Искам да благодаря на всички

Alexey Pamporov

Искам да благодаря на всички, които вчера се включиха спора на моята стена 75 коментара (уау!). Искам също така да ви уверя, че добре съм се запознал със всички блогърски постове и всъщност част от тях са повода да стана "адвокат на дявола". Поради прекрачването на добрия тон в някои случаи (което не беше целта на поста), се чувствам длължен да обясня няколко неща, които онези, които се почувстваха засегнати в своята експертиза, очевидно отказват да приемат:

1. На хората им писна от пропорционални листи, в които партията слага "мажоритарен водач" (защото това е ефектът от уж съществуващата преференция) и нарежда послушни и зависими "калинки". Водачът после се оттегля на блага служба и калинките стават анинимни марионетки на олигархичните интереси. До сега има два знакови случая на целева употреба на преференцията: а) ДСБ врътна номер на Меглена Кунева за ЕП; б) Георги Кадиев показа на БСП, че е силен мажоритарен кандидат. Всичко останало е феноменът 15/15 в т.ч. и симпатизанатите на РБ.

2. Хората не са идиоти. Те много добре си дават сметка, че местните бизнесмени ще имат явно влияние при едномандатни райони. Казано честно, аз не виждам проблем в това. Местните бизнесмени и сега влияят, само че задкулисно. Иначе, съгласете се, няма как да обясним високия резултат на РБ в Хасково на последнит е парламентарни избори.

3. Хората искат да се чувстват представени. Вие се притеснявате, че 50+% не е представителност, защото е "насила". Дайте си сметка тогава, че преразпределянето на мандати между МИР е много по-кофти механизъм от местна гледна точка. БатСали стана депутат от Кюстендил с 864 гласа, т.е. 1,5% - това по-представително ли ви се струва? И това не е случай само в Кюстендил. От центъра на София изглежда справедливо, заради националния мащаб, но е огромна несправедливост спрямо местните общности.

4. Хората искат да има ясна отговорност, т.е. а) да могат да отзоват депутат, ако се окаже "калинка" и б) да гласуват за нов, а не да влиза "по подразбиране" следваща калинка.

5. На хората им писна да има кафене-партии, които само пълнят листите. В момента по списък има регистрирани колко -100,200? На последните избори за НС имаше 25 партии, някои от които едвам събраха 1000 гласа в национален мащаб. Е, трябва ли да бъдат представени при 5 млн избиратели. Ами - не. Такава е логиката на представителната демокрация. Ако ви е страх за "малките парламентарни партии" - ами нека да предложат алтернатива, нека да предложат стабилни мажоритарни кандидати.

6. И тук отново ще повторя онова, което казвам от няколоко дена: мажоритарната система в два тура с абсолютно мнозинство сама по себе си не е опасна (та така избираме кметовете си!). Важното е как ще се направи разпределението на едномандатните райони - т.е. да се гарантират страти спрямо броя на населението. В този случай вероятно и РБ ще има депутати (да речем от р-н Лозенец или р-н Оборище). Е вяряно, няма да са достатъчни, за да подкрепят статуквото и да назначат паразити в кабинета (припомнете ми, моля, има ли министър на РБ, който да не се забъръка в скандал, което би довело до оставка в една "развита" демокрация?). Да, вместо да призовавате за бойкот - впрегнете експертизата си и предложете справедлив и безпристраастен механизъм за формиране на едноманадаатни региони, защото - ако 7-8% от избирателите бойкотират референдума (а натам вървят нещата), ще се наложи да се съобразим с решението на НВ Избирателят.

7. И последно, но не и по значение - моралната ми критика (която май остана неразбрана). Не може да претендирате за експертиза и да се държите като частни хора. Гласувайте за когото си искате, гласувайте както си искате, но не обяснявайте, че вашият глас и мнение са по-правилни защото сте експерти. Именно в това е красотата на демокрацията - и неграмотният и професорът имат право да кажат какво искат, защото трябва да живеят заедно, в един блок, в един квартал, в една държава. Ако искате легитимно да говорите като експерти и да уважаваме тази позиция - забравете за банерите в подкрепа на даден политик. Референдумат или е добър, или е лош механизъм. Да, той крие риска на двойната употреба, но не може "нашите" референдуми да са с "умни" въпроси, а вашите да са "тъпо формулирани". Това е то "постмедерената демокрация" - всеки глас е равнозначен и равноценен.

Успех и да бъдем смирени. Утре е Архангелова задушница - ден за размисъл, прошка и... Бог да ни пази!