Земеделски народен съюз /ЗНС/

За предисторията на Земеделския народен съюз виж статията за БЗНС.

През март  2006 г. част от членовете на Управителния съвет на БЗНС-НС провеждат заседание във Велико Търново и свикват конгрес на 18 май 2006. (Друга част от УС, сред която и лидерът Анастасия Мозер, насрочва конгрес на  партията за друга дата - 21 май в София).

На извънредния конгрес на 18 май партията е преименувана в Земеделски народен съюз (ЗНС), а накрая Управителният съвет на организацията избира за председател Стефан Личев, като за него гласуват 41 от членовете на съвета, а за другия номиниран - Борислав Китов - 35 от членовете. Решено е Анастасия Мозер вече да не представлява Съюза.

Допълнително за заместник-председатели на партията са избрани Петър Бръчков и Желязко Богданов, а за председател на УС на Земеделския народен  съюз - Татяна Цанкова.

Пред участниците във форума новоизбраният лидер Личев дава обещание, че ще работи за обединението на Земеделския съюз и за това политическата формация да бъде на върха, а ако не успее да постигне целта си, ще се оттегли.

След месеци съдебни дела между Мозер и Личев форумът е окончателно обявен за легитимен, а Личев - за новия председател на Земеделски народен съюз. Той е преизбран на поста и през 2010 г.

2007 - заместник-председателят на парламента Анастасия Мозер напуска ЗНС.

През 2012 година председател на ЗНС става дотогавашният заместник-председател Румен Йончев. (Румен Йончев е депутат в 42 НС, избран от "Коалиция за България", напуснал парламентарната група на КБ и станал независим на 26 февруари 2014. Кандидат за евродепутат от коалицията "България без цензура" в изборите на 25 май 2014.)