Мадарският конник в Афганистан

Модарският конник
Модарският конник
Снимка: Deltanews

Обезглавен за забава от талибаните

Терористи взривили Мадарския конник

Талибани обезглавили прототипа на уникалния български паметник

1 декември 2008


Наша експедиция, търсеща прародината на българите, откри прототипа на Мадарския конник в Афганистан. Случайно или не каменното изображение се нарича Модарски конник. За съжаление, талибаните са се изгаврили с древния паметник.

Това стана ясно, след като преди дни членовете на експедицията „Българи-прародина" се завърнаха у нас и представиха пред журналисти резултатите от пътуването си в Таджикистан, Афганистан и Узбекистан

Обезглавен

Модарският (модар на персийски език означава майка) конник, който е изобразен в скалите в областта Шамарих в Афганистан, представлява войн, който убива същество, приличащо на дракон. Изображението обаче е силно повредено.

„Местните ни разказаха, че конникът е обезглавен от талибаните. Решили да се позабавляват и отнесли главата му с базука", обясни за DeltaNews режисьорът Иво Леонкев.

Цели

Целта на интердисциплинарната експедиция, в която са участвали специалисти по етнология, антропология, иранистика и дори история на медицината, е била да докаже, че нашите прародители са дошли от Припамирието, а не както много учени считат, че българите са родственици на хуните и са дошли от Сибир и Алтай. В полза на тезата за иранския ни произход са били открити множество доказателства.

Сходства

На първо място е еднаквият антропологичен тип на местните хора и съвременните българи. В областта Балкх (също Балкхара или Балкхария) пък се намира древният град Варну и изследователите твърдят, че сходството с Варна едва ли е случайно. Оказало се, че местните народи тачат червеното и бялото и често различни украси представляват усукани конци с тези цветове. По къщите се откриват резбовани шестолъчни звезди, които неизменно присъстват в българските монети от Тервел до Османското нашествие. Експедицията е забелязала също, че местните използват музикални инструменти, много от които имат очевидна прилика с българските. Например тамбурата се нарича булгарела.


Темата подготви: Владимир Клисуров
http://republika.bg/index.php?id=763
Снимка: Deltanews