ИПОН

Привилегировано и конфиденциално
 
ДОСИЕ НА ПРЕСТЪПНАТА ГРУПА ИПОН
 
Алексиев, Павел – Партньор в ИПОН – 1, с интереси в няколко компании, в това число и във Фондация „Отворено общество“ (с директор Георги Прохазки) и в ЕЛТЕКС ХОЛДИНГ, който се контролира от профсъюза „Подкрепа“. (Източник №3, стр. 12).
 
Бориславова, Цветелина (с прякори Карагьозова и Цеца Сексът) – приятелка на БОРИСОВ, президент на ИПОН с 24 процента от дяловете и председател на СИБанк с 40 процента от дяловете. Тя е свързана с бивши членове на комунистическата партия, с действуващи и пенсионирани офицери от тайните служби чрез своя първи съпруг Стефан АБАДЖИЕВ. Разполагането на приятелката на БОРИСОВ на високи позиции остава в огромна степен необяснено от повечето медии и публични личности.
 
Борисов, Бойко – бивш морски пехотинец и борец. Преди да стане главен секретар на МВР, Бойко БОРИСОВ урежда защита на имуществото на клиентите на ИПОН, заедно с Живко ДЕЛЧЕВ и Павел АЛЕКСИЕВ. ИПОН се нарежда в списъка на други застрахователни компании. Те първо разбиват и разпиляват имуществото на собственика и след това искат от него откуп, за да го предпазят от повторение на случая. Собственикът изобщо не разбира, че бандитите, които са разбили примерно колата му, работят за същата организация, която предлага сигурност. (В оригиналния текст е написано, че организацията предлага „insurance”, което би трябвало да се преведе „застраховане“, „застраховка“. По принцип, ИПОН е охранителна компания, а не застрахователна. Затова тук в превода е предпочетена думата „сигурност“. Иначе се вижда, че тук в доклада се описва като цяло практиката на силовото застраховане, която не се различава особено от класическия рекет – в единия случай ти предлагат да си платиш за охрана и протекция, а в другия ти се предлага същото но „опаковано“ като застраховане. Очевидно авторите на доклада не правят принципна разлика между класическия рекет и силовото застраховане и третират ИПОН каато силова застрахователна групировка. б. ред.). Напоследък съмненията, че ИПОН, СИК, ВИС и други подобни се занимават с подобен „cash or smash” бизнес (“плати си или ще те смачкаме” - формулата на рекета и на силовото застраховане), получиха потвърждение но нищо не наруши технологичния цикъл на тяхното корумпирано правене на пари.
Въпреки кампанията за освобождаването му от оковите на престъпния му образ, БОРИСОВ намести приятелката си Цветелина БОРИСЛАВОВА за президент на ИПОН. Има много сериозни съмнения, че пак той я е позиционирал за председател и основен акционер с 40 процента от СИБанк. И ИПОН и СИБанк се смятат за източници на финансиране на криминалните групировки СИК и ВИС. Смята се също така, че пак той (Бойко Борисов б. ред.) е уредил босовете на СИК – Младен МИХАЛЕВ и Николай МАРИНОВ да бъдат охранявани от ИПОН.
 
Борисов, Методи – баща на Бойко БОРИСОВ, който държи дялове на ИПОН. Той е бил член на Българската комунистическа партия и е служил в МВР, преди да бъде изритан от там заради извънбрачна връзка.
БУЛ Инс – Застрахователна компания за която се смята, че е приютила останките от мрежата на СИК. Като един от собствениците й е известен босът на СИК – Васил Божков. (Интересно е твърдението на авторите на доклада, че Васил Божков е бос на СИК. Едва ли съществува формално-документална връзка между Васил Божков като физическо лице и СИК, но поемането на портфолиото на застрахователната компания СИК от страна на БУЛ Инс, след промените в Закона за застраховането през 1997 г. е общоизвестен факт. б. ред. ). Капиталът на БУЛ Инс отива в 20 дъщерни дружества, шест от които са в Кипър, четири в Люксембург, а останлите са в България.
 
Делчев, Живко Делчев – партньор на Бойко БОРИСОВ в ИПОН-1 и в ЦЕБРА и съдружник със собственика на БУХАЛ и акционер в ПИМБ Рахмат Сукра. (източник № 13, стр. 13), (Живко Делчев Делчев действително е съдружник с Бойко Борисов, Цветелина Бориславова и с Румен Гоцев Николов в търговското дружество ЦЕБРА ООД. В доклада е записано по погрешка не „ЦЕБРА“, а „ЦЕРБА“. В достъпните публични източници няма данни Рахмат Сукра да има участие във фирма с името „Бухал“. Съществуват няколко фирми, които съдържат в името си думата „бухал“, но при нито едно от тях не се открива връзка с Рахмат Сукра. Компанията с най-близко наименование до „Бухал“ е „БУЛ Секюрити“, в която Рахмат Сукра Софияди е бил съдружник с Венелин Тонев Хубенов. Тази компания е прекратила дейността си. б. ред.).
 
