Път: : Кой кой е : П

Катя Паскалева

 

Катя Паскалева е родена в гр. Петрич на 18 септември 1945 г. Завършва ВИТИЗ (днешния НАТФИЗ). Учи в класа на Методи Андонов, а нейни състуденти са Стефан Данаилов, Илия Добрев, Стефан Мавродиев. Работила е с Боян Дановски, Методи Андонов, Леон Даниел, Киркор Азарян...

В края на 60-те и началото на 70-те  играе в прочутия тогава Пазарджишки театър и се снима във филмите на Методи Андонов, Едуард Захариев, Иван Ничев, Людмил Кирков.

Дебютира в киното през 1967 г. с малка роля в „Отклонение”. Сред известните й главни роли са още: Стефка във „Вилна зона” (1975 г., реж. Едуард Захариев), Лиза Стрезова в „Звезди в косите, сълзи в очите” (1977 г., реж. Иван Ничев), Мария в „Спирка за непознати” (1989 г., реж. Иван Росенов), Милица в „Бедният Лука” (1979 г., реж. Яким Якимов). Редом с колежките си Невена Коканова, Емилия Радева, Милка Туйкова и Катя Чукова, тя игра и Станка в „Матриархат” (1977 г., реж. Людмил Кирков).

Освен в Пазарджик, Катя Паскалева е играла и в драматичните театри в Добрич (тогава Толбухин) и в Пловдив, както и в Драматичен театър „София”. От 1985 г. е в Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов". За да подготви моноспектакъла „Скитница” от Жан-Клод ван Итали, поставен на камерната сцена „Методи Андонов” в Сатиричния театър,  се разхожда по софийските улици, дегизирана като клошарка. На сцената изиграва Йовковата Албена, Нина Заречная в „Чайка" от Чехов, Розалинда в „Както ви се харесва” на Шекспир, Сара в „Любовникът” от Пинтър  и др.

През 1972 г. в Панама Катя Паскалева получава награда за женска роля във филма „Козият рог”, през 1973 г. й връчват награда „Фемина” в Брюксел, през 1976 г. я отличават за принос в развитието на световното кино в Карлови Вари. През същата година получава и награда „Златна роза” за женска роля във „Вилна зона”. Сред другите й отличия са наградата на СБФД за женска роля във филма „Памет” (1986 г.) и наградата за поддържаща женска роля във филма „Ева на третия етаж” (1987 г.).

Катя Паскалева почина на 23 юли 2002 г.