ЛАКИРАНИТЕ НОКТИ НА ЕДИН ВИДЕН РОДОЛЮБЕЦ!

Стефан Северин

Нормално е една съпруга да тъгува за съпруга си – дълъг живот заедно, привързаност, пък е и на възраст и намирането на нов партньор е почти невъзможно. Нека си тъгува. Но в тъгата се започва една нормална идеализация на починалия , едно словославие, което той, когато е бил жив, не е подозирал дори.
Става дума за Ева Соколова, която наскоро в едно телевизионно студио публично скърбеше за съпруга си Йордан Соколов. И докато прехвърляла мъката в дните, решила и написала книга. И най-отличителната черта на Йордан Соколов била – върховното родолюбие!
Хайде, поредната митология наложена към един софийски сноб, адвокат и кариерист с …лакирани нокти. Когато стана министър на вътрешните работи – в правителството на СДС /1991 г./, той уволняваше безпардонно по факса – над десет хиляди служители на МВР в цялата страна.
Когато беше председател на народното събрание охраната му разхождаше домашния любимец като истински слуги.
Пак когато беше вътрешен министър даде делото на Никола Вапцаров на един посредствен поет – Марин Георгиев, за да плюе по едно от светилата на родната ни поезия! И този литературен помияр написа „Третият разстрел“. Като си въобразяваше ,че като катурне от пиедестала Вапцаров, ще сложат него. Той беше прокълнат и отбягван дори от седесарате.
Блага Димитрова публично показа отвращението си към него. Затова той сега лее нова злоба срещу нея:
„За мен Блага е бездарна поетеса. Подла и глупава. Аз мога да се мотивирам защо я наричам така, ще го направя и в мемоарите си, които вече съм започнал да пиша. Хора като Левчев и Джагаров пропуснаха шанса да станат големи писатели. А Стефан Цанев има нещо общо със службите!“
Само той е кристално чистото образувание на родната литература и велик патриот. Като онзи с лакираните нокти.