КУКЕРЛАНДИЯ

 
автор: veselinvalev

Всеизвестно е, че столицата на светлата и митична страна Кукерландия е Ямбол. На 12.02.2011г. нейният център беше изместен с няколко километра на север - в село Веселиново. Тук на гореспоменатата дата бе проведен национален събор на кукерските групи, съчетан с празник на виното. Та в края на зимата, вече всички веселиновци се чувстваме изчистени от злите духове, които бидоха прогонени с много талант и вещина от самоотвержените кукери, и сме си готови напълно за напъпващото пролетното щастие и берекет година.
По долу публикувам няколко снимки от събитието. Съжалявам, че подходих малко инцидентно и недотам сериозно към снимачната техника и тя ми изигра номер, та не можах да снимам моменти от втората част на събора - фолклорните състави - млади момичета и момчета, които танцуваха народни танци; но да сме живи и здрави до догодина по същото време, - тогава, обещавам, ще да съм подготвен добре технически.
 
 

Тук е мометът и да припомня, че в България има две села с името Веселиново. На настоящия кукерски събор бяха представени и двете - и шуменското Веселиново и ямболското Веселиново.
Снимката по долу е на "Черните кукери" от шуменското Веселиново.Ето и двама от щастливите зяпачи на събитието, което се състоя, разбира се, в 
ямболското Веселиново.

 

14.02.2011 

http://veselinvalev.blog.bg/regionalni/2011/02/14/kukerlandiia.685888