Добромир, Бадънков – Мениджър на ИПОН със 76 процента от дяловете. (Източник № 83, стр. 6), (Има определена неясното около това лице. Нито в ИПОН – Агенция за сигурност и охрана, нито в ИПОН-1 има подобно лице сред управляващите или сред собствениците. Действително, има лице собственик на 76 процента от дяловете – това е Надка Петрова Маринова, която към 01 март 2007 г. е била съдружничка с Цветелина Бориславова Карагьозова в компанията ИПОН-1 и е притежавала точно 76 процента от дяловете. Към 30 май 2012 г., Цветелина Бориславова Карагьозова е заместена като собственик в ИПОН-1 от Радослав Венциславов Иванов. Надка Маринова е съдружник и в ИПОН – Агенция за сигурност и охрана. В момента тя е съсобственик заедно с компанията „БИУМ 99“ ЕООД, собственик на която е гореспоменатия Радослав Венциславов Иванов. Тя е и съдружничка с близкия до Бойко Борисов - Пламен Тачев Петров във фирмата „БИ ЕНД ПИ КОМЕРС“ ООД. б. ред.).
 
Първа източна международна банка (ПИМБ) – Охранява се от ИПОН. През 1996 г., Българската народна банка рефинансира ПИМБ с 5,5 милиарда лева, докато банката е страдала от технически затруднения. (Източник № 3, стр. 13).
Христов, Славчо – Член на кръговете БАНКЯ и ОЛИМП и бивш мениджър на БЕНТОНИТ и на СИБанк. Притежава ресторант „Олимп“, като е известно, че той е управлявал финансите на бившия министър-председател Иван Ксотов в добавка към партньорството със зет му. Непосредствено преди 2000 г. той е назначен в Надзорния съвет на СИБанк. Това става малко след като той придобива курорта „Златни пясъци“. Той е имал намерение да придобие и СИБанк и действително го е направил, независимо че много хора по онова време са си задавали въпроси за легитимнвостта на парите му.
Неговото влияние в СДС е силно и някои смятат, че той е политическия изпълнител на Красимир МАРИНОВ. Той е представлявал политическите интереси на СИК на срещата на кръга „Олимп“ през 1996 г. на която е определено финансирането на кандидата на СДС за президент – Петър СТОЯНОВ.
Заедно с босовете на СИК, той притежава няколко компании – в това число рекламната агенция „НАДИН“ и търговско-производствената фирма „ЧОБИ-90“. В последната тй е съдружник с Николай МАРИНОВ, който е запоздозрян, че използува фирмата като прикритие за пране на пари. МАРИНОВ и ХРИСТОВ – двамата заедно председателствуват борда на търговско-строителната фирма „СЕЛЕКТА“, която е основният партньор в „БАЛКАНСТРОЙ ИНЖЕНЕРИНГ“ (БСИ). БСИ става спонсор на футболния клуб „Славия“, свързвайки го със „СЕЛЕКТА“ и със СИК. Сделките на ХРИСТОВ се простират и в сферата на хазарта и към ръководителя на проституцията – Тенчо ТЕНЕВ, който го е помолил да управлява неговата фирма „НОРТ КО“,която дава под наем харманлийските тютюневи фабрики на частни инвеститори като Тодор ТОЛЕВ. Наскоро, НОРТ са източили производствени квоти, персонал и екипировка от тютюневата компания „АСЕНОВГРАД БТ“. Тютюневите фабрики на НОРТ в Харманли имат дълга история на нелегално производство на тютюневи продукти за продажба на руския и европейския пазар. (Източник № 75, стр. 1).
 
АЙ ДЖИ ЕМ – Хазартна компания, охранявана от ИПОН.
 
