Път: : Кой кой е : П

Любомир Павлов

Роден на 9 декември 1957 г. в Пловдив.

Завършва медицина.

По собствена инициатива се включва  в първите антикомунистически акции 1989 - 1990 г. Предварително не познава нито един от лидерите на неформалите и по-известните лица на СДС. Това е време, когато всеки обявява сам какъв е.

Запознава се с д-р Тренчев, партнира си с останалите от "Подкрепа" и като ръководител на формиращата се синдикална централа участва в преговорите по създаването на СДС и става член на Националния координационен съвет. Павлов е един от инициаторите и организаторите на общата политическа стачка в края на декември 1989 година. Участва в работата на Кръглата маса от страната на СДС.

През пролетта на 1990 формулира виждането, че политическите процеси в страната не се нуждаят толкова от масова партия, колкото от експертно ръководство. Провежда серия от разговори и става съосновател и съпредседател на Обединения демократичен център (ОДЦ). Привлича стария си приятел Стефан Софиянски, който е семейно свързан с антикомунистическите среди. Веднага ОДЦ кандидатства за СДС и влиза в състава на коалицията. Любомир Павлов започва да представлява тази организация в Националния координационен съвет.

1991 - депутат в 36-ото народно събрание от листата на СДС. Автор е на приетото от 36 НС решение за разсекретяването на документите на бившата ДС. Член на парламентарната комисия по телевизия и радио. 

В периода 1992 - 1998 г. Павлов е член на Националния съвет на Обединения християн-демократичен център и на Координационния съвет на СДС. Тогава започва да учи финанси и банково дело. Другият акцент в дейността му са средствата за масово информация - през 1993 г. - създава Радио "Експрес" и слага началото на в. "Експрес". Прави бизнес с видеоразпространението.

1993 - създава Радио "Експрес" и започва да издава в. "Експрес". 

1996 - ръководи предизборната кампания за кмет на София на Стефан Софиянски.

1997 - един от ръководителите на предизборната кампания на ОДС.

1997 - 1998 - член на борда на директорите на Софийска общинска банка.

1998 - председател на Надзорния съвет на Столична общинска банка.

За един мандат е президент на Българската федерация по шахмат. Не се кандидатира за следващ мандат. 

2010, месец декември - Любомир Павлов и Огнян Донев са българските партньори на "БГ Приватинвест" - компанията изкупила всички активи на германската "ВАЦ Медиа Груп" в България ("ВАЦ Медиа Груп" е издател на вестниците "Труд", "24 часа" и "168 часа").

Женен за журналистката Диляна Грозданова, депутат в 39-ото народно събрание от НСДВ, по-късно независима (поради членството си във формацията на Софиянски - Съюз на свободните демократи).

 

Ползва английски, френски и руски език.

 

 * * *

Още от архива на Омда: