Литургията във Ватикана

Бях впечатлен от литургията във Ватикана по канонизацията на Майка Тереза. Огромният площад изпълнен с вярващи.  хора. Може би стотина хиляди, че и повече. Няколко души от различни места развяват знамената на своите държави. Мярнах две албански, полско, италианско, македонско. Няколко плакати с имената на държави от Латинска Америка, Африка, Европа. Хора от цял Свят. Официални делегации от Албания, Македония, Индия. Изпипан ритуал с участието на стотици църковни служители. Хиляди се причестиха. Множеството пя, притихваше в молитвена тишина, избухваше във възгласи на тържество...

Празник! Не какъв да е, а на върховно милосърдие. Майка Тереза е призната за Света Тереза от Калкута.

Родена в Скопие през 1910 г. На 18 години се присъединява към Сестрите от Лорето - ирландски монахини с мисия в Индия. От 1929 г. учителка в девическо училище в Калкута. През 1950 г. основава своя орден - Мисионери на милосърдието. Целта на ордена е грижа, помощ, храна, подслон, утеха на "Хората, които нямат нищо, които не са желани от никого, които са се превърнали в тежест за обществото, които са забравили какво е любов, какво е човешка топлота. За нас те са деца на Бога." Орденът се грижи за изоставени терминално болни. Днес той наброява 4500 монахини, разгърнал е над 600 обиталища в 133 държави.

Канонизацията на Майка Тереза би трябвало да бъде и послание за нашата Църква. 

БПЦ да отиде при хората, да влезе в гетата, да отиде при бедните и отхвърлените, да потърси страдащите и изоставените по градове, села, махали. ВИДИМО да работи съвместно с Червения кръст, Здравното, Социалното и Просветното министерство... Ще припомня, че служенето на "сестрите" в здравните заведения идва от Църквата. Някога те са били монахини затова са наричани "сестри". Помня, когато се наричаха "милосърдни сестри". В предишните атеистични десетилетия станаха "медицински сестри". Такива са и сега.

Сигурно БПЦ не разполага с достатъчно хора. Но да започнат с наличните. Толкова много доброволци са ангажирани чрез разни НПО, защо Църквата да не намери своите доброволци? Тяхната социална дейност ще бъде от друг порядък. Тя ще бъде свързана с Вярата.

Казват, че не бивало да се подражава на Ватикана, защото католиците са еретици. 

Празни приказки.