Името Георги

Фейсбук:
Надежда Златева е в компанията на Галена Димитрова.
Не съм закърмена с народните ни песни! То...аз с какво ли съм закърмена, де! Но ги харесвам! И не само - ценител съм им. Поназнайвам нещо и за инструментите, с които се изпълнявят.
И в тая връзка името Георги и кавалът си кореспондират много щекотливо в нашия фолклор!
Георги е едно от най-припяваните имена в народните ни песни! И е рядък чешит, което си личи от щуротиите, които върши в сюжетната линия! Само че от тоя делия Дельо, дет си вее четирибуквието из Космоса, остава някак незаслужено незабелязан и пренебрегван от фенове и специалисти в областта на фолклора!
Ярко доказателство за думите ми са заглавията на песни, в които лирическият герой е Жорко:
" Мама на Георги думаше " / абсурд е сам да реши кво да прави, все трябва да му се дава акъл и да бъде ръчкан /
" Георги отдолу идеше " / разбирай - по цял ден се шляе безцелно по улиците /
" Беше Георги на пазар " / със сигурност, за да си купи нещо за хапване и пийване, иначе не мож го помръдна от мястото му /
" Калесва Георги " / дай му да кани авери за софра, за друго не го бива /
" Блазе му, мале, на Георги " / всеки му завижда за безгрижния живот /
" Песен за Чорбаджи Георги " / рядък скок в социалната и обществена йерархия /
А кавалът пък е неотменен спътник на повечето ни кахърни герои в безмензурните песни. Този, може би най-първичен музикален инструмент, всъщност е много труден за подкарване. Изразът " девета дупка на кавала " показва пълна безличност и отсъствие на даден индивид, с оглед на това, че кавалът има само...8 дупки! Но и на тях се свири доста трудно!
И сега сериозно: кавалът е единственият музикален инструмент, който може да бъде погълнат от лирическата героиня в момент на безумна страст и любовно себеотрицание! И преди да се разсмеете, събуждайки интимното си подсъзнание, ви плясвам един цитат от любима моя народна песен:
" Гергеееее ле, либеееее ле,
цял ши тъ глътнааа с каваляяяяяя.....!"
Ееееех , то не бе любов , не бе чудо.....
Честит имен ден и на дъщеря ми Галена, продължител на традицията в дома ни да се празнува Гергьовден. Да е щастлива, смела, а любовта и късметът никога да не я напускат! ❤❤❤