Кристалина Георгиева не може да остане да представлява България в ЕК.

Dimitar Ganchev

Кристалина Георгиева не може да остане да представлява България в ЕК. Чувам коментари от страна на други бюрократи, че тя била уважаван администратор в ЕК. Вероятно е така. Обаче вече не е уважаван администратор в България. Досега рейтингът и беше достатъчно висок, най-вече защото нейната дейност няма пряко отношение към живота на хората в България и нямахме причина въобще да се замисляме да й даваме оценка.

Но в момента над две трети от българите я смятат за виновна, наред с Борисов и Митов, за срама на България с двете кандидатури. Принципно няма нищо срамно в това да не те изберат за поста, за който си кандидатствал. Само един може да го заеме, останалите ще се върнат с достойнство към предишните си занимания и нито една друга държава няма да има претенции към своите кандидати за лошо представяне. Ние също нямаше да имаме.

Претенциите ни не са за лошо представяне, а за това, че ни направиха на маймуни. Изблъскаха Бокова с лакти, с претенцията, че Кристалина била по-добра и се ползвала с по-голяма подкрепа. Оказа се, че а) не е по-добра и б) се ползва с по-малка подкрепа. Ако се бореше с чуждите кандидати, пак повтарям, нямаше да има никакъв проблем. Но тя се бореше с друг българин.

Аз чета и американските, и руските медии и виждам как и от двете страни ни смятат за идиоти. Заглавието вчера (5.10.2016) в Хъфингтън Пост (авторитетно, силно про-Клинтън издание) е "Чистото гласуване за генерален секретар на ООН стана мръсно", а текстът гласи "натиск в последната минута от Меркел и сенчести елементи от Източна Европа търси да дискредитира Бокова". Подигравките в руските медии сте ги чели (впрочем, защо никой не препубликува и не превежда подигравките от американските?).

Никой там не казва "ГЕРБ или ЕНП станаха за смях". Казват "България". В очите на средностатистическия американец, руснак или китаец, България е тази, която стана за резил, а не ГЕРБ или ЕНП. Благодарение на ниският интелект на Борисов, който твърдо е недостатъчен за поста му, заради позицията му "каквото кажат шефовете", заради неопитността (исках да кажа некомпетентността, но реших да съм мек) на наложения от отвъд океана външен министър Митов и благодарение на личната амбиция на Кристалина Георгиева.

Не е моя работа да искам оставките на Борисов или на Митов. Те са представители на ГЕРБ, действията им са на съвестта на техните избиратели. Те да си им берат срама, ако смятат за нужно.

Но Кристалина Георгиева не може да представлява повече мен и останалите 70% от Българите, които смятаме, че ни е посрамила не с ниския си резултат, а с това, че се бореше с друг българин, който очевидно е по-добър от нея. Да, тя най-вероятно не смята така, но това не е важно. Важно е какво смятаме ние.

Митов твърдеше, че Бокова представлява само себе си и няма подкрепата на България. Не е вярно - няма неговата подкрепа и на онзи, който му диктува какво да прави. Подкрепата на голямата част от българското население тя я имаше и продължава да я има. За разлика от Кристалина Георгиева.