ИПОН. Частна охранителна компания, създадена от Бойко БОРИСОВ, Живко ДЕЛЧЕВ и Павел АЛЕКСИЕВ, ръководена от приятелката на Борисов – Цветелина БОРИСЛАВОВА и Добромир БАДЪНКОВ – Частна охранителна компания, регистрирана през 1991 г. в София от Бойко БОРИСОВ и от баща му Методи, заедно с Живко ДЕЛЧЕВ (ЦЕБРА) и с Павел АЛЕКСИЕВ (Фондация „Отворено общество“). Приятелката на Борисов – Цветелина БОРИСЛАВОВА е президент и притежава 24 процента от дяловете в ИПОН. Тя е в близки отношения с управителя Доборомир БАДЪНКОВ, който притежава останалите 76 процента.
Незаконна от самото си основаване. В момента охранява собствеността на мафиотите от СИК. ИПОН СЕКЮРИТИС включва Тодор ТОЛЕВ. БОРИСОВ се опита да измие ръцете си – Източник № 3 на стр. 6 съобщава, че ИПОН е започнала незаконна дейност в друг пример за „cash or smash” бизнес схема (“плащай или ще те смачкат” б. ред.), прилагана спрямо собственици на недвижими имоти и на скъпи западни коли. ИПОН е субект на криминална дейност още от самото си основаване.
ИПОН има история от убийства, свързващи бившите командоси от компанията с подземните кримчинални мрежи и с гангстерските войни. (В текста е употребена думата „marines”, която по принцип означава „морски пехотинци“. В случая обаче, очевидно се имат пред вид командоси – бойци със специални умения. б. ред.). Това е особено ясно с оглед на факта, че ИПОН под ръководството на БОРИСОВ, охранява собствеността на мафиотите от СИК – Николай МАРИНОВ и Младен МИХАЛЕВ, както и бившия комунистически диктатор Тодор ЖИВКОВ и бившия собственик на БРИБанк и член на кръга „БАНКЯ“ - Славчо ХРИСТОВ.
Тодор ТОЛЕВ, който партнира на ХРИСТОВ в НОРД, притежава ИПОН СЕКЮРИТИС заедно с БОРИСОВ. Той разпусна фирмата, когато БОРИСОВ поиска да придобие чист статус, заради назначаването му за главен секретар на МВР.
ИПОН става официална охранителна фирма на Софийската общинска банка – През лятото на 2000 г., ИПОН става охранителната фирма на Софийската общинска банка. Компанията беше наета да охранява бившия цар и настоящ министър-председател Симеон Сакскобургготски и в момента охранява БОРИСОВ при пътуванията му в чужбина. Тя също обслужва интересите в сферата на сигурността на GSM оператора МОБИЛТЕЛ, БУЛ Инс, СИНХРОНИНВЕСТ, тръбопроводите на нефтената рафинерия ЛУКОЙЛ – Нефтохим, хазартната компания АЙ ДЖИ ЕМ и ПИМБ.
Името се променя за се прикрие противозаконната рекетьорска дейност – Както повечето български престъпни организации, ИПОН променя името си на няколко пъти, за да създаде ИПОН-2, управлявана от приятелката на БОРИСОВ и ИПОН–Агенция за сигурност, управлявана от Владимир ПЕТЕВ и от бившата руска медийна фигура – Васил КАЛУГЕРОВ. Последната сега се нарича ИПОН–Агенция за сигурност и охрана и се управлява от бодигарда Младен ГЕОРГИЕВ, който напусна НСБОП поради твърдения за връзки с престъпни организации. Всичките компании са със седалища в София.
 
Георги ПЕНЕВ е назначен за регионален директор от предполагаемо пречистилия се БОРИСОВ – След като отиде в МВР, БОРИСОВ постави доверения му полицейски шеф Георги ПЕНЕВ на върха на регионалния директорат на ИПОН, показвайки че той все още има думата в криминалните структури, независимо от новородения му имидж. (Източник № 2, стр. 1, източник №3, стр. 6-7 и източник № 76, стр. 2)
 
ЛУКОЙЛ – Водеща, вертикално интегрирана, руска нефтена компания, ръководена от Валентин ЗЛАТЕВ,съсредоточена главно върху проучването на нефтени и газови находища и производството на петролни продукти. (Източник № 30, стр. 1)
 
Мобилтел – GSM доставчик, охраняван от ИПОН.
 
Пенев, Георги – Бивш шеф на полицията в Бургас, който след пенсионирането му с отличия е назначен за регионален директор на ИПОН от близкия си приятел Бойко БОРИСОВ. Това назначение показва, че БОРИСОВ все още има думата в криминалните организации по време на държавната му служба като главен секретар на МВР. (Източник № 2, стр. 1)
 
Синхронинвест – производител на алкохол, охраняван от ИПОН от 2001 г. насам.
 
Толев, Тодор – Съсобственик на ИПОН СЕКЮРИТИС и партньор н Бойко БОРИСОВ до назначаването на последния за главенсекретар на МВР. (Източник № 76, стр. 2)
 
Живков, Тодор – Бивш комунистически диктатор, охраняван от ИПОН.
 
Превод: Теодор Дечев
Фейсбук