Къде е държавата?

Заглавие във вестник "Сега" тръби: "Няма държава, разберете!" Поводът е трагедията в Бисер и многогодишното мотаене на чиновниците. 

Това, прощавайте, е подмяна на темата.

Държава има. Държавата е ценност, в името на която се поемат отговорности за нейната реализация. Левски е обикалял страната и е градил комитетите в името на тази ценност. Народът да поеме отговорността за социалния ред на обитаваната от него територия, като изгради чиста и свята република, където всички са равни пред законите.

Истина е, че нямаме пълноценна държавна администрация. Истина е, че тя страда от структурни и морални болести. И това не е от вчера, нито пък от последните двадесет години. Последните години са в ритъма на произшествията, бедствията, властовите безобразия от много предходни десетилетия.

Ако желаете, можете да разлистите старите архиви, не техните интерпретации, за да видите какво е минавало през главите на всяка генерация. Войни, земетресения, суша, наводнения, глад, епидемия, нашественици, властови безумия, кризи, кризи и то с главно "К"... 

Нищо уникално няма и нищо особено не се е случило! Това е основен урок - чувството за уникалност и изключителност е нормално, но съзнанието, мисленето, че си (сме) уникален и неповторим, е инфантилност.

Гневът срещу управляващата администрация е оправдан, но да отричаш съществуването на ценността на социалния ред и всеобщата отговорност за него, което наричаме ДЪРЖАВА, е социопатия.

Ако ББ чак сега започва да осъзнава с какво се е захванал (съдя от днешното му интервю по НТ), както Станишев си призна, че отначало не е бил наясно със задачата си, от това не следва, че няма държава. Следва само, че нямаме достатъчно подготвени хора, които да се заемат с национално отговорни задачи, а ние вкупом се опитваме просто да пречим на всеки, заел се нещо да върши за общо благо. Наблюдавайте и ще видите. 

Има Държава!

Две десетилетия се лутаме в изграждането на нов социален ред. Общонационалните цели - демокрация, членство в НАТО, членство в ЕС са реализирани, новата цел: европеизация на страната, ту се отмества, ту се пренебрегва или просто забравя. Целта не е масово да заприличаме на шведи или санмаринци и България да заприлича на Швейцария, а да утвърдим себе си в условията на индивидуални свободи. Да създадем материална и нормативна база на социален ред, в който на всеки да бъде уютно да бъде сам, като съзнава, че живее сред солидарни самотници и сам е самозадължен да участва в поддържането на социалния ред и да бъде солидарен с другите. 

Събщиха, че неколцина се били включили по собствена инициатива в спасяването и в подпомагането на бедстващите хора. Сред тях имало и семейство англичани. Онзи ден по предаването Референдум един от водачите на една гражданска група поиска да сътрудничат на властите. Чиновникът, който присъстваше, започна да мрънка: трябва да видим дали това нормативно е възможно и пр. глупости.

Това е Държавата - когато хората сами си помагат и се самоорганизират! 

Длъжностните лица е трябвало да решат проблема с този язовир и виновните трябва да влязат на топло.

Но аз имам скандален въпрос към жителите на село Бисер: вие знаете поне от няколко години, че стената е рискова. Колко граждански подписки направихте, колко петиции изпратихте, колко пъти блокирахте близката магистрала? На вас животът и имотът ви е бил поставен на риск, вие сте го знаели и сте чекали "кмета" и "държавата" да се сетят? Държавата сте вие. Чиновниците са само ваши слуги и ако те не го разбират - ПРИНУДЕТЕ ГИ! Иначе, виждате - мре се.

Питам също така онези свиленградчани, които са участвали сами или са виждали как други рушат дигата, за да си поливат, но са подминавали и са мълчали... 

Каква "държава" ни взела, когато сами сме нехайни към живота си и имота си?!