Лобита и национални интереси

При създаването на СДС и после при поемането на президентството от Желев един от първите съвети, които ни бяха дадени от западни приятели, е да наемаме лобистки фирми във влиятелните държави. Където няма лобистки закони - да създаваме лобистки общности. Тези лобисти ще разясняват на местните депутати, конгресмени, сенатори, важни чиновници, мениджъри, журналисти каква е България, каква е нейната политика, какви са интересите й. Ще се срещат с тях, ще раздават печатни материали, ще ги водят тук.

България е непозната, осъзнайте го. Освен това всяка сериозна държава работи с лобисти. Това е публична, законна дейност, в нея няма нищо тайно или нередно.Това е път за международно влияние на страната, за привличане на инвестиции, намиране на пазари...
Това колко ще струва, питаме ние.

Ако в САЩ наемете такава фирма, можете да започнете с няколко стотин хиляди долара, но сумата може и да нарасне. Във всяка страна е различно. Дадените за лобистка дейност средства са добра инвестиция!..  

Така беше през 1990 г. Как е сега, не зная. Косвено мога да съдя...
Удивен съм от чувствителността, която беше проявена в медиите, в разни граждански организации, че дори от прокуратурата по повод дейността на фондация "Америка за България". Външна политика така се прави. НОРМАЛНО Е! В цял свят. Включително и от Русия по нейни маниери.

След приемането на България в НАТО и ЕС нещата за нас са малко по-различни, но все пак имаме ли лоби примерно - в Китай, Индия, Япония... И прочие.

Нашият проблем с Шенген е лобистки решим. Същото е и за инвестициите, за туризма, за превода на литература и разпространение на филми, за откупки от наши художници, за "използване" на наши артисти...

Битката за ресурси и пазари е световна. В него лобизмът е основна сила на съответната държава. Но лобизмът изисква национална стратегия - какви са нашите цели, какви са нашите приоритети?
Да изключваме или включваме пазари и ресурсни територии заради "фили" и "фоби" е глупост. Интереси и сметка! България е важната.

Имахме българско сечище в Коми. Само заради него, ако сме достатъчно националноразумни, сме длъжни да кажем и на НАТО, и на ЕС, "ама ние ще си помислим". Да не говорим за другите пазарни ниши в Русия. "Русофобите" (говоря за хората, които преживяват с чужди пари) да си гледат работата - стотици хиляди българи издържаха семействата си с износ за Русия - свинско, пилешко, зеленчуци, вина... Мислите ли пазарно, или политически?.. Защо в Русия трябва да ядат американски бройлери, а не български, както беше досега? Защо в Русия трябва да търсят италиански и холандски домати, а не български?... До утре мога да ви изброявам как се бият за пазари и никакви идеологии не ги интересуват...

"Пари, пари, пари! - рекъл едно време Наполеон I и зяпнал беше да глътне цял свят; пари, пари, пари! - думат нашите букурещки народни базиргени и слухтят де кой ще да умре, за да му лапнат имотецът; пари, пари, пари! - думаше наш кир Михалаки и беше - чорбаджия. Парите са ум, парите са чувства, парите са живот, парите са бог. За пари Генович е станал шпионин, Найденов мекере, а Михайловски подлец - само нашите букурещки патриоти не работят за пари в кафенето, а за да им се смеле ястието в стомаха."