Път: : Кой кой е : Т

Марио Тагарински

Роден на 4 август 1958 г. в гр. Ямбол. 

Завършва висше образование радиоелектроника. 

1976 - 1982 г. - работи в металургичния комбинат "Кремиковци". 

1982 - 1993 г. - завършва Техническия университет в София, специалност електронно инженерство. 
Бивш член на Нова СДП

1994 г. - депутат в 37-ото народно събрание, избран с листата на СДС. 

През февруари 1995 г. става шеф на отдел "Национална координация" на СДС. 

Шеф на фондациите "Първа победа" и "Втора победа". 

1997 г. - депутат в 38-ото народно събрание, избран с листата на СДС. 

Министър на държавната администрация в кабинета на ОДС начело с Иван Костов до декември 1999 г., когато премиерът извършва структурни и персонални промени в правителството и ведомството на Тагарински се поема лично от Костов. 

Тагарински остава регионален координатор на 27 страни от Централна, Източна Европа и Азия по Проблем 2000, тъй като е избран като личност. Той е сред инициаторите на международния механизъм за наблюдение. 

След напускането на поста министър на държавната администрация Тагарински се връща като депутат в 38-ото народно събрание в групата на СДС.

2005, юни - участва в парламентарните избори в рамките на коалиция ОДС (СДС, Демократическа партия, Движение "Гергьовден", БЗНС НС - БЗНС, ДРОМ) и става депутат в 40 НС с мандат от София 24 МИР.

2009 - влиза в 41 НС с листата на партия "Ред, законност и справедливост" (4%), ИР: 6-ВРАЦА.

На 4 декември 2009 подава заявление за напускане на парламентарната група на РЗС, с което предизвиква нейното разпадане (по правилник минималният брой членове, които могат да образуват парламентарна група, е 10).

Независим депутат от 9.12.2009. Член на: Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм (зам.-председател до 10.12.2009); Временната комисия по Правилника за организацията и дейността на НС; Постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на НАТО; Групата за приятелство България - Азербайджан; Групата за приятелство България - Белгия; Групата за приятелство България - Великобритания; Групата за приятелство България - Германия (зам.-председател); Групата за приятелство България - Израел; Групата за приятелство България - Италия; Групата за приятелство България - Казахстан; Канада; Групата за приятелство България - Ливан (председател); Групата за приятелство България - Норвегия; Групата за приятелство България - Русия (зам.-председател); Групата за приятелство България - САЩ (зам.-председател); Групата за приятелство България - Тайланд; Групата за приятелство България - Турция; Групата за приятелство България - Украйна; Групата за приятелство България - Франция; Групата за приятелство България - Холандия; Групата за приятелство България - Чехия; Групата за приятелство България - Чили; Групата за приятелство България - Япония.

Според информация от медиите на 27 юни 2009 г. Марио Тагарински е избран за заместник Велик Майстор на масоните в България.

Женен, с две деца. Ползва английски и руски.