиката, фотографията, науката, техниката, спорта и др.

Край София е построен монументът “Знаме на мира”, украсен с камбани, подарени от различни страни. През периода 1979-1982 във Фонда “Знаме на мира” постъпват 31 хиляди детски и юношески творби от различни области на духовността.

След смъртта на Людмила Живкова през 1981 е основан и Център “Знаме на мира”, оглавен от нейния брат Владимир, но асамблеята бързо запада и дейността й е практически преустановена.

През последните години Евгения Живкова, дъщерята на Людмила, се опитва да възстанови някои от елементите на асамблеята, но възможностите преди и сега са несъпоставими.

Виж още за Асамблеята ТУК...