За "лова на вещици"

Bilyana Gospodarska

Значи САЩ приключиха с "лова на вещици" още през 50-те. Аз лично съм им доста благодарна, защото благодарение на безумията на Маккарти, Европа тогава се пълни с образовани, мислещи и творящи бежанци, принудени да напуснат Новия континент не защото са извършили престъпление, а защото са имали "наглостта" да се ползват от гарантираното от тяхната конституция свобода на словото и най-вече на мисълта. Нямам намерение да ги изброявам в списък. Който иска да си проверява сам. Много са.

Снощи, покрай безумните текстове около президентската кампания, които чета в издания, които се самовъзприемат като сериозни, се замислих, че там може и да са се разграничили от този лов преди две поколения, но са забравили да ни уведомят нас за ползите от това разграничаване. Не може днес акцент върху медийната предизборност да ти е, че кандидатът на всяка цена трябва да се разграничи от БКП, иначе няма как да бъде избран. Нали престъпленията на комунистическия режим бяха законово заклеймени преди време, членове сме на НАТО(2004) и ЕС (2007) -какво БКП?

Президентът в България - хубав или лош - трябва да приказва с езика на цялата нация. Не може най-сериозният му позитив и прерогатив да бъде борбата с комунизма. Не само е несериозно, смешно е и обидно, независимо какви са му избирателите. Припомням:Маккарти си остана в 50-те.

(п.п. миньорите на Ковачки пак са под земята и стачкуват. не им плащат, а имат да хранят деца)