За генерал Иван Колев

Veni Markovski - Вени Марковски

На 7-ми септември бе открит паметник, посветен на генерал Иван Колев. Медиите отминаха темата или с мълчание, или само маргинално - отразявайки спора между скулпторите за качествата на паметника. 

Уикипедия ни инфомира, че Иван Колев е български военен офицер, наричан "бащата на българската конница". Роден е на 15-ти септември 1863 г. в бесарабското село Бановка в Руската империя (днешна Одеска област, Украйна) По време на Първата световна война генерал-майор Колев е инспектор на конницата и командир на Първа конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа - в битките при Куртбунар, Кочмар и Карапелит, Добрич, Топрахисар, Текиргьол, Кюстенда, Черна вода и Мачин, пленявайки хиляди неприятелски офицери и войници - румънски, сръбски и руски. Освобождава цяла Добруджа, до делтата на река Дунав.

Паметни са останали думите му на 4 септември 1916 г. пред строената българска конница, когато към командваната от него дивизия се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската: “Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!” (На снимката - паметната плоча със същите думи, от паметника на генерала в Добрич)

***

По времето на социализма, а разбирай - често и в днешната история, писана от хората, отрасли по времето на соц-а, в България много-много не се говореше за този факт. Фактът, че България всъщност е победила Русия през Първата световна война, както и това, че Бресткият мирен договор, в който Русия признава поражението си, е подписан и от България, в качеството си на страна-победител. Повече за това, на руски език - тук: http://goo.gl/DCpNyh

Любопитна подробност е, че мирният договор е подписан на 3-ти март 1918 г., точно 40 години след подписването на нарочно измисления от Русия Санстефански предварителен мирен договор, с който на руската империя се предоставя правото да се разпорежда с живота на славяните по нашите земи.