ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛОША НОВИНА

Veni Markovski - Вени Марковски

Уважаеми хора, 
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛОША НОВИНА.
Нашето правителство можеше да договори нещо нормално и лесно за постигане: в замяна на прехвърлянето на портфейла на Кр. Георгиева към германския комисар Йотингер, България да получи портфолиото му "дигитална икономика и общество".
Явно вътрешнополитическата криза се оказа по-голям залък за устата на нашите политици. 
Явно не са чули препоръките и съветите, които добронамерени хора им даваха от Брюксел. 
И явно не са успели да се договорят помежду си кой от нашенските политици да се "спаси" в Европейската комисия.
И тук е проблемът - че те виждат Брюксел като луксозен курорт, където се изпращат "заслужилите другари", нещо като измислените постове, които др. Тодор Живков даваше на бившите членове на политбюро, та да ги държи укротени и усмирени.
България направи голяма грешка, защото сега ще трябва да договаря ресор, който като нищо може да е нещо от сорта на "езиково разнообразие" или дори "кирилицата в ЕС".
Изпуснахме питомното, както се казва, а сега ще гоним дивото. Но защо ли изобщо се хабим? Ако се окаже, че ЕК си работи чудесно с 27 комисари, по-добре да не се излагаме пак с някой, който ще използва мястото като трамплин за по-висока международна позиция.
Жалко. 
Жалко за страната. 
Жалко за пропуснатите възможности.
Жалко за липсата на капацитет у управляващите, за да се справят едновременно с вътрешната криза, но да не оставят външната политика без управление. 
Жалко.