Път: : Кой кой е : Н

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова е родена на 16 януари 1969 г. в село Крушовица, област Враца. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури а след това юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“.

Тя има 2 години юридически стаж. През 1995 г. за няколко месеца е стажант-съдия в Софийския градски съд, а в периода 1995-1996 г. за кратко е юрисконсулт в Столична община. През 1996-1997 г., също за кратко - за по-малко от година, работи като следовател в Столичното следствие, а от март до август 1997 г. е юрисконсулт в БТК.

През есента на 1997 г., след изборната победа на СДС, Корнелия Нинова е назначена в Министерството на търговията и туризма като контрольор на небезизвестната ИНКО ЕООД, но остава на това място съвсем малко.

В началото на месец септември 1997 година, с летящ старт тя заема два изключително високи поста, като става едновременно изпълнителен директор на „Техноимпекс” и председател на борда на директорите на „Техноимпортекспорт”.  От тези позиции Нинова прави и оглавява РМД-то, което приватизира „Техноимпекс”. След успешната приватизация  до 2005 г. Корнелия Нинова е изпълнителен директор на новото, вече частно предприятие ”Техноимпекс 98”.

През септември 2005 година, съвсем неочаквано Корнелия Нинова е назначена, от квотата на БСП, в кабинета на тройната коалиция за зам.–министър на икономиката и енергетиката в мегаминистерството на Румен Овчаров.

Натоварена е с много сериозни задачи – отговаря за външноикономическите връзки; държавния резерв; търговията с оръжия; офсетните споразумания, свързани с доставки на армията. Шеф е и на две стратегически предприятия – „Международен панаир” Пловдив и ”Булгартабак Холдинг”, известен като „Бастилията” на ДПС. След време Булгартабак ще се превърне в ябълката на раздора и за малко не обръща колата на тройната коалиция.

Скоро след назначението й, Корнелия Нинова става най-доверения помощник на Румен Овчаров.

През 2007 е замесена в скандал, който засяга и самия Румен Овчаров. Скандалът тръгва от разследването на шефа на “Топлофикация” - София, Валентин Димитров, и в него участват следователи, прокурори, бизнесмени.[1]

Нинова е освободена от поста зам.-министър, но запазва шефското си място в „Булгартабак холдинг”, както и позициите си в партията.

През 2009 става депутат от “Коалиция за България” в 41 НС, от Благоевград, после - говорител на партията, секретар на Висшия съвет на БСП и „Лице на Българската социалистическа партия”.

2013 – избрана е за народен представител в 42 НС с листата на  “Коалиция за България” от София – област.

Участва в надпреварата за председателския пост в БСП след оттеглянето на Сергей Станишев (във връзка с избора му за депутат в Европейския парламент) през юли 2014.

2014 – избрана за депутат в 43 НС с листата на БСП лява България от София - област. Тя е един от активните депутати по брой внесени законопроекти и актуални въпроси.

На 8 май 2016 г. е избрана за председател на БСП след балотаж, до който стигат тя и дотогавашният лидер Михаил Миков (с 395 гласа срещу 349 за Миков).

Корнелия Нинова е първата жена, която застава начело на БСП, както и първият политик, спечелил поста на конгрес, а не избран като наследник на отиващ си лидер.

През 2020 г. е преизбрана за председател на БСП, след като печели първия в историята на партията пряк избор на председател.

 

Владее английски и френски език. Семейна. Синът й Рафаел Рафаилов е изявен математик, завършил университета "Бъркли" в САЩ през 2016 г., съпругът й Димитър (Митко) Нинов е митничар. 

 

Корнелия Нинова със съпруга си Димитър и сина си Рафаел
при дипломирането му в "Бъркли", май 2016 г.

снимка в. "24 часа"

Корнелия Нинова посвети успеха на сина си на българските учители

15.05.2016  
24 часа онлайн

„Посвещавам този най-щастлив момент за нашето семейство на българските учители по математика от Софийската математическа гимназия и института по математика на БАН. С признателност и благодарност. Една от най-добрите школи сте. Възхищавам ви се за усилията и на успеха да изведете нашите българчета на най-високите места в света”. Това сподели председателят на НС на БСП Корнелия Нинова, която е в Америка по личен повод – дипломирането на сина й Рафаел. За четири години той завършва в престижния университет „Бъркли” три специалности, вместо една – математика, икономика и статистика.

Преди да замине за САЩ, Рафаел завърши Софийската математическа гимназия и бе капитан на националния отбор по математика. Той има 17 медала от балкански, европейски и световни олимпиади. Първият му голям международен успех е, когато става втори на олимпиадата по математика в Амстердам. Там се състезава с над 600 таланти от 100 държави и повтаря постижението си през 2012 година на олимпиадата в Аржентина. Рафаел избира в Щатите финансовото инженерство - създава математически формули, с които да се прогнозира развитието на финансови и икономически процеси. Още като ученик той привлече вниманието на американски професори със своя статия в престижно научно списание. Рафаел написа разработката заедно с тогавашния си научен ръководител проф. Николай Николов и тя веднага получи седем цитирания в статии на именити професори от няколко университета в САЩ. Разработката на Рафаилов и проф. Николов е на тема: "Екстремумите на суми от тегови разстояния до крайно множество". Тя влезе и като част от докторантура на учен от Нашвил.

Университетът „Бъркли”, който завърши Рафаел, се смята за най-добрия държавен университет в света, който е дал 71 лауреати на Нобелови награди - най-много от всички висши училища в света.

