Казват, че днешният инцидент в Мюнхен

Любомир Кольовски

Казват, че днешният инцидент в Мюнхен, при който немски гражданин простреля полицайка и рани още няколко души, не е терористичен акт. Обикновено така започват съобщенията в последно време. Властите се презастраховат и декларират, че няма данни за тероризъм. Понякокога се отричат от първоночалните си твърдения и си признават, че поредният инцидент все пак е терористичен акт.

Аз не знам какво значение има дефиницията или отсъствието на дефиницията терористичен акт за пострадалите и убитите. Дефиницията няма особено значение и за косвените пострадали от всеки инцидент. Защото полицията и силите за сигурност отцепват и парализират живота на огромни райони, населени със стотицихиляди хора, прекратяват транспортни и мобилни връзки и животът се парализира. А това е целта на тероризма. Значи, тероризмът косвено се възползва от случайни, битови и непланирани инциденти. Защото предида се случат ия инциденти, терористите са създали условия и атмосфера всеки и всички да ги очакват навсякъде и по всяко време.

Терористите са създали условията и предпоставките хората, които посещават концерти, мачове и други масовки да наблюдават стадиона или сцената и непрекъснато да очакват подсъзнателно, че са евентулна жертва. Хората, които посещават масовката, са готови да се подлагат на унижението да бъдат претърсвани, да им ровят в чантите и джобовете и да се усещат, като съучастници в някакво предстоящо престъпление, за което те нямат никаква представа.

Днес Мюнхен часове наред беше изключен от мобилните мрежи и интернет. Не ми се мисли какви поражения е нанесъл на бизнеса и на деловите отношения на хората тоя инцидент. Подозирам, че мнозинството от хората на третия по големина град на Германия едва ли са знаели причината за терора, на който ги е подложил някакъв луд маниак, който може и да не е терорист, но свърши добра работа за каузата на терористите.

С други думи, терористите спечелиха войната срещу нормалното и цивилизацията и си създадоха пета колона в лицето на престъпниците и извратеняците. Неволна или нарочна, тая коалиция ще предизвика катастрофата на света.

P. S. Терористите спечелиха не само битките, но победиха и във войната с цивилизацията.

Любо КОЛЬОВСКИ