Път: : Списъци

За имотните декларации на политици, магистрати и висши държавни чиновници

От публикация на mediapool.bg стават ясни някои подробности от имотните декларации на висшите държавни чиновници, подадени пред Сметната палата за доходите и имуществото им през 2014 г.:

Като цяло министри, шефове на агенции и лидери на партии обявяват придобити апартаменти, къщи, влогове за десетки и в редки случаи стотици хиляди левове, спестени най-вече от заплати и командировъчни, сериозни заеми и доволно количество кредитни карти.

След миналогодишния рекорд от изкарани 1 млн. лв. от тогавашния председател на надзора на "Българския енергиен холдинг" Георги Христозов, сега Бареков вдига мизата с изработени само за година 4  млн. лв. В сумата не влизат парите от заплатата му на евродепутат. В същото време Бареков декларира в брой едва 50 000 лв. и още около 35 000 лв. в банкови влогове.

Партньорката му Мария Календерска, която ще е и кандидат за кмет на София, пък е раздала лични заеми неясно на кого за близо 1.3 милиона лева. Тя има да прибира тези пари от различни "местни лица".

Николай Бареков декларира три договора за разпореждания с вземания - 272 214 лв. от "Ковър Груп", малко над 1 млн. лв. от "Инвестиция БГ" и 105 667 лева от Imperia GmbH. Бареков има да получава и над 20 000 лв. от Европейския парламент за командировки.

Евродепутатът си е купил 500 акции от "Ноу Фрейм Медия България" ЕАД и в същото време е продал 499 акции от "Би Медия Груп" АД за 50 000 лв.

Новоизбраният лидер на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев е беден, а семейното състояние зависи от съпругата му - той има едва около 57 000 лв. от заплати и спестявания, докато Моника Станишева освен спестяванията от около 30 000 лв. има дивиденти за 60 000 лв., както и да получава пари по предоставен заем на "Компас комюникейшънс - София" в размер на 464 400 лв. и на друг заем на Актив груп ЕООД от 302 000 лв.

Уведомления, че не е настъпила промяна в имотното им състояние, са подали премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, министрите на здравеопазването Петър Москов, на околната среда и водите Ивелина Василева, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на финансите Владислав Горанов, както и шефът на Митниците Ваньо Танов.

Няма промяна в състоянието и на преуспелия млад мъж и депутат от ДПС Делян Пеевски.

Вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев обаче е спестил през миналата година над 55 хил. евро от заплата като евродепутат, какъвто беше до преди да влезе в кабинета на ГЕРБ, и от командировъчни до Европейския парламент.

Заместник министър-председателят Меглена Кунева е обявила само 24 хил. лв. приходи от други длъжности извън заеманата.

Президентът Росен Плевнелиев, който влезе във властта като милионер, е декларирал за 2014 година една сметка от около 10 000 лв., спестени от заплати. Освен това има влог в чужбина с около 18 500 лв. от увеличение на стойност на ценни книги и още един влог с около 6000 лева от дивидент. Съпругата му Юлиана Плевнелиева е декларирала сметка с около 5000 лева от инвестиция във взаимен фонд.

Вицепрезидентът Маргарита Попова е обявила влог от 72 779 лв. от обезщетение за освобождаване от съдебната система и заплати. Тя има още един влог с около 143 317 лв., като средствата са със същия произход.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е спечелил 55 000 лв. като заместник-председател на ГЕРБ.  

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев има доходи от също 55 000 лв. извън тези от депутатски заплати.

Лидерът на БСП Михаил Миков притежава доста акции. Той си е купил 550 акции в "Химимпорт". Освен даловете в този знаков български холдинг, Миков има акции още в "Енемона" (1075 акции), "Енерго-Про Мрежи" (17), "Агрия груп холдинг" (50), "Парк АДСИЦ" (6605), "Трансстрой Бургас" (2), "Ломско пиво" (2000), "Българска роза – Севтополис" (1015), "Медика" АД (700), "Елхим-Искра" (992) и ЗАИ АД (3400). Интересното в случая е, че общата цената на тези акции в декларацията на Миков е 167 лева, от които 146 лева струват акциите на "Енерго-Про".

Лидерът на ДПС Лютви Местан декларира, че е върнал взетия на лизинг автомобил Волво. Той и съпругата му Ширин имат банкови влогове за общо 63 000 лева.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов има банков влог за 13 000 лева. Неговият колега в Патриотичният фронт Валери Симеонов държи в брой сериозната сума от 80 400 лева. Той явно няма голямо доверие в банките, защото има влог за само 12 590 лева. Собственикът на "Скат" е спечелил 237 226 лева през миналата година от заплати в телевизията, отделно е декларирал и дивиденти за 135 800 лева.

