Интервю в ПИК за Спас Русев

 Интервю на Ива Николова

- Г-н Симеонов, Спас Русев беше ваш заместник в Агенцията за чуждестранна помощ. Как се изявяваше на този пост?

- Работил съм с него в Агенцията някъде около половин година. Това е през 1991 г. След което той замина за Англия. И през последните 10 години не си спомням да съм го виждал. А през последните 25 години съм го виждал 3-4 пъти и не съм имал особен контакт с него, нито ми е бил близък, нито ми е бил приятел, нито съм му ходил на гости, нито той ми е идвал на гости. Не съм сигурен дали и едно кафе сме пили заедно.

Нямам други впечатления от него, освен от тези месеци, в които работи при мен. Той е един много организиран,  делови, широко скроен човек. Това зная за него.

- С днешна дата обаче е доста богат. Как стана това?

- Нямам представа. Как е натрупал богатството си трябва да питате самия него. Той напусна Агенцията, за да отиде да учи в Англия. Така ми каза, когато подаде молба. Тогава му казах, че съжалявам, че напуска. Но не зная откъде са му парите. Мисля, че той имаше някакви по-особени връзки преди да започне да работи в Агенцията.

- Какви са тези по-особени връзки?

- Ще бъде рисковано да предполагам. Но той не беше случаен човек, който е хванат отнякъде. Вървеше с гърбина зад себе си. Как се отива в Англия ей-така с цялото семейство. Очевидно е имал някаква подкрепа. Но подчертавам, че има много качества, не е измислен човек. Моето впечатление е, че е с широка култура - разбира от музика, има усет за изобразително изкуство, имаше сериозни контакти в спортните среди. Не е някаква мутра.

- А кой го доведе в Агенцията?

- Аз познавах жена му. Тя работеше в Института по социология, а аз бях научен секретар на института и тя ми беше подчинена. Той е идвал да я взема.

След това имаше няколко акции по време на предизборната кампания на СДС, която водех аз. Той направи връзката с тенесистката Мануела Малеева, което означава, че е познавал майка ѝ Юлия Берберян, и тук се направи турнир с нея под знамето на СДС. Организира и няколко концерта за СДС. Тъй че го познавах отпреди изборната кампания и знаех, че е отракан. Аз го поканих в Агенцията, може и някой друг да го е подсказал.

- Преди да дойде в Агенцията за чуждестранна помощ къде е работил Спас Русев?

- Мисля, че е работил в Концертна дирекция.

- Не е ли икономист?

- Не зная какво е работил там. Но след като дойде при нас, Агенцията подкрепи Софийските музикални седмици и той организира това. Преди това направи една кампания с художниците, от които събра картини и организира търгове в София, Атина, Лондон и тогава даде пари на СДС.

Не го познавам добре, не мога да кажа нещо конкретно за него, но впечатлението ми е, че не е случаен човек.

- За да замине непосредствено след 10 ноември 1989 г. за Лондон, значи зад него са стояли определени кръгове. Кои биха могли да бъдат те?

- При работата си в Концертна дирекция той е познавал известните ни диригенти, музиканти, художници, артисти и беше човек от тези среди. От културните сфери, които са били видими за мен. Но нямам представа какво е правил в Англия и след това.

Използвам повода кажа, че в мрежата се върти едно измислено мое изказване за него. Май тръгна от "разузнавене.ком" и беше цитирано от "Фрогнюз". Тогава изпратих имейл до Огнян Стефанов, че приписваните ми думи в техна статия за Спас Русев са лъжа. Написах протест и във форума под  статията. Нямаше реакция.

За Агенцията за чуждестранна помощ вървяха всякакви измислици. Ще отбележа само, че тогава в страната се получаваше чуждестранна помощ от над сто организации. Вършеха какво ли не, като пред хората се позоваваха на Агенцията. Агенцията се отчиташе пред Народното събрание. За нея съм писал в моя сайт - "омда.бг". На търсачката в сайта всеки ще прочете, каквото го интересува.