Истинският проблем е, че в ЕС и НАТО няма да му я простят.

Nikolay Slatinski

Мой ФБ-приятел реагира гневно на лични защо съм бил казал, всъщност написал, че никога няма да простя на бъдещия ни президент прокремълската позиция по Крим.

Да припомня, че написах, че това, че аз няма да му я простя е най-малкият проблем. Истинският проблем е, че в ЕС и НАТО няма да му я простят. 
И няма да му я простят, защото Крим е една много червена разделителна линия и по нея компромиси не може да има.

Но както казал слепият - ще поживеем, ще видим.

Някога, преди близо три години, след като Путин приведе в ход отдавна замислената операция по присвояването на Крим, аз бях написал малък анализ, че с тази незаконна анексия Путин отваря опасна Кутия на Пандора за Русия. В самата Русия поне 10 народа могат да поискат развод с Русия по същия начин, по който Путин "разведе" Крим с Украйна. Той какво - ще праща сили да изпепеляват техните територии ли?

Страшна е тази Кутия на Пандора и отварянето й рано или късно ще предизвика верижна реакция. Още повече, когато социалните проблеми в Русия ескалират и се орязват или въобще се слага край на редица програми, свързани с бедността, инфраструктурата, високите технологии, образованието, здравеопазването, борбата с престъпността, а се наливат пари в армията, специалните части и оръжията за масово унищожение... Отново руският народ в частност и народите в Русия като цяло ще плащат за мегаломанските стратегии на един-единствен човек, който сега управлява даже и без Политбюро...

Верижната реакция може да започне от нещо много малко, но енергията и скоростта, с която тя се осъществява могат да бъдат разрушителни...