На този фон лидерът на "Атака" Волен Сидеров декларира единствено, че има 3600 лева в брой.

Съпредседателката на БДЦ и сестра на фамозния бизнесмен Христо Ковачки Красимира Ковачка има влогове за 31 400 лева. Нейният колега в БДЦ Светлин Танчев е уведомил Сметната палата, че няма промяна в имотното си състояние.

Военният министър Николай Ненчев е декларирал апартамент в София и къща с двор в село Кукорево. Има един влог с около 15 000 лева, спестени от заплата.

Външният министър Даниел Митов е наследил апартамент в София и има няколко влога с общо около 250 000 лева, спестени от заплата.

Министърът на образованието Тодор Танев е декларирал един апартамент в София на негово име и още един на името на Албена Танева. През 2002 година е придобил къща в Дуранкулак за 1400 лева. Няма влогове, но има кредит за 6900 лева.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев за 2014 година е декларирал единствено близо 120 хиляди лева доходи извън заеманата от него длъжност.

След като негови 2 млн. лв. потънаха в Корпоративна търговска банка миналото лято, министърът на културата Вежди Рашидов вече няма нито лев на влог, а отчита само доходи от 71 хил. лв. от други дейности.

Шефът на БНБ Иван Искров обявява свои на жена му Гинка 60 хил. лв. на влог, заместникът му Калин Христов има близо 133 хил. на депозит, а отстраненият от Централната банка подуправител Цветан Гунев декларира два апартамента в София и кредити за 8 хил. лв.

Председателят на  Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев отчита влог от 26 хил. лв. и кредитна карта за 60 хил. лв.

Солидното количество от седем кредитни карти за общо 160 хил. лв. декларира зам.-министърът на енергетиката Николай Николов, който е специалист по корпоративни финанси и сливания. Съпругата му Елиза пък има четири кредитни карти за 38 хил. лв., а двамата общо държат налични над 200 хил. лв.

Енергийният министър Теменужка Петкова го кара доста по-леко с две кредитни карти за общо 10 хил. лв., спестени 20 хил. лв. и апартамент от 60  кв. в София, купен през 2001 г. с кредит за 20 хил. лв. Другият й заместник Жечо Станков, който бе бургаски общински съветник, отчита собствен апартамент с таван в Бургас и кредит за 68 хил. лв., а третият – Антон Павлов, декларирала апартамент в София от 49 кв., купен за 46 хил. лв. и къща и парцел в годечкото село Разбоище.
Новият шеф на енергийния регулатор Иван Иванов и съпругата му имат три апартамента в София, един в Пловдив, както и
част от къща в Кюстендил. Той има на влог 70 хил. лв. Заместничкат му Евгения Харитонова обявява 78 хил. лв. в банка.

Скромните 7 хил. лв. от друга стопанска дейност изкарал през миналата година икономическият министър и лидер на СДС Божидар Лукарски, който отделно държи на влог 7 хил. лв.

Земеделският министър Десислава Танева също го дава скромно – има само два парцела в Перник, намалила е спестяванията си 11 хил. лв. и е изкарала близо 40 хил. лв. от прехвърляне на имущество и 26 хил. лв. от друга стопанска дейност.

Само 3 хил. евро в банка отчита министърът на туризма Николина Ангелкова, шефът на Фонд "Земеделие "Румен Порожанов обявява налични 35600 лв., и в банка 13 хил. лв. и също толкова долара.

Правосъдният министър Христо Иванов има апартамент от 144 кв.м. В София придобит през 1997 година от наследство. Жена му има ателие от 70 кв. м. Пак в столицата, купен с пари от работна заплата. Иванов има стара Опел Астра. Семейството има банкови влогове за 275 000 лева, но огромна част от влоговете са на името на съпругата му. Самият Иванов има влог за 2900 лева.

Председателят на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) Цветан Китов, ръководещ използването на специалните разузнавателни средства (СРС) след реформата в сектор "Сигурност" при кабинета "Орешарски", е декларирал най-много спестявания през м.г. от всички свои колеги по върховете на службите. Заедно със съпругата си Весела Китова те притежават осем банкови влога в различни валути на обща стойност от близо 184 000 лева, както и налични спестявания от 5000 лева. Освен това семейството има апартамент в София с площ от 80 кв. м., както и две къщи с дворове в Горубляне и Нови Искър. На името на съпругата на шефа на ДАТО са декларирани и седем ниви в Нови Искър и столичните квартали "Младост" и "Панчарево".

