21 юли 2024г.

Годишнина от гибелта на Хаджи Димитър, подписан е Кючуккайнарджийският мирен договор, роден Хемингуей

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Какво е това издание-2?

 

Здравейте,

Рубриките в "Христоматия Омда" формират най-обща представа за страната. Търсим алгоритъма на България. Нещо като търсене на изчезналия Кивот.

В "Големите промени" предлагаме документи от най-новата история - като знаем, че важните документи ще станат, или не, известни чак за нашите внуци.

"Бибиблиотека Омда" издава електронни книги и след сто години - около 2115-ата - ще бъде най-богатата библиотека в България. Тогава ще организираме винфест с безплатна скара. Каним ви да присъствате.

"Пъстър свят" е панаир от теми, които допълват Христоматията и Промените с конкретни факти, метафори и образи, които уж нямат претенцията за важност и тежест.

"Гише "Справки" е най-старото подобно нещо в българската виртуалност. След Десети ноември - първото българско "кой кой е".

"Животоописания" представят историческите Промени като индивидуална съдба. Съдбата на обикновени, редови хора. Това е светът на човека в личен разказ или в описание на близък. Сиреч романи от по трийсет реда. Или в цяла книга.

В "Архив Омда" ще  откриете файлове, които още не са намерили място в структурата на портала, или такива, които са отпаднали, без да са загубили своята световно-историческа роля за прогресивното човечество.

Отделно нещо е поддомейнът prehod.omda.bg. Там са организирани документи, коментари, анализи, сведения и прочие, които се отнасят за периода 1984-2001 г.

"Оркестър Омда" има голяма и малка сцена. На Голямата приятели на Омда, както и автори от медиите, с текст, звук и образи, разиграват основния сюжет: ставащото по Света и у Нас. На Малката сцена тече постоянно ревю на създателите на Омда, които се кипрят и обясняват на публиката туй-онуй за своята работа.

Сайтът, рубриките, текстовете, снимките и книгите са със запазени авторски права. Огласените документи са намирани и подготвяни за излъчване с частни средства. Те могат да бъдат разпространявани само с писменото съгласие на собственика на сайта.
Част от файловете  на института  ОМДА са маркирани. 
Когато видите някоя марка, трябва да знаете какво означава:

 

  • "Окото" значи, че публикуваното не само е непоклатимо, но е редно то и да се знае. Който се бори за шестица, дори го научава наизуст.

  • "Кончето" подсказва, че публикуваното е българско в стил "по пет на нож!" в мирно време.

  • "Кукуригащият петел" отбелязва нещо дискусионно, спорно, авангардно, без да се знае дали петелът  кукурига в полунощ, когато настъпва времето на вампирите, при втори петли, когато не е препоръчително да се излиза без фенер и тояга, или на зазоряване, когато спокойно можеш да преметеш пред вратата... Или просто авторът е изкукуригал. 

  • Марката на "поп Пунчо" отбелязва документ, който съобщава нещо. Добро, лошо, приятно, неприятно, НО документирано. Така е било! 

  • Марката на "еврото" означава, че това, на което сте попаднали има минимална такса, а цената е означена с текст.

Ако желаете да ни подпомогнете, кликнете тук.

Писмо можете да ни изпратите чрез нашия пощенски гълъб, който стана на 20 години и е все така неуморен:

 Пощенски гълъб

Можете да коментирате сайта и отделните му страници в профила на Омда във  Фейсбук