Път: : Кой кой е : С

Илко Семерджиев

 

Роден е на 25 август 1959 г. в гр. Гоце Делчев.

Завършва средното си образование в Политехническа гимназия „Яне Сандански” в родния си град през 1977 г. Придобива

Завършил е Стоматологичния факултет на Медицинската академия в София с магистърска степен по стоматология през 1984 г. и специалност „Обща стоматология“ през 1989 г.

Получава бакалавърска степен по мениджмънт през 1991 г., а по-късно завършва магистратура по здравен мениджмънт във факултета по „Стопанско управление“ на Държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров”, Бургас, през 2002 г.

Продължава специализацията и квалификацията си в областта на фирменото управление, здравния мениджмънт, общественото здравеопазване, управлението на здравното и социалното осигуряване в САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Ирландия и др.

Учредител е на Българския лекарски съюз през 1989 г. и три мандата e член на управителния му съвет, през два от които е зам.-председател на БЛС.

От 1990 до 1993 г. е директор на XXI поликлиника с ФРП и стационар.в София.

През 1993 г. е зам.-министър на здравеопазването в правителството на Любен Беров с ресор "Здравна политика и здравна реформа".

От 1994 до 1998 г. е програмен директор на една от програмите на ФАР за България към Министерството на здравеопазването.

От февруари 1997 г. до 8 март 1999 г. е зам.-министър на здравеопазването в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов, отново с ресор "Здравна политика и здравна реформа".

От 1997 до 1999 г. е член на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт.

 

От 1999 до 2001 г. е министър на здравеопазването в кабинета на Костов.

През 1999 г. създава Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) и става неин първи директор. Избран е на 8 март 1999 г., а новосъздадената институция тогава скандализира обществеността, че без да е започнала да функционира, си е закупила 10 скъпи леки коли.

От 2001 г. насам е учредител, председател и почетен председател на УС на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване (МИЗЗО).

През 2003 г. учредява и в продължение на 10 години е ръководител на доброволен фонд за здравно осигуряване "ДОМ-Здраве" АД.

Женен, с две деца.

 

На 25 януари 2017 г. е назначен за заместник министър-председател по социални политики и министър на здравеопазването в служебното правителство, сформирано от президента Румен Радев.

*   *   *

Илко Семерджиев беше ръководител на групите, които изработиха законите за здравното осигуряване, за реформата в здравеопазването и за съсловните организации.