Най-близко до финансовото състояние на Китов е бившият шеф на военното разузнаване Веселин Иванов, който бе уволнен от министъра на отбраната Николай Ненчев заради отказа му да предаде архива на службата от времето на ДС на комисията по досиетата. Той е декларирал няколко банкови влога на семейството си на обща стойност от 96 662 лева. Освен това притежава два апартамента в София, част от къща в Ботевградско и ниви и ливади в община Правец.

Наследникът на Иванов начело на служба "Военна информация" и бивш служебен вътрешен министър Йордан Бакалов декларира апартамент и гараж в столицата, етаж от къща и гараж в Асеновград, две къщи в Рила, както и имот с временна постройка в община Баните. Той е спестил 7500 лева, както и ипотека за 30 000 евро.

Далеч по-скромно е имуществото на новоназначения председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев, който е декларирал 4 банкови влога – от по 22 000 евро, 6000 лева, 2500 евро и 14 800 лева. Той притежава и апартамент в столицата с площ 65 кв. м., закупен през 2000 г. за 3755 лева.

Предшественикът му Владимир Писанчев пък е декларирал само един влог от 8790 лева. Зам.-шефът на ДАНС Недялко Недялков има ипотечен кредит за 45 000 евро, както и два апартамента в София с площ – съответно от 89 кв. м. и 31 кв. м.

Ръководителят на цивилното разузнаване – Националната разузнавателна служба (НРС) – Драгомир Димитров, е вписал в декларацията си до Сметната палата само един апартамент с двор в София с шплощ 2373 кв. м., закупен през 2004 г. за 42 000 лева. Той има още влог от 3900 евро и заем за 28 000 лева.

Силовият вицепремиер Румяна Бъчварова притежава една втора част от вила в Белица с площ 740 кв. м., както и два влога от по 7100 евро и 10 000 лева. Главният секретар на МВР Георги Костов пък е изпратил уведомление до Сметната палата, което означава, че през 2014 г. не е настъпила промяна в досегашното му имуществено състояние.

Шефът на "Национална полиция" Христо Терзийски има 5000 лева спестявания. Той е декларирал и кредит от 10 000 лева на съпругата си Димитрина Терзийска. Семейството на временния ръководител на ГДБОП Ивайло Спиридонов пък притежава влогове на обща стойност от 12 653 лева.

Главният прокурор Сотир Цацаров и съпругата му Меглена Цацарова, която също е нотариус, са инвестирали в ниви и гори край Асеновград за общо 110 000 лева. Двамата имат банкови влогове за около 90 000 лева и 47 000 евро.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е придобил през 2014 година от дарения 1/6 от два апартамента, гараж, магазин и парцел в София. По същия начин е получил 1/6 от две коли – Форд Фокус и БМВ. Той има банкови влогове за 24 550 лева.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев и съпругата му са си купили през миналата година апартамент от 121 кв.м. в София за 137 000 лева. Съпругата на председателя Нели Лукова, която е нотариус, има банкови влогове за 220 000 лева, а Колев за 22 000 лева.

Скандалната съдийка от Софийския градски съд Румяна Ченалова е декларирала, че през изминалата година няма промяна по имотното й състояние. Бившата шефка на съда Владимира Янева е обявила единствено банков влог за близо 132 000 лева на мъжа й Илия Манолев. Съдия Богдана Желявска не е отбелязала някакви придобивки за 2014 година.

Жената на шефа на Софийската градска прокуратура Христо Динев Силвия Динева обаче е извършила няколко добри сделки с автомобили. Тя е купила два луксозни джипа Infini FX35 и Volvo XC90 твърде изгодно – за общо 24 400 лева. После ги е продала за 38 000 лева. Самият Христо Динев е отбелязал, че има кредитна карта с лимит от 20 000 лева.

Общо 7060 декларации са били подадени от висши чиновници. 42 задължени лица не са обявили имотното си състояние в законния срок до 30 април на текущата година. теса заплашени с глоба от 1000 до 1500 лв. При повторно нарушение санкцията е от 2500 до 5000 лв.

 

http://www.mediapool.bg/barekov-e-nai-bogatiyat-vissh-chinovnik-s-4-mln-lv-godishen-dohod-news235462.html