 


[1] По-подробно за скандала е разказано в сайта razuznavane.com:

 Оказва се, че следователката, която води разследването на Валентин Димитров – Татяна Шарланджиева, е приятелка на зам.-министъра Корнелия Нинова още от времето, когато Нинова е работила в следствието. Разбира се, Нинова използва тази близост и започва да проявява голям интерес към разследването.

Директорът на Националната следствена служба Ангел Александров, като разбира за това приятелство и за интереса на Нинова към разследването, започва да изнудва Шарланджиева. Притиска я да иска от Корнелия Нинова различни услуги – документи, които уличават шефа на „Булгартабак” холдинг Христо Лалчев.  После иска 150 хил.долара, които Нинова можела да осигури от ”Булгартабак”. Трябвало да окаже и съдействие за хазартен лиценз на фирмата ”Дилот” и да помогне в освобождаването на близо 100 хил. тона пшеница от Държавния резерв.

След като Нинова не изпълнява исканията, открадват й колата, като й оставят бележка да би мирно стояла, не би чудо видяла. Освен служебната кола, открадват й и личната, влизат в апартамента й и изземват протоколи от заседанията на УС на „Булгартабак”.

Открадната е също колата и на шефа на служба „Икономически престъпления” в Следствието – Зоя Иванова, началник на Шарланджиева. Иванова също била принуждавана от Ангел Александров да иска нерегламентирани услуги от зам-министър Нинова. Двете следователки, потърпевши от Александров се оплакват, след което последва искане за тяхното дисциплинарно уволнение.

Междувремено, става известно, че следовател от София е разпитвал над 20 души в Банско за имот на фирмата ”Банско пропъртис 2”, която се управлява от Красимир Георгиев, крупен бизнесмен, един от основните собственици в мощната икономическата групировка ”Фронтиер”.

Следствието е разкрило, че в сдружението ”Банско пропъртис 2” участва и 82 годишната баба Цеца – майка на разследвания Валентин Димитров, заедно с бизнисмена Красимир Георгиев. Последният е състудент на Овчаров и бивш съдружник на съпругата му.

Следствието разкрива, че през март 2005 г., за година и 4 месеца „Банско пропъртис 2” е притежание на ”Григ” ООД – офшорна фирма регистрирана в Сент Винсент и Гренадини и „Металконсулт” ООД – също офшорно фирма регистрирана на Бахамски острови. Съдружник е и Цеца Димитрова. Тя, заедно с Красимир Георгиев се водят като управители на двете офшорни фирми, но в същност участието на баба Цеца е формално и целия бизнес се ръконоди от Красимир Георгиев.

Името на баба Цеца изчезва от регистрите през юли 2006 г. – по времето, когато започва разследването на сина й Валентин Димитров.

Но следата е достатъчна, за да започне разледване и срещу Красимир Георгиев.

Прокурорът наблюдаващ делото – Божидар Джамбазов, иска от съда позволение да се използват СРС-та.

Записани са над 1000 страници разговори и SMS-си, които разкриват, че посредник между Красимир Георгиев и следователката Шарланджиева е Корнелия Нинова. Двете са разгваряли помежду си и със следствения Георгиев, преди всеки разпит. Така показанията на Георгиев – свидетел по делото за пране на пари от Валентин Димитров, са били предварително нагласявани.

След един от поредните разпити, Красимир Георгиев пратил на зам-министърката съобщението: ”Твоята приятелка е фантастична”. Има се предвид следователката Шарланджиева.

Заради подслушаните и записани разговори, прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Корнелия Нинова и следователката Шарланджиева. Нарушаването на Закона и от двете не подлежи на съмнение.

Никой през 2005 г. не е предполагал, че съдружие на две офшорки с дамата ”баба Цецка” на преклонната възраст 82 години, ще предизвикат такъв голям скандал, който едва не свали правителството. Най-малко са предполагали това крупния бизнесмен Красимир Георгиев и „Банско пропърти партнърс 2” ООД – новото име на старата фирма.

Не е тайна, че кръгът ”Фронтиер” симпатизира и спонсорира БСП.  Известно е също, че фирмата е създала империя от дружества под това име. Във ”Фронтиер” основен играч е Красимир Георгиев, в съдружие с Георги Сотиров и Едуард Манукян.

Сътрудничеството между Георгиев и Сотиров започва още през далечната 1995 г., когато влизат в управителния съвет на „Международна ортодоксална банка Свети Никола”, свързана с ръководни кадри на Първо главно управление (ПГУ) на ДС, в това число о.з. ген. Любен Гоцев.

Манукян се появява в компанията през 1997 г., когато създава с тях фирма „Телеком системи” и влиза в общото им дружество ”Фронтиер 7”, което през 1999 г. е преименувано на „Фронтиер”.

Империята от фирми свързана с тримата, се налага в икономиката на страната още при управлението на Сакскобурготски, когато консултира няколко възлови проекта, като сделката за автомагистрала ”Тракия” и хидровъзел ”Цанков камък”.

Но истинският възход на кръга започва с идването на БСП на власт. За две години при управлението на тройната коалиция, ”Фронтиер” и свързаните с него фирми се утвърждават като едни от най-серозните играчи в енергетиката, строителството и продажбата на имоти.

Една от версиите за разразилия се скандал е, че в ламтежа за повече власт, кръгът „Фронтиер” нарушава утвърдените баланси, разпределени между големите групировки.

Известно е, че в правителството Румен Овчаров е един от основните покровители на „Фронтиер”, и той е човекът, който нарушава ”правилата на играта”.

Икономическите групировки решават да покажат силата си и да дадат урок на Овчаров. Той изгърмява, но също така гръмва и ”бушонът” Корнелия Нинова – дясната му ръка.”

http://razuznavane.com/?p=396

------------------------------------------------------------------------------------------------------