Кристалина е печеливша

Dimitar Ganchev

Като се замисля, може и да има полза от Кристалина Георгиева. Бидейки германски и частично американски кандидат, за нея могат да се правят сделки, докато за Бокова това не е възможно. Бокова не може да бъде разменна монета, защото няма с кого и за какво да бъде търгувана, но за Георгиева има кой да "плати откуп".

В последните дни се говори, че най-вероятно през януари ще бъдат премахнати всички или част от санкциите срещу Русия, като за компенсация Украйна ще получи безвизов режим с ЕС. Вече стана ясно, че Германия е искала от Путин подкрепа за Георгиева, ясно стана и че са я отсвирили. Такова отсвирване, обаче, може да бъде разглеждано и като вдигане на цената. Русия би могла да спазари Георгиева срещу санкции, още повече, че те често намекват, че като еврокомисар тя носи и лична отговорност за санкциите, заради които дори може да получи вето. Липсата на вето няма да е безплатна.

Парадоксално, но за Русия Георгиева ще е по-полезна от Бокова - срещу подкрепа за Георгиева ще получи отстъпки, докато за подкрепа на Бокова ще трябва тя да даде нещо (ако е вярно, че Бокова им е фаворита). Така погледнато, с Георгиева може би действително имаме по-голям шанс. Но и Путин също ще спечели, а ако подкрепящите Кристалина Георгиева го осъзнаят, като нищо може да поискат да я сменят с трети кандидат.