Път: : Реалии

Кинохроника, кинопреглед

КИНОХРОНИКА - Преди прожекцията на игралния филм се пускаше прегледа. Така беше прието да се нарича седмичната кинохроника - обзор на събитията през седмицата, върху които пропагандата акцентираше.

Преди ерата на телевизията кинопрегеледът представяше образа за онова, което беше чуто по радиото или прочетено във вестника. Той се следеше с голям интерес. Имаше дори такъв израз: закъснееш ли за прожекцията и ако изпуснеш прегледа, все едно не си гледал филма. (Закъснелите се пускаха да влязат в салона в паузата между кинохрониката и филма. Тогава лампите светваха.)

Като илюстрация за характера на кинопрегледите ще цитирам един спомен от 2004[1]:

 

"Кинохроника '68

Петър Скипп, 48 г., преводач, Лондон

Падам си по самолети, та даже и пиша за тях. Преди три-четири години ме помолиха да направя един материал за Ту-134. Тук източници, там източници -- накрая опрях ò кинохрониката. Отивам във филмотеката на Гурко. Една много симпатична дама ми вика "Кинопрегледи - ясно! Значи, отивате в оная стая вляво. Една руса колежка има там, тя ще Ви даде книгата с прегледите".

Русата колежка също се оказа много приятен човек. Даде ми куп папки с циклостилни страници вътре. Седнах, извадих си бележника и молива и почнах. Ето го и периода, когато Ту-134 пристигна в България - "Кинохроника. Прегледи. VІ-ХІ 1968 г."

Тогава се и сетих - ами това е точно по времето на Пражката пролет! Я да видя какво има за нея по прегледите... Отварям за юни - нищо особено. Всеки седмичен кинопреглед съдържа шест-седем репортажа, криво-ляво наполовина за България и за света. Юли - пак нищо особено. Явно или срещите на държавните ръководства на Варшавския договор с Чехословашкото ръководсво са били "щекотлива тема", за която средният кинозрител "не е узрял", или пък ги е изместил.

Ето го и съдбовния август. Доста материали за Международния фестивал на прогресивната младеж и студенстство в София - откриване, разгар, закриване, равносметка - всичко по социалистически. А ето я и третата седмица, през която бе нашествието в Чехословакия.

Рязка промяна! Вместо обичайните шест-седем репортажа - само четири. Но пък какви! "Модно ревю в Кан -- Франция; Съветските народи оказват братска помощ на народите на ЧССР -- през територията на Украйна се прокарва трасето на газопровода "Дружба"; Лъвове, слонове и жирафи в Националния парк "Крюгер" - ЮАР; Конкурс "най-красива котка" в Манила, Филипините". Е, поне завладяващата тема за братската помощ, оказана на ЧССР, е засегната, макар и от новаторски и нестандартен ракурс. А това, че в търсенето си на обтекаеми теми редакторите са принудени да прибегнат до апартейдския режим и тривиални буржоазни модни и коткарски шоута говори цели томове!

Но да продължим. Септември - нищо за братската ЧССР. И през октомври братска ЧССР - йок. Ноември (последен месец в папката?) Мда - на четвърто място в последния кинопреглед за месеца се мъдри репортажът "Въпреки безпомощния гняв на контрареволюционните сили, нормализацията в ЧССР протича с пълна сила".

Впрочем, успях да открия и материала за Ту-134. Там си е..."

 

[1] http://www.spomeniteni.org/razkazite.html