Път: : Кой кой е : К

Меглена Кунева

Меглена Щилиянова Кунева е родена на 22 юни 1957 г. в град София. (Дъщеря е на покойния актьор Щилиян Кунев.)
Завършила е Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1981 г., където през 1984 г. получава научната степен “доктор на юридическите науки”.

Специализирала е в редица чуждестранни университети. През 1995 г. и през 1999-2000 г. – “Международни отношения и международно екологично право” в университета “Джорджтаун”, Вашингтон, САЩ, през 1993 г. – права на човека в Турку, Финландия, през 1996 – екологично право в “Оксфорд”, Великобритания.

В периода 1988-1989 г. е асистент в Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, а в годините 1992-1994 г. преподава в Бургаския свободен университет и в Нов български университет. По това време работи и в казионния Комитет за правата на човека, създаден с решение на Секретариата на ЦК на БКП.

От януари 1987 г. до април 1991 г.  е редактор и водещ в БНР.
Като старши правен съветник в Министерския съвет за периода 1990-2001 г. участва в изготвянето на редица български закони в областта на околната среда, достъпа до информация, вещното право.

През 1995 г. Меглена Кунева е член на българката делегация на ІV-та Сесия на Комитета на Организацията на Обединените нации за устойчиво развитие.

През юни 2001 г. Меглена Кунева е избрана за народен представител от НДСВ в 39-ото Народно събрание. През август същата година е назначена за заместник-министър в Министерството на външните работи и за главен преговарящ на Република България с Европейския съюз.

През май 2002 г. е назначена за министър по европейските въпроси и главен преговарящ на Република България с Европейския съюз и специален представител на българското правителство в Конвента за бъдещето на Европейския съюз.

През 2005 в рамките на коалиционното правителство (Коалиция за България, НДСВ, ДПС) е назначена за министър по европейските въпроси.

През януари 2007 е избрана за комисар в Европейската комисия по въпросите на защитата на потребителите и заема този пост до 2009 г..

На 6 юни 2011 г. инициативен комитет обявява кандидатурата ѝ за президент на България, а на самите избори заема трето място с 14 %, което не й позволява участие в балотажа.

През 2012 г. тя оглавява новосъздадената партия Движение „България на гражданите“ (ДБГ), която влиза в 43-ото народно събрание на изборите от 5 октомври 2014 г. като част от Реформаторския блок.

През февруари 2016 г. Народното събрание я избира за министър на образованието.

 

Почетни отличия:
От името на френския президент Жак Ширак през 2004 г. министър е наградена с Ордена на Почетния легион на Република Франция, връчен й от Министъра по европейските въпроси на Франция Ноел Льоноар.

Носител е и на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания, на Ордена Принц Анри на Република Португалия, както и на Ордена на Звездата на Италианската солидарност.

Меглена Кунева е автор на сценария на документалиня филм "Истории за убийства" с режисьор Иглика Трифонова, спечелил Златна роза на Варненския филмов фестивал през 1993 г.

Избрана е за Лице на годината в България за 2006.

*   *   *

На 6 юни 2011 г. Инициативен комитет от 53 души издигна  кандидатурата на Меглена Кунева за президент на България. В Инициативния комитет се включиха  хора на изкуството, на академичните среди, общественици, както и представители на Гражданската мрежа към Института за модерна политика.  Сред тях са бившите министри Даниел Вълчев и Николай Василев, кинорежисьорката Иглика Трифонова,скулпторът Георги Чапкънов, актьорите Йоана Буковска, Меглена Караламбова и Петър Попйорданов, музикантите Дони, Коцето Калки, Мариана Попова, Минчо Спасов, Ирена Комитова, Кръстю Капанов,  Любомир Христов, проф. Огнян Герджиков, Теодора Захариева, волейболистът Пламен Константинов и др.

"Днес започваме един граждански поход за промяна и да посочим личността, която носи знамето на тази промяна - Меглена Кунева". С тези думи, последвани от химна на България, ръководителят на Института за модерна политика Борислав Цеков започна представянето на кандидатурата.
За официалното представяне на кандидатурата на Кунева в София пристигна и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски. 

На първия тур на изборите за президент и вицепрезидент през октомври т.г. Меглена Кунева и Любомир Христов получиха 470 808 гласа - 14%, срещу 25,96% за кандидатите на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов и 40,11% за победителите Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, кандидати на ГЕРБ.  Още след изборите се породи очакването тя да сформира собствена партия. Това стана през декември 2011 г. , когато Кунева  основа и оглави Сружение  "България на гражданите" и покани "всички демократично мислещи хора" да се присъединят към него.  Учредителите са хора от инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Кунева за държавен глава, както и други общественици: Валерия Николова, Веселин Тодоров, Георги Атанасов, Даниел Вълчев, Димитър Тучков, Иван Стамболов, Иглика Трифонова, Йонко Грозев, Калин Томов, Мария Дивизиева, Пепа Георгиева, Стилиян Гроздев, Теодора Захариева.

На 9 май 2012 г.  в Русе Кунева обяви, че "България на гражданите" става партия.

Информация на БНТ, 9 май 2012 г. :
До края на септември ще има партия "България на гражданите". Това обяви в Русе председателят на едноименното сдружение Меглена Кунева.

За да съобщи намеренията си, неслучайно е избрала деня - 9 май и мястото - музеят, в който се съхранява писалката, с която е подписала договора за присъединяването на страната ни към Евросъюза.

Меглена Кунева заяви, че партията „България на гражданите" има амбицията да бъде политическа новост. Ще ще бъде основана на принципите, на всяка европейска партия - свобода и демократичност. Кунева обясни, че сдружението "България на гражданите" ще остане да съществува, но като морален борд.

Меглена Кунева - председател на сдружение "България на гражданите": „Очакваме да върнем България на гражданите, да прекъснем хранителната среда на сивата партия. Очакваме хората да имат увереност, че гласът им се чува, че те правят политика."

Кунева очаква партията да привлече много интелигентни хора. Каза още, че иска и ще постави критерии, по които страната ни ще напредва.

Меглена Кунева: „Знам как и имам екип, с който мога да го направя. Нашият плюс е, че имаме добри икономисти и добри администратори и хора, които са много дълбоко запознати с европейската политика и можем да направим успех за България от нея. Очакваме и искаме да сме първа политическа сила."

Кунева заяви, че „България на гражданите" е проект на нормални хора, които искат нормална държава. Новата формация ще се яви сама на предстоящите парламентарни избори.

Още за Меглена Кунева: