26 май 2024г.

Св. мъченик Георги Софийски,мъченици българи от Армения, празник на Божурище, Ихтиман...

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

МАКЕДОНИЯ ЧЕСТВА СРЪБСКИТЕ БИТКИ ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА,

ЗА НАС НЕ ИСКА И ДА ЧУЕ 

 

Отказват ни общо отбелязване на Илинденското въстание
        24 септември 2012,

LONDON 2012
        Скопие, Македония     

Македония и Сърбия заедно ще отбележат 100-годишнината от битката при Куманово по време на Балканската война.

Те заедно ще честват смятаната за най-голяма сръбска победа във войната – битката при Куманово. Все още не се съобщава кои македонски политици ще участват в тържествата, но се очаква Македония да бъде представена на най-високо държавно ниво.

Сръбската страна ще бъде представена от новия президент Томислав Николич. През март министерството на диаспората в Белград официално обяви, че тържествата край Куманово ще се организират заедно с Македония, с просветните организации на сърбите в Скопие и с Демократичната партия на сърбите в Македония, която е партньор в правителствената коалиция.

Битката при Куманово се състои на 10 и 11 октомври 1912 г. Първа сръбска армия води ожесточени сражения със Вардарската турска армия, но никоя от страните не успява да надвие през първия ден. Едва след настъплението на Тимошката дивизия към Страцин и на 7-ма Рилска дивизия към Кочани турските войски се насочват към тези сражения и защитата им при Куманово отслабва. Сърбите се възползват от този момент и се втурват в настъпление.

“Ако не бяха действията на 7-ма Рилска дивизия, нямаше да се състои този голям военен успех и тази сръбска победа, която очевидно ще бъде възвеличена повече, отколкото трябва”, казва историкът проф. Пламен Павлов. Според него съвместното честване на Балканската война от Сърбия и Македония е предателство към македонската независимост.

По думите му, очевидно е, че олигархията, която управлява в Македония, се стреми да запази с всички сили и средства своята власт – икономическа, политическа и всяка друга, с цената на диктат, с цената на преследване на всичко българско, и с цената на антибългарска истерия. „Наш дълг е да предупредим хората в Македония, независимо дали се чувстват българи или някакви други, че се очертава едно предателство на македонската независимост. И, че тази демонстрация на сръбската окупация на Македония, на един курс на терор, който наложи Сърбия по време на Балканските войни на Македония, е абсолютно престъпление пред културата, пред интересите на хората в самата Македония”, казва историкът.

Показателно е, че на многобройните предложения за съвместно честване на Илинденско-Преображенското от България и Македония съседите ни отговаряха с несъгласие. Прави впечатление готовността, с която се отбелязва годишнината от Кумановското сражение през Балканската война, която, според македонската историография, е най-голямата трагедия, довела до разделянето на Македония през 1913 г.

Още по-интересно е защо Македония изобщо иска да чества Балканската война, след като нейните “историчари” я смятат за тъжен факт в македонската история, довел до разпокъсването на държавата. Отговорът може да бъде само един – сърбоманите в Македония още здраво държат юздите.

http://www.blitz.bg/news/article/156062